Erdoğan-Musk görüşmesinden sonra önemli gelişme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Elon Musk görüşmesinin ardından bugün işbirliği açıklaması geldi.

GİRİŞ 09.11.2017 10:55 GÜNCELLEME 09.11.2017 13:15
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan resmen açıkladı. Turksat 5A ve 5B uyduları Airbus’un alt yüklenicisi SpaceX’in Falcon 9 roketleriyle uzaya taşınacak.

5A uydusu 2020, 5B ise 2021’de hazırlanmış olacak. Ancak bu alanda ki önemli adım yerli ve milli imkanlarla üretecek olan Türksat 6A uydusu olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün elektrikli otomobil üreten Tesla Motor'un CEO'su Elon Musk'ı kabul etmişti.

Kabulde, Falkon 9 roketiyle uzaya fırlatılacak olan Türksat 5A ve 5B uydularının yanı sıra Ortak Girişim Grubu tarafından üretilecek yerli otomobil, uzay teknolojisi, yenilenebilir enerji gibi konular üzerinde duruldu.

Türksat 5A ve 5B'nin uzaya fırlatılması için Falcon 9'un tercih edilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Musk, bu hususta en iyi hizmeti sunacaklarını vurguladı.

 

BAKAN DUYURDU

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulmasına ilişkin çalışmalarımızı başlatmıştık. TBMM'de ilgili komisyondan geçti. Genel kurul gündeminde inşallah yakın zamanda bunun altyapısını tamamlamış olacağız. Uzay ajansının kurulması ile uzay ve uydu çalışmalarımızı çok daha ileriye taşımış olacağız. Bununla birlikte milli uzay teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla Japonya ile bir işbirliği protokolü imzaladık. Ülkemizin uzay ve uydu üretimi konusunda gerçekleştirdiği bu projeler bir sıçrayışın, bir öz güvenin göstergeleri ve alametidir. Türkiye'nin hayalleri gerçeğe dönüştürmeye başladığının göstergesidir” dedi.

"MİLLİ UYDU FIRLATMA SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİNİN İLK ADIMI"

Bakan Arslan, "Uydu projelerinde kullanılmak üzere uydu itki motoru ve itki sistemini milli imkanlarla geliştirilebilmesi için de projelerde fizibilite çalışmalarını yapıp tamamladık. Milli uydu firlatma sisteminin geliştirilmesinin ilk adımı olarak da uzay sonda roketi ve fırlatma sistemlerinin geliştirilmesine yönelik proje çalışmalarına başladık. Bu projeyi de önümüzdeki yıl yatırım programına almayı planlıyoruz" şeklinde konuştu. Bakan Ahmet Arslan, konuşmasında 5A ve 5B uyduları hakkında da bilgi vererek, "Bu uydularımızın önemli bir bölümü Türksat mühendisleri tarafından yerli imkanlarla üretilecek. 3 yıl içerisinde uzaya göndereceğimiz 5A ve 4 yıl içerisinde uzaya göndereceğimiz 5B sayesinde, Airbus ile Türkiye'de de güzel bir işbirliği yapmış olacağız" dedi.

Arslan, "Ülkemizin uzay ve uydu üretimi konusunda gerçekleştirdiği bu projeler bir sıçrayışın, bir öz güvenin göstergeleri ve alametidir. Türkiye'nin hayalleri gerçeğe dönüştürmeye başladığının göstergesidir. Yakın zamanda da inşallah hayali bile kurulamayanları gerçekleştirebilmeyi birlikte başaracağız" diye konuştu.

TÜRKSAT 5A VE 5B SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Arslan'ın katılımıyla Türksat 5A-5B uydularının Airbus tarafından üretilmesinin imza töreni gerçekleştirildi. İmza törenine Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, Airbus Uzay Sistemleri Fransa Başkanı Nicolas Chamussy, Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri İngiltere Direktörü Colin Paynter katıldı.

2020 yılında uzaya fırlatılacak olan Türksat 5A ve 5B ile Türkiye'nin ilk yerli uydusu 6A hizmete girdiğinde Türkiye'nin 6 haberleşme uydusu, 3 gözlem uydusu olacak.

YORUMLAR 14
  • HakanHa 6 yıl önce Şikayet Et
    Galiba otomobil milli olmayacak
    Cevapla
  • suskun44 6 yıl önce Şikayet Et
    umarım atılan imza karşılığında istenilen alınmıştır
    Cevapla
  • apo 6 yıl önce Şikayet Et
    bos konusmayin teslanin motoruna fallan almanya yapmis uaten
    Cevapla
  • Ankaralı 6 yıl önce Şikayet Et
    T.C. Sayın başkanım, Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde inşa edilmiş mevcut bütün yapıların hem pencere camlarının hem de çatılarının tamamının güneş panelleri ile, kuvvetli rüzgar olan bölgelerin ise hem rüzgar hem de güneş panelleri kullanılarak yenilenebilir enerji üretiminde kullanılmasını, ülkemizin dış ülkelerden enerji ithalatı için yıllık 55 milyar dolar harcamasının en aza indirilmesini, yıllık 55 milyar dolar paranın milli ekonomimiz içinde kullanılması ülke ekonomimizi kısa ürede uçuracaktır. Bu konuda T.C.Sayın başkanımın her türlü teşvik imkanlarını vatandaşa sunmasını istiyoruz, bu teşvikler ülke ekonomisine olumlu olarak geri dönecektir...
    Cevapla
  • rizele 6 yıl önce Şikayet Et
    binalar için güneş enerjisı kanunu çıkalı aylar oldu
    Cevapla
  • milli 6 yıl önce Şikayet Et
    bak şimdi işler değişti...tesla diyince bi heycanlanma oldu :) kuduuur gavur almanya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Miçotakis'ten Yunan S-300'ünün Ukrayna'ya sevkiyatına veto