Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Kırgızistan'da:

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ahıska Türklerinin, gördükleri zulme rağmen haklarını medeni şekilde aramış bir millet olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Kırgızistan'da:
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Kırgızistan'da:
GİRİŞ 26.12.2014 01:00 GÜNCELLEME 26.12.2014 01:00

Kurtulmuş, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki resmi ziyareti kapsamında, Tanrı Dağları'nın eteğindeki Supara Etnografik Kompleksi’nde, Türkiye Büyükelçiliği tarafından Kırgız çadırında verilen yemekte, Ahıska Türkleriyle bir araya geldi.

Türkiye ve Azerbaycan Bişkek Büyükelçileri ile Meclis Yolsuzlukla Mücadele Komitesi Başkanı ve Ar- Namıs Partisi Milletvekili Anarbek Kalmatov da yemekte hazır bulundu

Ahıska Türklerinin tarihi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Ahıska bölgesinin Osmanlı devletinin güvenlik stratejisi açısından oynadığı role değinerek, şunları söyledi:

"Osmanlı döneminde Ahıska bölgesi en önemli siyaset parçalarından birisi idi. Müslüman Türk devleti tarafından yönetilen Ahıska, hep huzur ve güven içinde oldu. İnsanlar mutluluk içinde yaşadı. Ahıska bölgesinin işgal edilmesinin ardından hüzünlü olaylar arkasından gelmeye başladı. 14 Kasım 1944 yılında Stalin döneminde insanlar Orta Asya’ya sürüldü. Bir kısmı da çeşitli yollardan Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldı."

Kurtulmuş, Kırgızistan topraklarını uzun yıllar yurt edinmiş olan Ahıska Türklerinin son derece hüzünlü ve trajik bir hikayesi olduğunu dile getirdi.

"Ahıska meselesi, ortaya çıktıktan sonra ve hala dikiş tutmayan, dünyadaki dengesizliklerin sonucu olan tipik bir trajedidir" ifadesini kullanan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Ahıska Türklerinin yaşadığı gibi nice trajediler yaşadık ama ne yazık ki kader planında en ağır trajedilerden birisi değerli Ahıskalı kardeşlerimize düştü. Sizin babalarınızın, dedelerinizin tek tek ne acıklı hikayelerini biliyorum. Mezarları bile bilinmeyen Ahıskalıların olduğunu, o yolculuk sırasında trenlerden atılan insanların olduğunu biliyorum. Unutulan insanların olduğunu biliyorum. Ama çok şükür Ahıskalılar uyandı. Dünyanın dört bir tarafındaki mazlumlar uyandı. İnşallah bu zorluklar, bu zulümler, bu haksızlıklar devam etmeyecek. Bunun için bizim güçlü olmamız lazım. Biz Allah’a şükür, yeryüzünde hiçbir dönemde insanlara zulmü, haksızlığı, baskıyı ve köleleştirmeyi esas alan bir millet değiliz. Bizim gönlümüzde ve zihnimizde tarihte olmadığı gibi hiçbir zaman rövanş almak, hiçbir zaman intikam almak diye bir şey olmayacak."

Kurtulmuş, "Bu anlamda Ahıskalılar böyle bir olgunluğu ortaya koymuş ve Ahıska Türkleri kendilerine yapılan onca zulme rağmen medeni bir şekilde haklarını aramış bir millettir" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, konuşmasının ardından Ahıskalıların temsilcilerini tek tek selamladı. Yemek programında, Ahıskalı gençler, "Topal" ve "Karabağ" halk oyununun yanı sıra Kafkas dansı sergiledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso
Bakan Fidan'dan İsrail'e yeni uyarı: Felakete tanık oluruz!