Mısır'daki askeri darbe

İhvan, Gerçekleri Araştırma Komisyonu'nu tarafsız olmamakla suçladı

Mısır'daki askeri darbe
Mısır'daki askeri darbe
GİRİŞ 26.11.2014 16:12 GÜNCELLEME 26.11.2014 16:12

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), 3 Temmuz 2013'ten sonra yaşanan olayları incelemek üzere kurulan Gerçekleri Araştırma Komisyonu'nu tarafgirlikle suçladı.

AA muhabirine açıklamada bulunan, feshedilen İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Muhammed Sudan, "Tüm dünya Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevinden alınmasından bu yana düzenlediğimiz gösterilerin barışçıl olduğuna şahittir" dedi.

"Rapor, askeri darbeden bu yana hapishanelerde ölen 92 kişiden, çocuklara işkence edilmesinden, zırhlı araç ve hapishanelerde kadınlara tecavüz edilmesinden bahsetmiyor" ifadesini kullanan Sudan, raporun, komisyonun tarafgirliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Sudan, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün geçen Ağustos ayında Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda gösterilere müdahale edilmesiyle ilgili yayınladığı ve "Mısır ordusunu dünya üzerinde göstericilere uygulanabilecek en büyük katliamı işlemekle" suçladığı raporuna atıfta bulunarak, güvenlik güçlerinin barbarlığını ortaya koyması bakımından örgütün raporunun kendilerini tatmin ettiğini söyledi.

İhvan'ın Şura Meclisi üyesi Cemal Haşmet ise "tarafgir ve temsili" olarak tanımladığı raporla, Mısır'da işlenen katliamların soruşturulduğu görüntüsünün verilmek istendiğini ve katliam kurbanlarının uluslararası soruşturma komiteleri kurulmasını isteme hakkının elinden alındığını kaydetti.

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden raporla ilgili "gerçekleri yansıtmadığı" yorumu yapıldı.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika sözcüsü Fadi el-Kadi yaptığı açıklamada, "Rapor, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaşananların iç yüzünü yansıtmayan bir portre çizmekte, güvenlik güçleri ve devletin üzerine düşen sorumluluklarla ilgili net bir tavır ortaya koymamaktadır" dedi.

Kadi, "Bizce üzücü olan, gerçekleri ortaya çıkarmakla görevli bir makamın, sorumluluğu tek bir tarafa yüklemesi ve şiddet olaylarının sorumlularının yargılanmasıyla ilgili tavsiye hükümlerine yer vermemesi olmuştur" ifadesini kullandı.

Gerçekleri Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, askeri darbenin ardından yaşanan şiddet olaylarında darbe karşıtları sorumlu tutulmuştu.

Mısır'da Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, 22 Aralık 2013'te hakim Abdulmunim Riyad başkanlığında bağımsız bir komisyon kurulması ve 30 Haziran sonrasında meydana gelen olayların incelenmesi talimatı vermişti.

"Gerçekleri Araştırma Komisyonu"nun görevinin, söz konusu olaylarla ilgili bilgi ve belge toplamak, gerekli gördüğü kişilerle buluşmak, şahitlerin ifadelerini dinlemek, olayların meydana geliş şeklini ve nedenlerini incelemek ve olaylarla ilgili yapılan soruşturmaları gözden geçirmek" olduğu belirtilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uğurcan Çakır ve Markus Gisdol arasında gerginlik
Yurt dışındaki Türk sayısı! Zirvedeki ülke şaşırttı