Burundi'de muhalefet, seçim komisyonu önünde oturma eylemi düzenledi

Muhalefet partileri, Ulusal Seçim Komisyonu'nun usulsüzlük yaptığını iddia ediyor

Burundi'de muhalefet, seçim komisyonu önünde oturma eylemi düzenledi
Burundi'de muhalefet, seçim komisyonu önünde oturma eylemi düzenledi
GİRİŞ 11.12.2014 11:11 GÜNCELLEME 11.12.2014 11:11

Burundi’de muhalefet partileri, seçmen kayıt işlemlerinin sona ermesine 1 gün kala, usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Ulusal Seçim Komisyonu (CENI) önünde oturma eylemi düzenledi.

İçişleri Bakanlığı tarafından tanınmayan Ulusal İlerleme Birliği (UPRONA) partisinin Başkanı Charles Nditije, düzenlenen oturma eyleminin siyasi bir kavga olduğunu belirterek, CENI’den kayıt işlemlerini iptal etmesini istedi.

Partiler, CENI sözcüsü Prosper Ntahorwamiye’ye ilettikleri mektupta, “tarafsız ve bağımsız bir kuruluş olması ve her kesimin görüşlerini değerlendirerek seçimi düzenlemesi gerekirken CENI'nin yapılan usulsüzlüklere sesini çıkarmadığını" öne sürdü.

Muhalefet tarafından iletilen mektubu inceleyeceğini belirten CENI Başkanı Claver Ndayicariye ise özellikle kimlik kartları konusunda bazı aksaklıkların meydana geldiğini kabul etti ancak seçmenlerin kayıt sürecinin çok iyi geçtiğini açıkladı. Ndayicariye, 9 Aralık’a kadar yaklaşık 3 milyon 217 bin Burundilinin kayıt yaptırdığını belirtti.

Burundi’de muhalefet partileri bu hafta, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a gönderdikleri mektupta, 2015'te yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin özgür ve şeffaf olabilmesi için BM’den destek istemişti.

Muhalefetteki 18 parti, CENI’nin sahte kimlik kartlarıyla yapılan seçmen başvurularını gibi usulsüzlükleri görmezden geldiğini iddia ediyor.

Burundi’de 2015 yazında genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kredi notu kararı sonrası çarpıcı yorum: Türkiye tehlikeyi atlattı
S&P'nin not kararı sonrası Bakan Şimşek'ten ilk açıklama