Hindistan'da Bodo militanlarının saldırısı

Assam eyaletinde yeni saldırılar düzenlendi

Hindistan'da Bodo militanlarının saldırısı
Hindistan'da Bodo militanlarının saldırısı
GİRİŞ 24.12.2014 20:36 GÜNCELLEME 24.12.2014 20:36

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Assam eyaletinde Bodo militanlarının yeni saldırılar düzenlediği bildirildi.

Press Trust of India, emniyet yetkilisi Bir Bikram Gogoi'ye dayandırarak yaptığı haberde, Hindistan İçişleri Bakanı Rajnath Singh'in gün içinde yaşanan saldırılara dair inceleme yapmak için Assam'a vardığı sırada, Bodo militanlarının eyaletin Udalguri bölgesinde evleri ateşe verdiği ve evlere ateş açtığını yazdı.

Assam'a gitmeden önce açıklama yapan İçişleri Bakanı Singh, "Bu bir terör eylemidir ve ona göre davranacağız" dedi.

Times of India, Singh'in Yeni Delhi'de üst düzey güvenlik ve savunma personeliyle yüksek düzeyli bir güvenlik toplantısı düzenlediğini, toplantıda Bodo militanlarına saldırı başlatma kararı alındığını yazdı. Federal hükümetin bölgeye 5 bin kişilik paramiliter birliği sevk ettiği bildirildi. Assam Eyalet Bakanı Tarun Gogoi, 2 bin askerin da eyalete ulaştığını açıkladı.

Gogoi, düzenlediği basın toplantısında, militanların Bhutan, Myanmar gibi komşu ülkelerde ve Hindistan'ın Arunachal Pradesh eyaletinde barındıklarını, bu bölgelerde operasyon yapamadıkları için İçişleri Bakanı'ndan yardım isteyeceklerini söyledi.

Ayrıca, Kokrajhar ve Sonitpur bölgesinde 5 ayrı köye düzenlenen saldırılarda Adivasi azınlık grubundan ölenlerin sayısının 60'a çıktığı açıklandı.

Saldırıların ardından polisin, saldırıları protesto edenlere ateş açması sonucu da 5 kişi hayatını kaybetmişti. Protestocular da saldırıların ardından Bodo azınlığından iki kişiyi öldürdü.

Bodo Ulusal Demokratik Cephesi militanları, Assam eyaletinde bağımsızlıklarını ilan etmek için yıllardır silahlı mücadele yürütüyor. Etnik kimlikleri, kültürleri ve dillerinin tehdit altında olduğunu ileri süren Bodolar, kendilerini korumanın tek yolunun özerk yönetim olduğunu savunuyor. Çay üretimi ile ünlü Assam eyaletinin yabancıların akınına uğradığından şikayet eden Bodo etnik grubunun halihazırda özerk bölgesel bir konseyi bulunuyor.

Bodo militanlarının Mayıs ayında Kokrajhar ve Baksa bölgelerinde düzenlediği saldırılarda çoğu Müslüman 32 kişi yaşamını yitirmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yurt dışındaki Türk sayısı! Zirvedeki ülke şaşırttı
'Ekrem İmamoğlu'na karşı Özgür Özel mi öne çıkartılıyor?'