Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Çiçek sinekleri larvaları, bitkilerin toprağındaki doğal besinlerden ve köklerinden beslenerek gelişmesini engellerler. Çiçek sinekleri ile nasıl mücadele edeceğinizi gelin birlikte öğrenelim.

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…
Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…
GİRİŞ 17.11.2023 07:21 GÜNCELLEME 17.11.2023 09:21

Çiçekler, yaşam alanını güzelleştirmek ve renk katmak için en çok tercih edilen dekorasyon parçasıdır. Yaşam alanımıza kattıkları güzellik ile birlikte, onların bakımıyla oyalanarak hoş vakit geçirmekte mümkün. Bakımı ya da sulama sırasında çiçeklerinizin etrafında sık sık küçük böcekler uçtuğunu fark ettiyseniz muhtemelen mantar sivrisineği olarak da bilinen çiçek sinekleri sorununuz var demektir.

Çiçek sinekleri, nemli toprağı çok severler. Bu yüzden çiçeklerinizin toprakları onlar için ideal bir yaşam alanıdır. Çok hızlı bir şekilde yavru üreten çiçek sineklerinin büyükleri, bitkileriniz için zararlı doğrudan zararlı değildir. Ancak ürettikleri larvalar bitkilerinize zarar verir.

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Hızlı bir şekilde çoğalan çiçek sinekleri, siz fark etmeden evdeki tüm bitkilerinizi ele geçirebilir. Neyse ki, doğru yöntemler ve ipuçları ile onlardan kurtulmak ve gelecekteki istilalarını önlemek kolaydır. Gelin birlikte çiçek sinekleri ile nasıl mücadele edeceğinizi ve tekrar geri gelmemeleri için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenelim.

Pampas otu nedir? Pampas otunun dökülmemesi için ne yapılmalı?Pampas otu nedir? Pampas otunun dökülmemesi için ne yapılmalı?

ÇİÇEK SİNEKLERİ NEDİR?
 

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Mantar sinekleri, halk arasında çiçek sinekleri olan bilinen, sera ve fidanlık ortamların yanı sıra ev bitkilerinin nemli toprağında yaşayan küçük siyah uçan böceklerdir. Uzmanlara göre oldukça kısa ömürlü olduğu belirtilen çiçek sinekleri, çok hızlı bir şekilde çoğalabilir ve bitkilerinizi hızlıca ele geçirirler.

Larvalar kurtçuk formunda bitkilerin topraklarında bulunurlar. Bitki toprağının sağladığı organik maddelerle ve bitki köklerini çiğneyerek beslenirler. Çiçek sineklerinin larvaları bitkileri sararak büyümesine ve kök gelişimine büyük ölçüde zarar verir. Aynı zamanda hızlı bir şekilde çoğalmaları çiçek sineklerini ortadan kaldırmayı zorlaştırır.

Sineklerden kurtulmak için en etkili 3 yöntemSineklerden kurtulmak için en etkili 3 yöntem

ÇİÇEK SİNEKLERİNİN BELİRTİLERİ
 

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Çiçek sineklerinin en fark edilebilir işareti bitkileriniz etrafında uçuşan sineklerdir. Bu çiçek sinekleri özellikle bitkilerinizi sularken aniden uçarak ortaya çıkarlar. Ancak asıl sorun bu çiçek sinekleri değil larvalardır. Larvalar, bitkinizin köklerinden bitki yapraklarına gidecek olan besinle beslendikleri için bitkiniz yeteri kadar büyümez ve yapraklarında sararma başlar. Bu sararma ve günden güne büyüyememe sorunu da çiçek sineklerinin bir belirtisidir.

ÇİÇEK SİNEKLERİ NEDEN OLUŞUR?
 

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Nemli ortamlar çiçek sineklerini cezbeder. Çiçek sineklerinin en yaygın üreme alanlarından bazıları; bitki toprağı, çürüyen atıklar ve kanalizasyonlardır. Bazen siz ne kadar dikkat ederseniz edin, evinize gelen yeni bir bitki ya da bir kenarında ufak bir delik olan saksı toprağı paketi ile çiçek sineklerini evinize çekebilirsiniz.

Bitkinizin toprağı sürekli olarak nemli kalması çiçek sineklerinin üremesi için en iyi ortamı oluşturur. Bu yüzden bitkilerinizi aşırı sulamak başlıca bir hatadır. Bunun yanı sıra çürüyen maddeleri de sevdikleri için, bitkinizin ölü yaprakları da üremelerine sebep olabilir.

Güneş ışığı almayan alanlar için en iyi iç mekân bitkileriGüneş ışığı almayan alanlar için en iyi iç mekân bitkileri

Çiçek sinekleri, ev bitkilerinin toprak karışımı yavrularını büyütmeleri için oldukça elverişli olması sebebiyle tercih ettikleri bilinir. Yetişkin çiçek sinekleri yumurtalarını nemli saksı toprağı içerisine bırakır ve zamanla bu yumurtalar çatlar.

Saksı toprağının içerisindeki doğal oluşan mantarlar ve organik maddelerde bu oluşan larvaların besinleri haline gelir. Eğer bitkinizin toprağı elverişli değilse ve bitkinizin gelişmesine zaten yardımcı olamıyorsa bu larvalar bu sefer bitki köklerini yemeye başlarlar.

Doğum ayı çiçeğiniz karakteriniz hakkında ne söylüyor?Doğum ayı çiçeğiniz karakteriniz hakkında ne söylüyor?

Çiçek sineklerini çeken bazı yaygın şeyler şunlardır;

  • Nemli toprak,
  • Çürüyen organik maddeler,
  • Aşırı sulanan bitkiler,
  • Lavaboda bekleyen kirli bulaşıklar,
  • Düzenli olarak boşaltılmayan çöpler,
  • Üzeri örtülmeyen meyveler,
  • Evcil hayvan atıkları

ÇİÇEK SİNEKLERİ OLUŞUMU NASIL ÖNLENİR?

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Çiçek sineklerinden kurtulmanın en iyi yolu onların oluşmasını tam anlamıyla önlemektir. Bunun için bazı basit adımları göz önünde bulundurarak hareket ederseniz olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Çiçek sineklerinin oluşumunu önlemek için şu önlemleri alın:

  • Yeni bir bitki satın alırken çiçek sineği olup olmadığını anlamak için saksıya birkaç kez hafifçe vurun. Bu işlem çiçek sineklerini rahatsız edecek ve uçmalarını sağlayacaktır. Eğer vurduğunuzda uçuşan sinekler fark ederseniz alacağınız bitkiyi başka bir çiçekçiden almayı tercih edin.
  • Bitkilerinizi dışarıdan içeriye taşırken çiçek sinekleri olup olmadığını kontrol edin. Eğer çiçek sinekleri bitkinizi sarmışsa onu dışarıda tedavi edin ve evinize o şekilde geri alın.
  • Ev bitkilerinizin topraklarını değiştirmek için toprak satın alırken paketi güzelce inceleyin. Üzerinde olan küçük bir delik onu çiçek sinekleri yuvası yapabilir. Eğer pakette herhangi bir delik yoksa eve geldiğinizde paketi açın ve toprağı dikkatlice inceleyerek kontrol edin.
  • Evinize gelen yeni bitkileri diğer bitkiler ile buluşturmadan önce karantinaya alın ve bir süre gözlemleyin. Eğer çiçek sineği belirtisi göstermezse diğer bitkilerin yanına yerleştirebilirsiniz.
  • Uygun drenajlı saksı ve toprak seçimi yaparak bitkilerinizi aşırı sulamaya bağlı nemli kalmasını önleyin.
  • Bitkilerinizin bakımını sık sık yapın. Ölü yaprak ve çiçekleri budayın.
  • Çiçek sineklerinin yumurtlamalarını önlemek için bitkinizin üstte kalan toprak kısmını ince bir tabaka kum ya da diatom toprağı ile kaplayın.

Akıllara durgunluk veren zekâ testi: Nilüfer yaprakları arasına gizlenmiş kaplumbağayı 5 saniye içinde bulun!Akıllara durgunluk veren zekâ testi: Nilüfer yaprakları arasına gizlenmiş kaplumbağayı 5 saniye içinde bulun!

ÇİÇEK SİNEKLERİNDEN NASIL KURTULUNUR?

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Çiçek sinekleri tarafından bitkileriniz istila edildiyse, bu zararlı varlıklardan kurtulmanın ve bitkilerinizi tekrar sağlığına kavuşturmak için bu yolları deneyin:

Aşırı Sulama Yapmayın

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Çiçek sinekleri suyu sever, bu nedenle bitkilerinizi sulamanızı takipli olarak yapmaya özen gösterin. Uzmanlara göre aşırı sulama hem zararlı canlılar için hem de bitki hastalıkları için elverişli bir ortam oluşturur. Eğer bitkilerinizde çiçek sinekleri oluşumu fark ederseniz, bitkinizin sulamasını programlı olarak yapmayı deneyebilirsiniz.

Gardıroplarda kötü koku nasıl önlenir?Gardıroplarda kötü koku nasıl önlenir?

Yapışkan Tuzakları Deneyin

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Bahçe ürünü satan yerde ya da internette rahatlıkla bulabileceğiniz yapışkan tuzaklar, çiçek sineklerinden kurtulmanın alternatif bir yoludur. Yapışan kâğıdını etiket talimatına göre bitkinin yanına yakınına yerleştirin ve bekleyin.

Evde Tuzak Hazırlayın

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Küçük bir bardağın içerisine 2-3 cm kadar elma sirkesi koyun ve üzerini streç film ile kapatın. Streç filmin üzerine sineklerin girebileceği ebatta minik delikler açın ve bitkilerinizin yanına koyun. Çiçek sinekleri elma sirkesinin cezbedici kokusuna karşı koyamayacak ve bardağın içerisine girerek tuzağa yakalanacaklar.

İlkbaharda rengârenk bir bahçe için Ekim ayında ekilecek beş çiçekİlkbaharda rengârenk bir bahçe için Ekim ayında ekilecek beş çiçek

Hidrojen Peroksit Uygulayın

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Hazırlayacağınız tuzaklar çiçek sineklerinin uçuşanlarını yakalamanıza yarasada toprakta bekleyen yumurta ve larvalar için bir çözüm değildir. Bunun için bir kısım hidrojen peroksidi dört kısım suya karıştırarak bir karışım hazırlayın. Bitkinizin toprağını bu su ile yavaşça ıslatın ve suyun tamamen çıktığından emin olun. 

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya'da çarpıcı anlar! İki komutan Rusya Devlet Başkanı Putin'i selamlamadı
Merkez Bankası'ndan yeni banknot ve asgari ücret açıklaması