TSÜAB Yönetim Kurulu Üyesi Üstün:

"Biz, İsrail tohumculuğundan ticaret ve teknolojik anlamda geride değiliz. Türk tohumculuğunun bazı birimleri onlardan daha ileri seviyede"

TSÜAB Yönetim Kurulu Üyesi Üstün:
TSÜAB Yönetim Kurulu Üyesi Üstün:
GİRİŞ 28.01.2015 17:52 GÜNCELLEME 28.01.2015 17:52

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Üstün, Türkiye'nin tohumculukta İsrail'e bağımlı olmadığını belirterek, "Biz, İsrail tohumculuğundan ticaret ve teknolojik anlamda geride değiliz. Türk tohumculuğunun bazı birimleri onlardan daha ileri seviyede" dedi.

Üstün, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde düzenlenen "Tarımsal Araştırmalarda Deneme Tekniğinde Yeni Gelişmeler" konulu seminerde, her türlü araştırmada elde edilen analiz sonuçlarının sağlıklı bir şekilde üreticilere ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Sebze tohumu üretiminde Türkiye’nin dünyada ilk 10’a girmeyi başardığını vurgulayan Üstün, dünyada 50’nin üzerinde ülkeye güvenli tohum ihraç eder duruma gelindiğini belirtti.

1995 yılından itibaren Türk şirketlerinin özellikle sebze konusunda kendi tohumunu üretmeye başladığını anlatan Üstün, şöyle konuştu:

"Türkiye başta hibrit domates, salatalık ve biber tohumu üretiminde önemli mesafeler kaydetti. Öyle ki biber tohumu üretiminde yüzde 80’lere ulaşan Türk firmaları 50’nin üzerinde ülkeye de biber tohumu ihracatı yapar hale geldi. Aynı gelişmelerin tarla bitkilerinde de elde edileceğini umuyoruz. Mesela, ayçiçeği ve diğerleri için de olmasını beklemekteyiz. Bu başarıda devlet özel sektör iş birliğinin katkısı çok büyük. Ben Türk tohumculuğunun dünyada ilk 10 ülke içinde olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda İsrail’e tohumculuk üzerine araştırmaya gittim. Biz, İsrail tohumculuğundan ticaret ve teknolojik anlamda geride değiliz. Türk tohumculuğunun bazı birimleri onlardan daha ileri seviyede İsrail ile yapılan tohum ticareti toplam ticaretin içinde yüzde 5-6 civarında."

Araştırmacı mühendislerin rahat ortamda çalışma yapması için her türlü imkanın sağlandığını aktaran Üstün, Türk tohumculuğunun gelişmemesi için hiçbir sebebin olmadığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muhalif gazeteci, Almanya'ya çalıştığını itiraf etti! "Bunlar üst düzey isteniyor"
MSB duyurdu: 13 PKK'lı terörist etkisiz!