Husiler kimdir? Yemen savaşı neden başladı?

Yemen'de başlatılan saldırının sebebi olarak Husiler gösteriliyor. Peki dünyanın merak ettiği Husiler kimlerdir amaçları nedir?

Husiler kimdir? Yemen savaşı neden başladı?
Husiler kimdir? Yemen savaşı neden başladı?
GİRİŞ 31.03.2015 10:03 GÜNCELLEME 31.03.2015 10:03
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yemen son bir kaç gündür yeniden dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Yemen'de savaş alarmı çıkarken birçok ülkeninde destek olduğu bu operasyon neden yapılıyor? 

Yemen neden bu kadar önemli?

 
Silahlı çatışmaların artmasıyla araya giren Birleşmiş Milletler, ateşkes ilan edilmesi için girişimlerde bulundu ancak bu durum daha sonra yeniden çatışmalara döndü. Yemen, dünyanın en önemli petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'a komşu olması ve Körfez'deki deniz yollarının yanında olması nedeniyle ABD ve Körfez'deki Arap müttefikleri açısından istikrarın önemli olduğu bir ülke olarak görülüyor. Ayrıca ülkede Husilerin etkisini artırması mezhep çatışmalarının ileride de sürebileceği endişelerini de doğuruyor. Suudi Arabistan Şii Husiler’in Uzun süre Husileri desteklediği iddialarına sessiz kalan Husileri koruma isteğini dolaylı yoldan dünya kamu oyuna bildirdi. Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

İran'dan Yemen'e yardım açıklaması

İran, Yemen'deki hava saldırılarında yaralananları ülkesinde tedavi edebileceğini açıkladı. 

Tahran yönetimi ayrıca Yemen hükümetinin istemesi halinde bu ülkeye tıbbi yardım ve doktor göndermeye de hazır olduğunu bildirdi. 

İran Sağlık Bakanlığı, Yemen'e karşı Suudi Arabistan önderliğinde yapılan hava saldırıları üzerine bugün bakanlıkta bir toplantı yapıldığını duyurdu. Sağlık Bakanı, Kızılay kurumu başkanı ve askeri yetkililerin katıldığı toplantının ardından yapılan açıklamada 'devrim hükümeti' olarak adlandırılan Yemen hükümetinin talepte bulunması halinde İran'ın bu ülkeye yardım gönderebileceği kaydedildi.

52 YEMENLİ TAHRAN'DA TEDAVİ GÖRÜYOR

Tahran, ayrıca saldırılarda yaralanan Yemenlileri ülkeselindeki hastanelerde tedavi etmeye de hazır olduğunu belirtti. 52 Yemenli, Tahran'da tedavi görüyor Tahran yönetimi Yemen'deki bir cami saldırısında yaralanan 52 kişiyi 23 Mart'ta tedavilerine devam edilmek üzere İran'a getirmişti. Yaralılar şu an Tahran'daki bir hastanede tedavi ediliyor.

Suudi Arabistan'dan flaş Yemen açıklaması

Suudi Arabistan Kralı Selman, Yemen'deki operasyonun hedefine ulaşıncaya kadar devam edeceğini söyledi.

Mısır'ın Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el Şeyh şehrinde düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'nde konuşan Suudi Arabistan Kralı Selman, Yemen'de Şii Husilere karşı yapılan askeri müdahalenin hedeflere ulaşıncaya kadar süreceğini açıkladı.

Selman ülkesinin öncülüğünde düzenlenen operasyonun Yemen'de istikrar ve güven ortamı sağlanıncaya kadar devam edeceğini söyledi.

YEMEN CUMHURBAŞKANI HADİ'DEN AÇIKLAMA

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, "Çeteler, daha önce İran'ın kendilerine devlete karşı savaşmaları için verdiği ve ayrıca ele geçirdikleri silahları teslim edene, işgal ettikleri bütün kurum ve bölgelerden çekilip, teslim olana kadar, operasyonun (Kararlılık Fırtınası), devam etmesi çağrısında bulunuyorum" dedi.

 

İşte Yemen'de operasyona katılan, karşı çıkan ve destekleyen ülkeler;

Operasyona katılan ülkeler: Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Sudan, Fas, Pakistan, Mısır, Ürdün. Cumartesi Mısır'da toplanacak olan Arap Birliği, Yemen için Arap Ordusu taslağını oylayacak.

Operasyonu desteklediğini söyleyen ülkeler: ABD, Türkiye, Fransa, Birleşik Krallık, Belçika, Filistin

Operasyonu eleştiren ülkeler: İran, Rusya, Suriye, Lübnan (Hizbullah), Irak

ÜLKEDE KİM HANGİ BÖLGEYİ KONTROL ALTINDA TUTUYOR?

 

YORUMLAR 7
  • mücahit 7 yıl önce Şikayet Et
    Baba-oğul-torun Ingiltere-amerika-israil Bu kadar savaşta tek kazanan batı amaçları iki şey 1)zenginlikleri ele geçirmek 2) islam devletlerini yok etmek
    Cevapla
  • maho 7 yıl önce Şikayet Et
    haberde husiler hakkında 0 bilgi var, bravo
    Cevapla
  • hatice bozkurt 9 yıl önce Şikayet Et
    Cok yanliss orda bursuru masum cocuk varrr
    Cevapla
  • ahmed 9 yıl önce Şikayet Et
    Uzaktan izlenimime gore bu savaslar bu terorler bu muslumanlarin allahu ekber diyerek birbirini vurup oldurmesi (Hep batılıların işine geliyor) dimi yani bundan kazanclı cıkanlar aynı kisiler zaten kurcaladiginda bu isin arkasinda yine batiyi goreceksin peki niye hala uyanmıyoruz? Niye hala gercekleri goremiyoruz ? Muslamannlari kor edensey ne acaba?
    Cevapla
  • mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    Olay mezhep kavgasi degil bati ulkeler enerji yollarini kendilerinin destekledigi daha acikca kendilerinin kuklasi olacak yonetimleri getirmek istiyor bu kadar insanlari ve mezhepleri onemsiyolarsa suriye ve filistinde niye ayni seyi yapmiyorlar olaylara biraz genis bakalim lutfen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!