Bakanlık'tan Diyanet'e çok ilginç bir soru!

İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'na ilginç bir başvuru yaparak “yoga merkezlerinin” dinen uygunluğunu sordu.

Bakanlık'tan Diyanet'e çok ilginç bir soru!
Bakanlık'tan Diyanet'e çok ilginç bir soru!
GİRİŞ 25.10.2013 06:19 GÜNCELLEME 25.10.2013 09:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Diyanet, resmi yanıt hazırlığını sürdürürken, fetva birimi, yoganın dini kurallar gözetilerek spor amaçlı yapılabileceğini, ancak dini misyon yüklenilmesi halinde sakıncalı olduğu yorumunu yaptı.

At, kanguru ve porsuk gibi hayvanların etlerinin helal olup olmadığı konusunda daha önce mütalaa hazırlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu kez, "eşek sütü"nü araştırdı. "Eşek Sütü Kullanımının Dini Hükmü" başlıklı konuya ilişkin Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri çalışma yürütürken, Diyanet'in fetva biriminin yorumu, eti yenmeyen hayvanların sütü gibi yan ürünlerinin de sağlık gibi mecburiyetler dışında yenilemeyeceği yönünde.

Diyanet İşleri Başkanlığı, TBMM'ye gönderdiği 2014 yılı Bütçe Tasarısı'nda ilginç çalışmalarına yer verdi. Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman tarafından, "Eşek Sütü Kullanımının Dini Hükmü" başlıklı bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Diyanet, ilk çalışmayı yetersiz bularak yeni bir düzenleme ile kaleme alma çalışması yapıldığını kaydetti. Milliyet'in ulaştığı Diyanet'in fetva birimi, eti yenmeyen hayvanlarının sütünün tüketilmesinin de sözkonusu olamayacağını belirtirken, eşek sütünün zaruret halinde sıkıntıyı giderinceye kadar tüketilmesinin caiz olduğu yorumunu yaptı.

Eşek sütüne ‘sağlık' sınırı

Fetva birimi, sağlık sorunu gibi kritik konularda başka imkan bulunmaması halinde eşek sütünün sınırlı olarak kullanılabileceğini değerlendirdi.

İçişleri'nin "yoga" merakı

Bütçe tasarısında, çalışma yürütülen çarpıcı bir başlığı ise İçişleri Bakanlığı'nın başvurusu üzerine gerçekleştirildiği belirlendi.

İçişleri Bakanlığı, Diyanet'e, "yoga merkezlerinin" dinen uygunluğunu sordu. Diyanet İşleri Başkanlığı ise, Din Hizmetleri ve Eğitim Komisyonu'nun bu konuda görevlendirerek yapılan müzakereler çerçevesinde bir metin hazırlaması talimatı verdi. Diyanet, resmi yanıt hazırlığını sürdürürken, kurumun fetva birimi, yoganın dini kurallar gözetilerek spor amaçlı yapılabileceğini, ancak dini misyon yüklenilmesi halinde sakıncalı olduğu yorumunu yaptı.

Bütçe tasarısında Dini Konuları İnceleme ve Soruları Cevaplandırma Komisyonu'nun günlük ortalama telefonla 150-200, e-maille 300-450 ve mektupla 10-15 soruya yanıt verdiği belirtildi.

YORUMLAR 3
  • hasangulten 10 yıl önce Şikayet Et
    BAŞKA SPOR MU YOK. Benim bildiğim YOĞA , BUDİZM DİNİ ne özgü bir ibadet şeklidir, yani açıkcası budizm dininin bir parçasıdır, BUDA da bir insan heykeli, yani bir nevi PUT olduğuna göre,budizm de bir nevi puta tapmaktır açıkcası benim anlayışımla. tabii din alimleri ne der bilmiyorum. ama bence yoğa islam dinine uygun birşey değil.
    Cevapla
  • ahmet enes 10 yıl önce Şikayet Et
    yoga yapacağına bir kenarda hakkını vererek tespih çek huzur bulursun.. yoga moga bizi bocar bacılarım.
    Cevapla
  • Serdar Serdar 10 yıl önce Şikayet Et
    KIYMETLİ BİR İLMİHAL KİTABI DİYOR Kİ; . Ehlî eşek eti ve sütü tahrîmen mekrûhdur. Yalnız Mâlikî mezhebinde halâldir. ...... Yabânî eşek eti ve sütü halâldir...... At eti ve sütü temizdir, halâldir. Nesli azalmamak için, mekrûh denildi... (kaynak seadet-i ebediyye sf 622. internette pdf'si mevcuttur)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye tarihinde bir ilk! Doğal gaz üretiminde tarihi rekor! Flaş 1 Temmuz müjdesi
Uluslararası Adalet Divanı, yeni İsrail kararlarını açıkladı