Vatikan yeni bir Hac yeri açıklıyor

Hz. Meryem'in Bosna Hersek'te görüldüğü iddiaları üzerine Vatikan'ın başlattığı araştırma tamamlanmak üzere. Araştırma raporu yayımlanınca, Hristiyanlar yeni bir Hac mekanına kavuşabilir.

Vatikan yeni bir Hac yeri açıklıyor
Vatikan yeni bir Hac yeri açıklıyor
GİRİŞ 20.09.2012 13:20 GÜNCELLEME 20.09.2012 13:20

Vatikan'daki İnanç Öğretisi Cemaati'ne sunulacak olan raporla ilgili son kararı, Papa 16. Benedict verecek. Papa'nın raporu onaylaması durumunda, Hristiyan dünyası için büyük önem taşıyan Mecugorye, Katolikler tarafından kutsal mekanlar olarak görülen Fatima ve Loures gibi resmen hac mekanı olacak.

Vatikan'ın 2010 yılında Kardinal Kamilo Ruini başkanlığında kurduğu araştırma komisyonunun, Mecugorye'deki araştırmalarında olumlu verilere ulaştığı belirtildi. Katolik dünyasının büyük merakla beklediği Uluslararası Mecugorye Komisyonu'nun raporunun yakın zamanda Vatikan'daki İnanç Öğretisi Cemaati'ne sunulacağı ve kısa süre içerisinde de sonuca bağlanacağı ifade edildi.

Konu hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bosna Hersek Piskoposluğu Genel Sekreteri Piskopos İvo Tomaşeviç, "bu konuda önemli olanının Mecugorye'nin hac merkezi olarak tanınıp tanınmaması olmadığını" söyledi.

"Mecugorye'nin, ziyaretçilerine dini açıdan hizmet veren bir yer" olduğunu ifade eden Piskopos Tomaşeviç, "Mecugorye'nin Vatikan tarafından tanınması konusunda, halen Mecugorye'de doğaüstü bir olayın gerçekleştiğini onaylayamamış eski Yugoslavya Piskoposlar Konferansı'nın araştırmaları ağır basıyor. Ancak buraya ziyaretçiler gelip tanrıya dua ediyorlar. Mecugorye'ye gelen bu insanlara dini açıdan hizmet vermemiz gerekiyor. Söz konusu olan Papalık makamının ya da komisyonun Mecugorye'yi tanıyıp tanımayacağı değil. Komisyon, kendi görüşünü Vatikan'a sunacaktır" diye konuştu.

Mecugorye'nin hac mekanı olarak kabul edilmesi meselesinin hassas bir konu olduğunu belirten Tomaşeviç, şunları kaydetti:

"Komisyon, çalışmalarını bitirdiği zaman bunu duyuracaktır. Bu hususta fazla konuşmaya gerek yok. Birçok insan bunu dini bir konu olarak değil, ilgi çekici bir konu olarak görüyor. Biz Hazreti Meryem'e saygı duyuyoruz ve bizim için kutsal olan, İncil'de yer alandır. Bunun dışında Kilise gelenekleri de mevcut. Hepsi bu kadar. Bunun yanı sıra dünya üzerinde Fatima ve Loures gibi mucizelerin yaşandığı birkaç yer var. Mecugorye de bunlardan biri olacak mı? Bunu zaman gösterecek."

Herşey 31 yıl önce bir söylentiyle başladı

Bosna Hersek'in güneyinde yer alan tarihi Mostar şehrine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan, Hırvatistan sınırındaki 4 bin nüfuslu Mecugorye, ülke genelinde turizmden en çok pay alan yerlerin başında geliyor. Küçük bir kasaba olan Mecugorye'de turizm alanında 31 yıldır süren hareketlilik, bir söylenti üzerine başladı.

Hazreti Meryem'in Mecugorye'deki bir dağda köylülere göründüğü ve Hırvatça "Buraya geldim, çünkü burada çok inançlı var. Sizinle birlikte tüm dünyanın inançlı olmasını sağlamayı diliyorum" dediğine ilişkin yıllardır dilden dile dolaşan söylenti, Katolik dünyasında gittikçe kabul görmeye başladı. Hazreti Meryem'in "bazen gri bir elbise ve başörtüsüyle, bazen de yıldızlarla çevrili altın biçiminde bir bulutun üstünde bölgede görüldüğü" söylentisi, dünyanın değişik yerlerinde yaşayan Katolikler arasında büyük yankı buldu.

Söylentilerin dilden dile yayılmasıyla, bölgeye turlar düzenlenmeye başlandı. Olayın ilk kez gerçekleştiği 1981 yılında bugüne kadar şehri 30 milyonun üzerinde turist ziyaret etti. Yılda yaklaşık 1 milyon insanın ziyaret ettiği Mecugorye'ye, Vatikan da daha fazla kayıtsız kalamadı.

Vatikan'ın 2010 yılında görevlendirdiği komisyon, Mecugorye'de insanların dini duygularının istismar edilmediğini ve bunun bir ticari kazanç haline getirilmediğini saptarsa, bölge Katolikler için resmen "hac merkezi" ilan edilecek ve buraya gelenler hacı olmuş kabul edilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu
Altın fiyatlarında sert yükseliş