Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?

Buz paketleri kullanarak çiğ balığı buzdolabında günlerce taze kalacak şekilde saklayabilirsiniz. Buzdolabında balık saklamanın diğer püf noktaları için okumaya devam edin.

Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?
Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?
GİRİŞ 02.11.2023 15:39 GÜNCELLEME 02.11.2023 15:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Balık, protein ve yağ açısından oldukça zengin ve besleyici bir besindir. Balığın en faydalı ve tadını çıkarmanın en iyi yolu onu satın aldıktan hemen sonra tüketmektir. Ancak şartlar hep istediğiniz gibi gitmediğinde balığı buzdolabında pişirene kadar saklamanız gerekebilir.

Gününde pişirilmeyecek balığı saklamak için buzdolabının rafına yerleştirmenin yeterli olduğunu düşünebilirsiniz. Ama bu balığın tazeliğini büyük ölçüde etkileyecektir. En taze balık bile ev tipi buzdolabında bir gece geçirdikten sonra fark edilir derecede tat kaybı yaşayacaktır.

Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?

Buzdolabın balık saklandığında daha sonra yemek size sağlık açısından bir zarar vermeyecektir. Tabi çiğ balıkla alakalı bir tarif yapacaksanız problem olabilir. Çünkü çiğ balık ile yapılan yemeklerin tamamı taze balıktan olması gerekir. Diğer balık yemeklerinde ise buzdolabında balık saklamak doğru yöntemlerde yapılmadığı takdirde tadını büyük ölçüde kaybetmesine sebep olacağından olumsuz yönde etkileyecektir.

Sonraki günlerde mümkün olduğunca taze ve lezzetli bir yemek için buzdolabında balık saklamanın birkaç yolu bulunuyor. İşte daha taze bir akşam yemeği için buzdolabında balık saklamanın bilmeniz gereken birkaç püf noktası…

Havuç nasıl saklanır? Havucun bozulmaması için ne yapmalı?Havuç nasıl saklanır? Havucun bozulmaması için ne yapmalı?

BUZDOLABINDA BALIK SAKLAMA YÖNTEMLERİ
 

Buz Paketlerinden Faydalanın
 

Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?
Balık saklamak
için buz ya da buz torbası kullanabilirsiniz. Buz torbasının üzerine koyduğunuz balıkları buzdolabının en alt ve en arka köşesinde muhafaza etmelisiniz. Buz desteğiyle birlikte balığın ısısını 0 dereceye kadar düşürebilir, bu yöntem sayesinde balığınızı iki ya da üç güne kadar daha taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Balıkçılarda bol miktarda buzun üzerine balıkların koyulmasının asıl sebebi budur. Balıkları alüminyum bir tepside tutmaları ise tepsinin buzdan gelen soğuğu balığın her yerine aynı şekilde iletilmesini sağlamasından kaynaklanmaktadır.

Balığı Kuru Tutun
 

Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?
Balık saklamanın
bir diğer püf noktası ise onu mümkün olduğunca kuru tutmaktır. Çünkü balığın bozulmasına sebep olan bakteriler nemli ortamda çoğalır. Buna bağlı olarak balık saklarken ne kadar ıslak bırakırsanız o kadar çabuk bozulur.

Aynı zamanda balıkları tek katman olarak saklayın. Üstü üste geldiğinde birbirlerinin nemine maruz kalarak daha hızlı bozulamaya başlayacak ve bakteri üretecektir.

Balıkların Üzerini Kapatın
 

Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?
Balıkları saklamanın en iyi yöntemlerinden biride, onları güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra iyice kapatmaktır. Eğer mümkünse kilitli buzdolabı poşetine tek sıra halinde koyun ve mümkün olduğu kadar havasını çıkarıp kapatın. Ardından bu torbayı buz ya da buz torbaları ile dolu bir tabağın üzerine koyup buzdolabının alt rafında en arkaya sıkıştırın.

Buz Dolu Süzgece Koyun
 

Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?
Eğer balık saklarken plastik torbaya koyma fikri size doğru gelmiyorsa alternatif olarak bu yöntemi deneyebilirsiniz. Balıklarınızı alüminyum bir tepsiye koyun ve bu tepsiyi içi buz dolu bir süzgecin üzerine koyun. Buz dolu bu süzgeci de daha büyük bir kabın içerisine oturtun ve her şeyin üzerini örtün.

Bu yöntem sayesinde alüminyum tepsinin iletkenliği balıkların hepsini soğuk tutacak ve delikli süzgeç buzlar eridikçe suyu aşağı bırakarak buzların daha hızlı erimesini engelleyecektir.

Kâğıtta levrek tarifi, nasıl yapılır?Kâğıtta levrek tarifi, nasıl yapılır?

Hangi yöntemi tercih ederseniz edin balıkları saklarken buzdolabına öyle alelade bırakmaktan daha iyi sonuç verecektir. Özellikle balık saklarken kuru ve soğuk tutmaya dikkat ederek bir ya da iki gün boyunca en taze halini koruyabilirsiniz. Bu sayede balık aldıktan sonraki günlerde bile ilk günkü tazeliği yakalayabilirsiniz.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Sevim Köse 6 ay önce Şikayet Et
    Kilitli poşet içinde havası alınarak saklamak oksidasyonu azaltır ancak havasız ortamda üretebilen cok tehlikeli bakteriler örn. Clostridium botulinum üretip toksin üretebilir böylece insanların zehirlenmesine ve hatta ölümüne neden olabilir. Bu tip haberlerin konunun uzmanlarının ağzından yapilmasi gerekir. Haberi yapan kişinin bu konuda uzmanlığı yoktur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ünlü oyuncu Deniz Uğur'dan 'Gazze' tepkisi: Sanat camiasından utanıyorum
ABD ürettiğine bin pişman oldu! Tanesi 8 milyar dolar: 'Tam bir felaket!' dediler...