Altın piyasasında ışık hızıyla büyüyen şirket!

Yeni Şafak Yazarı Cem Küçük, altın piyasasının en ciddi oyuncularından Koza Grubu'nun ''tuhaf'' olarak yorumladığı başarı hikayesini yazdı.

Altın piyasasında ışık hızıyla büyüyen şirket!
Altın piyasasında ışık hızıyla büyüyen şirket!
GİRİŞ 13.03.2015 11:16 GÜNCELLEME 13.03.2015 12:50
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin altın rezervi noktasında önemli bir ülke olduğunu ve tahmini 300 milyar dolarlık bir rezerve sahip olduğununun altını çizen Yeni Şafak Yazarı Cem Küçük bugünkü yazısında altın piyasasında yaşanan ve ''tuhaf'' olarak yorumladığı bir gelişmeyi aktardı.

Akın İpek’in sahibi olduğu Koza Grubu'nun 2003’den sonra altın işine girdiğini ve davetiye basan ve basit bir işadamı olan Akın İpek'in 2002 sonu itibariyle borsaya açıldıktan sonra 20 milyon dolarlık bir şirketi olduğunun altını çizen Küçük, Koza grubunun altın işine girdikten sonra ışık hızıyla yaşadığı büyümeye dikkat çekti...

Koza Grubu'nun altın madeni işine girdikten sonra aktif büyüklüğünün 500 milyon doları geçtiğini yazan Küçük, söz konusu çarpıcı büyümenin perde arkasındaki gelişmeleri yazdı...

Eurogold madencilik Bergama Ovacık’ta siyanürle altın çıkarma faaliyeti yürüten bir şirketti. Şirket, ABD Colorado merkezli Newmont Mining Corporation’a aitti. Önce Avustralyalı Normandy Mining’e, 2005’de 44.5 milyon dolara Koza Grubu’na satılıyor. Daha bu işte 2 yıllık bile olmayan bir firmaya Bergama gibi altın rezervinin hayli yüklü olduğu bir maden neden satılır sorusu hiç sorulmuyor. Buraya kadar anlamadığımız bazı noktalar olsa da bu satışa tamam diyelim. Ama esas mesele 2010’da yaşanıyor.

Koza Altın İşletmeleri,  Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) 27 Haziran 2010’da bir açıklama gönderiyor. Açıklamada aynen şunlar yazıyor: Dünyanın en büyük ve en önemli altın üreticilerinden olan Newmont Mining Corporation’a ait olan ve 2002 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren Newmont Altın Madencilik Limited Şirketi’nin tamamının, toplam 63 adet ruhsat sahası dahil olmak üzere tüm altın projelerinin, ayrıca araştırma faaliyetleri sonucunda elde ettiği Türkiye’nin tamamını kapsayan araştırma verileri Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından 8,5 milyon dolara satın alınmıştır.”

Düşünün, elinizde 63 adet ruhsat sahası var ve siz bu ruhsatlarla beraber kocaman bir şirketi sadece ama sadece 8.5 milyon dolara satıyorsunuz. Üstelik bu 8.5 milyon doların 3 milyon doları peşin, 3 milyon doları Diyadin’de üretim başladığında, 2,5 milyon doları ise üretime başladıktan bir yıl sonra ödenmek üzere anlaşmaya varılıyor. Yani o tarihte bunu Türkiye’den sıradan bir işadamı ya da girişimci de alabilirmiş.

Yani koskoca şirket aslında bulduğu altın yumurtlayan madeni yok pahasına veriyor.

Daha bitmedi. Açıklama şöyle bitiyordu: “Türkiye’nin en batısından en doğusuna kadar yer alan ve genellikle Koza Altın’ın elinde bulundurduğu çok önemli sahalara komsu olan 63 adet sahada Newmont Altın Şirketi Araştırma Takımı tarafından günümüze kadar yapılan araştırma çalışmalarında altın ve bakır açısından oldukça yüksek anomaliler elde edilmiştir ve sahaların birçoğu projeye ve madene dönüştürülebilecek potansiyele sahiptir.”

Madem böyle büyük bir potansiyel var, o zaman böyle bir değer 8.5 milyon dolara mı satılır, hem de taksitle araba satar gibi.

Newmont Mining’in sahibi Yahudi kökenli ve oğul Bush’a çok yakın biri olan Gary Goldberg. Irak işgalini savunan neo-con tayfasının entelektüel ayağının başındaki William Cristol’in kankası. Neo-conların Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi’ni fonlayanlardan biriydi. Daha mühimi İsrail devletine her daim destek veriyor.

Gary Goldberg altın işinin duayenlerinden biri. Onun onayı olmadan altını yurtdışında sokakta bile satamazsınız. Ama nasıl olduysa Goldberg, Akın İpek’e altın yumurtlayan şirketini veriyor, üstelik bu üretilen altınları kendisi satın alıyor veya satışına aracılık ediyordu? Sizce bu işlerde bir tuhaflık yok mu?

YORUMLAR 30
  • fırat barut 9 yıl önce Şikayet Et
    yahudiyle iş tutan babam olsa tanımam...
    Cevapla
  • ömer can 9 yıl önce Şikayet Et
    rahmetli necip hablemitoğlunun alman vakıfları ve bergama dosyası adlı kitabını hatırladım.hableemitoğlu almanların altın piyasasındaki liderliğini sürdürmek için bergamadaki altınların çıkarılmasını engellediğini ve içimizdeki alman ajanlarını deşifre etmişti .ama hablemitoğlu hunharca şehit edildi.bu konuya hablemitoğluda eklenerek derinlemesine araştırılmalıdır
    Cevapla
  • zamanlama manidar 9 yıl önce Şikayet Et
    ne hikmetse bu ilşkiler hep son birbuçuk yıldır ortaya dökülüyor. sanki birbuçuk yıl öncesine kadar görünmeyen bir gizli el bunlara hep bir ortaklık ve avanta karşılığı kahpece izin vermiş fakat son birbuçuk yıldır ise özellikle saldırıyor gibi geliyor.olsun Allah her iki kafir gürühunuda helak edcek zaten.
    Cevapla
  • Senem 9 yıl önce Şikayet Et
    Fetullah Gülen in Abd baglantilari arastirilirsa bu sirketlerle bagi ortaya cikar zaten.
    Cevapla
  • İ.S 9 yıl önce Şikayet Et
    Tamam da bizim bu soruları şimdi değil o günlerde sormamız gerekiyordu... Sakın ola kandırıldık demeyin...
    Cevapla
  • bendece 9 yıl önce Şikayet Et
    neden ozaman bu sorgulamalar yapılmadı ki?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uğurcan Çakır ve Markus Gisdol arasında gerginlik
Kredi notu kararı sonrası çarpıcı yorum: Türkiye tehlikeyi atlattı