TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

"Türkiye olarak birlikte hareket edebilme kültürümüzü kaybettik"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:
GİRİŞ 24.11.2014 23:21 GÜNCELLEME 24.11.2014 23:21

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye olarak birlikte hareket edebilme kültürümüzü kaybettik" dedi.

Manisa'da Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Bülent Koşmaz Hizmet Binası’nın açılış törenine katılan Hisarcıklıoğlu, Niksar Ticaret Odası başkanının vefatı nedeniyle Manisa'daki programa geciktiğini belirterek, davetlilerden özür diledi.

Hisarcıklıoğlu, MTSO yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek, "MTSO 5 yıldızlı oda olarak bütün dünyada Paris, Londra, Berlin Ticaret Odaları ile eşdeğer hizmet veren çok güzel odalardan biri" dedi.

Bu törenin ardından TOBB Manisa Bülent Koşmaz Fen Lisesi için bir otelde düzenlenen temsili temel atma törenine katılan Hisarcıklıoğlu, "81 ile 81 Okul Projesi"ni Bülent Koşmaz ile imzaladıklarını ve temel atma töreninin bugüne kısmet olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, her türlü yatırımdan zarar edilebileceğini ancak eğitime yapılan yatırımdan kesinlikle zarar edilmeyeceğini kaydetti.

Soma’daki maden faciasının ardından birlik olarak 17 milyon lira katkı sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, daha sonra Manisa hakkında bilgiler verdi.

Hisarcıklıoğlu, Manisa'nın gelirinin neredeyse tamamının sanayi ve tarımdan geldiğini belirterek, 10 yıl önce Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında 8 Manisalı şirketin bulunduğunu, sayının 13'e yükseldiğini ancak Manisa’nın ihracatında yüzde 46’lık azalmanın olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "İnşallah bizim için önemli olan 3 pazarda ekonominin düzelerek yukarı çıkmasına bağlı olarak bu rakamların yukarı çıkacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"6 yıldır aynı yerde sayıyoruz"

Ege Bölgesi'nde İzmir’den sonra en fazla yatırım yapılan yerin Manisa olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, kişi başına teşvikli yatırımlara bakıldığı zaman Manisa'nın 5 bin 909 dolar ile birinci, İzmir'in ise ikinci konumda olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin kuru üzüm üretiminin yüzde 50'den fazlasının Manisa'da yapıldığını, Türkiye’deki 150 milyon zeytin ağacının 21 milyonunun Manisa'da olduğunu hatırlatarak, zeytinyağı üretiminde de Manisa'nın önde bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'de kişi başına gelirin 10 bin dolar seviyelerine geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Son 6 yıldır aynı yerde sayıyoruz. Bunun sebebi ise reform yapmasını unuttuk. Birbirimizle uğraşmaya başladık. Türkiye olarak birlikte hareket edebilme kültürümüzü kaybettik. Herkes ayrı bir baş oldu. Orta gelir tuzağının içinde debelenip duruyoruz. 9 yıl sonra kişi başı gelirimizi 25 bin dolara getirmeyi amaçlıyoruz. Bunu yapabilmek için Türkiye’nin daha hızlı büyümesi lazım. Türkiye’nin büyüme hızı yüzde 5 civarında, son yıllarda ise yüzde 3-4’ler seviyesindeyiz. Avrupa’dan daha hızlı büyüyoruz. Kişi başı gelirin 25 bin dolara çıkması, ilk 10 ülke arasına girebilmek için 2009’da yakaladığımız büyüme trendini yeniden yakalamamız gerekiyor. Hizmetler sektörü sanayiden daha çok pay almaya başladı. Hizmetler sektörü yüzde 67, sanayi sektörü yüzde 25 pay alıyor. Türkiye’nin hızla yeniden bir sanayileşme hamlesi başlatması lazım."

Hisarcıklıoğlu Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen gün yaptığı açıklamaları hatırlatarak, "Sanayideki payı mutlaka üste çıkarmamız lazım. Bu bize başka bir tuzak. Avrupa krizden çıkmışken, bir ülke, Yunanistan çıkamıyor. Sanayisi yok, hizmetler sektörü fazla. Üretimi yok. Üretimin olmadığı yerde büyüme olmaz. Bizim gözbebeğimiz hizmetler sektörünün payının sanayiden daha aşağı olması lazım" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır
Miçotakis'ten Yunan S-300'ünün Ukrayna'ya sevkiyatına veto