Madende kilitli çalışıyorlar

Zonguldak’ta bir maden ocağında işçilerin erken çıkmalarını önlemek için asansör kapılarının kilitlendiği ortaya çıktı.

Madende kilitli çalışıyorlar
Madende kilitli çalışıyorlar
GİRİŞ 11.09.2014 09:08 GÜNCELLEME 11.09.2014 09:09
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Zonguldak’ta TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü, toplam 1.800 madencinin 3 vardiya halinde çalıştığı maden ocağında üretimi artırmaya yönelik tedbirler kapsamında, işçilerin ocaktan erken çıkmasını önlemek için 2011’de kilit uygulaması başlattı.

Madenci ocağa girdikten sonra asansör çıkış kapılarının üzerlerine kilitlenmesi tepkilere yol açtı. Madenciler, ocaktan çıkmama eylemleri yaparak uygulamaya tepki gösterdi.

Ancak Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve işçilerin eylemi hiçbir işe yaramadı. 



‘ACİL ÇIKIŞ NASIL KİLİTLENİR'  

GMİS, uygulamanın kaldırılması için TTK ile yaptığı görüşmelerden de sonuç alamayınca, geçen 9 Temmuz’da Zonguldak 3’üncü İş Mahkemesi’ne başvurdu. GMİS, dava dilekçesinde, 19 Eylül 2013’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca hazırlanan, ’Maden işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği’ yönetmeliğinin, ’Acil çıkış kapıları kilitli olmaz. Acil çıkış yolları ve kapılarında çıkışı zorlaştıracak hiçbir engel bulundurulmaz’ başlıklı 13’üncü maddesinin ihlal edildiği belirtildi. Mahkemenin TTK’nın savunmasını beklediği öğrenildi.


 
‘MADEN DEĞİL SANKİ CEZAEVİ'  

GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, kilit uygulamasının kuruma bağlı 5 müesseseden sadece Üzülmez’de yapıldığını söyledi. Maden ocağının cezaevine dönüştürüldüğünü savunan Tutkun, şöyle konuştu: “İnşallah bir arkadaşımızın canı yanmaz. Bunun vebali kurum yetkililerinindir. Maden işçisi yerin altında işini yapmadan çıkmaz. Bu tür yöntem 1940’larda yapılmış. Ayrıca müessesenin her tarafında, giriş ve çıkışlarda kamera var. Varsa böyle bir erken çıkma olayı toplu sözleşmenin maddeleri zaten açık. Cezai işlem var, disiplin cezası var. Bu tür cezalar varken insanların üzerine kapı kilitlemek ne kadar doğru, kamuoyuna bırakıyorum.”

SOMA KOMİSYONU CEO'YU DİNLEYECEK 

TBMM Soma’daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, komisyon çalışmaları kapsamında aralarında Soma Holding Yönetim Kurulu Vekili ve CEO’su Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu maden işletmesi sorumlularıyla görüşeceklerini bildirdi. Ardından kazaya bizzat maruz kalmış işçilerle tekrar görüşeceklerini anlatan Alaboyun, ardından Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ı davet edeceklerini söyledi.

(DHA)

YORUMLAR 6
  • Monte Cristo 9 yıl önce Şikayet Et
    Önlem. Türkiye'de bir işe önlem almaları için önce orada bir kaza olması ve bir kaç kişinin ölmesi gerekir anca o zaman hem devletin hemde oraları işletenlerin aklı başına geliyor önceden önlem alıp olası kazaları engellemek bu ülkenin adeti değil.
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    hos bi uygulama degil amma iste bu isin de bi amma kismi var. neden ise aklima cin de cekilmis bi resmin hikayesi geldi yasli 1 baba anne yetim ve zihin ozurlu totununu ayagindan zincir ile evin avlusundaki agaca baglamis idi neden diyen gazeteciye eger boyle yapmaz isem kendine zarar veriyor mecburum demis idi simdi gidin o kilidi vurdurana bi sorun neden cevabi isciler parayi aliyolar amma arka kapidan sivisip gidiyolar giren cikan belli degil diyecekdir yani turk insaninin kaninda bu var illaki bi yerden vurgun hille kacak yapmasi gerek
    Cevapla
  • ahmet arslan 9 yıl önce Şikayet Et
    açmazları var bu şehrin. birincisi,o bölge son derece verimsiz bir bölge ve şehir efsanesi haline gelmiş olan ocak maaşı - yaani vergisiz maaş-alıp yerüstünde arazi olmak kavramı var bu şehirde elbette emek ve alınteri ile hakedenler saygıdeğer insanlardır ve onlardanada mutlaka vardır...laakin tam bir cerahatlık bir yer olmuştur.taşkömürü işletmesi
    Cevapla
  • hasan cengiz 9 yıl önce Şikayet Et
    ''Fıtratında var'' işçiye bu ülkede değer verilmiyor. Allah aşkına söyleyin işçinin emekçinin köylünün yanında kim var?
    Cevapla
  • salih saglam 9 yıl önce Şikayet Et
    Peki Halk çok mu temiz. Benzer bir durum da şu; Fakat sorgulanması gereken Yangın merdivenlerini sigara içtikleri için kapatan firma mı suçlu? Yoksa yangın merdivenlerini sürekli sigara içmek için kullanan çalışanlar mı? Sürekli erken çıkan mesai hırsızı işçi mi suçlu? Erken çıkmasın diye işçiye hayvan muamelesi yapan işveren mi? Aynı davranış Millet-Devlet ilişkisinde de var. Her iki tarafda birbirine güvenmiyor. Bir taraf paranoyak bir şekilde herkesi sahtekar görüyor, Diğer taraf da sürekli kaçamak yollara başvuran yollar arıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Miçotakis'ten Yunan S-300'ünün Ukrayna'ya sevkiyatına veto