Baradey'den batıya İran tepkisi

Eski UAEK Başkanı Baradey, Türkiye ve Brezilya'nın İran ile yaptığı uranyum takası mutabakatının 5+1 ülkelerince değerlendirilmemesinin büyük kayıp olduğunu savundu.

Baradey'den batıya İran tepkisi
Baradey'den batıya İran tepkisi
GİRİŞ 15.02.2011 23:58 GÜNCELLEME 15.02.2011 23:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İran'ın uranyum çalışmalarını denetlemekle görevli Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) önceki başkanı Muhammed el Baradey, bu konunun çözümü yolunda adım atılması amacıyla Türkiye ve Brezilya'nın İran ile yaptığı uranyum takası mutabakatının 5 1 ülkelerince (BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya) değerlendirilmemesini eleştirdi.

Reuters'ın haberine göre, Baradey, yakında piyasaya çıkacak olan anılarında, ''Batılı güçler bir kez daha bir çözüme sadece onu parlaklarının ucuyla itmek üzere dokunmuş oldu'' dedi.

Geçen yılın mayıs ayında Türkiye ve Brezilya'nın İran ile uranyum takası anlaşmasının hemen sonrasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran'a karşı yeni yaptırımlar öngören tasarının BM Güvenlik Konseyi'ne sunulduğunu açıklamış ve bu karar haziranda geçmişti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın 2009'da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile doğrudan görüşmek üzere kendisi aracılığıyla İran liderine mesaj gönderdiğini belirten Baradey, buna karşın görüşme konusunda mutabakat sağlanamadığını kaydetti.

Obama, 2009'un başında görevi devralmasının hemen ardından iş birliği yapması kaydıyla Ahmedinejad ile doğrudan görüşeceğini açıklamıştı. Tahran yönetimi ise ön koşul içermesinden dolayı bu mesaja soğuk yaklaşmıştı.

Baradey, Obama'nın danışmanlarının 2009 yılının eylül ayında kendisiyle bağlantı kurarak ABD Başkanı'nın yakında bu konuda kendisini arayacağını bildirdiklerini, bunun üzerine kendisinin de İranlılarla temasa geçtiğini ve bir mesajları olup olmadığını sorduğunu, İranlıların da ''Obama ile Ahmedinejad'ın görüşmesinin ancak ön şartsız ve karşılıklı eşitlik ile saygıya dayalı olması şartıyla mümkün olabileceğini ifade ettiklerini'' belirtti. Bu tutum, Baradey'in görüşmenin gerçekleşmesine yönelik ara buluculuğunu başlamadan bitirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • melis 13 yıl önce Şikayet Et
    OY TOPLAMAK İÇİN. Bu adam Türk ve Müslüman yanlısı görünerek oy toplamaya çalışıyor. Neden bunu, 3 ay önce İrana yaptırımlar başlamadan önce söyleyemedi...
    Cevapla
  • HARPUTLUM23 13 yıl önce Şikayet Et
    NUKLEER TEKEL. EDİTÖR’ÜN NOTU: Lütfen yorumlarınızda küçük harf kullanın. Selamlar…
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde polise saldıran 52 şüpheliye tutuklama talebi
Antalya'daki teleferik faciasında bilirkişi raporu ortaya çıktı