"Avlanması yasak olan yabani kuşları keyif için vuruyorlar"

UÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Veteriner Hekimi Şen: - "Yabani kuşlar havadayken nişan alınarak keyfi olarak vuruluyor. Genellikle bize saçma taneleriyle yaralı bir halde getiriliyorlar"

"Avlanması yasak olan yabani kuşları keyif için vuruyorlar"
"Avlanması yasak olan yabani kuşları keyif için vuruyorlar"
GİRİŞ 31.03.2015 09:24 GÜNCELLEME 31.03.2015 09:24

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde görevli Veteriner Hekim İsmail Altuğ Şen, kendilerine getirilen yabani kuşlarda silahla yaralanma vakalarının sayısının arttığını, bazı kişilerin avlanması yasak olan yabani kuşları havadayken nişan alarak keyif için vurduğunu söyledi.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ateşli silahlarla hayvan yaralama olaylarıyla sık sık karşılaşmaya başladıklarını anlattı.

Yabani hayvanların, avlanması ve herhangi bir şekilde vurulmasının yasak olduğunu belirten Şen, buna rağmen kendilerinin yıl içinde 30'dan fazla bu şekilde yabani ortamdan gelmiş ve yaralanmış kuşla karşılaştıklarını ifade etti.

Bu kuşların özellikle avcılar tarafından havadayken keyif için nişan alınarak vurulduğunu dile getiren Şen, "Genellikle bize saçma taneleriyle yaralı bir halde getiriliyorlar. Örneğin tedavi altına aldığımız bir şahin, ayağı ve kanadından yaralanmış. Tedavi olması kanat açısından mümkün değil ve kanadının alınması lazım. Bundan sonraki hayatında da uçamaz artık. Kalan hayatına yardıma muhtaç bir halde devam edecek" dedi.

Tedavi altındaki bir atmacanın ise telekleri ve kuyruğunun uçmasın diye kesildiğini vurgulayan Şen, "Buradan bir insanın hayvanı bu şekilde kafeste baktığını anlıyoruz. Kafasının üstünde yaraları var. Kafese uygun hayvanlar değil bunlar. Kafeste sürekli çarpmaya bağlı yaraları oluşmuş" diye konuştu.

Şen, hayvanlardan iyileşecek durumda olanların burada tedavi edilip tekrar doğaya bırakıldığını, iyileşemeyecek olanların da hayvan hastanesinde ya da Doğal Yaşamı Koruma Merkezi'nde bakımlarına devam edildiği bilgisini verdi.

Bu hayvanları vuranlara mutlaka cezai işlem uygulanması gerektiğini anlatan Şen, "Sonuçta hayvanlara yapılan bu davranış, hayvanlarla başlayıp sonrasında insanlara dönecek. Onun için bunlara yönelik cezai işlemin gerçekleşmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık