Bakan Işık, TÜBİTAK'ın imamını açıkladı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın paralelin imamı olduğunu söyledi.

Bakan Işık, TÜBİTAK'ın imamını açıkladı
Bakan Işık, TÜBİTAK'ın imamını açıkladı
GİRİŞ 18.04.2015 12:56 GÜNCELLEME 18.04.2015 12:59

Bakan Işık, "Bakanlık'ta herkesin bildiği sırlar vardı. Herkes biliyordu ki Hasan Palaz (eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı) bunların imamıydı. Çok pervasız, fütursuz hareket ediyorlardı. 'Bu hükümet gidici, ben bakanın talimatını dinlemezsem ne olur' diye düşünüyorlardı. Çünkü başka türlü izah edemezsin. Bakan genelge yayınlayacak, bürokrat dikkate almayacak." dedi.

Işık, Türkiye'nin stratejik büyüme politikaları ile yeni bir gelişim sürecinin kapılarını araladığını söyledi. Işık daha nitelikli üretim, işgücü ve nitelikli istihdamın oluşturulduğu bir döneme girileceğini kaydetti. Bakan Işık, bu kapsamda 2015-2018 sanayi strateji belgesinin hazırlandığını ve Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) onayına sunulduğunu söyledi. Bakan Işık, "Çok önemli reformlar var. Daha nitelikli istihdam, daha güçlü üretim, daha teknolojik üretim, katma değeri daha yüksek ürünler için planlamalar var. Tasarıma, ar-ge'ye, inovasyona önem ve desteğin verildiği birçok eylem yeralıyor. KOBİ'lerin finansmana erişimi noktasından tutun, kurumsallaşmasına, markalaşmasına kadar pek çok eylemi kararlılıkla uygulamaya alacağız" diye konuştu.

AFRO-AVRASYA TASARIM ÜSSÜ OLACAĞIZ

Strateji belgesi ile ilgili ayrıntıları paylaşan Işık orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro-Avrasya'nın tasarım ve üretim üssü haline gelmek istediklerini kaydetti. Bakan Işık, hedefini ise katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi olduğunu ifade etti. Işık “Sanayide bilgi ve teknolojiye dayalı yüksek katma değerli yerli üretimin geliştirilmesini planladık. Kaynakların etkin kullanıldığı, daha yeşil ve rekabetçi sanayi yapısına dönüşümünün sağlanması öncelikli hedeflerimizden. Sosyal, bölgesel gelişmeye katkı sağlayan ve nitelikli iş gücüne sahip sanayinin geliştirilmesi olmazsa olmazımız" dedi.

HİBE PROJELER PARALEL YAPIYA GİTTİ

Bakan Işık paralel yapıya ilişkin görüşlerini de paylaştı. AB projelerinde yeralan hibelerin paralel yapıya yakın kişilere verilmesi yönündeki iddialara ilişkin soruşturmanın sürdüğünü belirten Bakan Işık, “Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından verilen desteklerinin paralele yakın kişilere verilmesi gibi soruşturmalar sürüyor" dedi. Işık “Somut delil ve adımlar önemli olacak. Yani kim TEYDEB'te kime haksız bir proje verdi. Ona bakılacak" diye konuştu. Bakanlığa geldiği günden itibaren iki koldan inceleme başlattıklarını kaydeden Işık, savcılık soruşturmalarının sürdüğünü kaydetti. Ciddi tespitler olduğunu belirten Bakan Işık “Kendi yandaşlarını kayırdığı, paralel yapıya mensup şirket veya kişilere haksız menfaat temin edildiği yönünde tespitler var. Şu anda da bu soruşturmalar sürüyor" diye konuştu.

SİBER GÜVENLİK ÇALIŞTAYLARI SÜRÜYOR

Ulusal güvenlikle ilgili TÜBİTAK'ın ciddi görevler üstlendiğini hatırlatan Bakan Işık, gelişen teknolojilerin takibi açısından bir dizi çalıştay başlattıklarını anlattı. Işık şunları söyledi: “Geleceğimizin teknolojileri, gelişen teknolojiler' konulu çalıştaylar yapmaya başladık. İlk yaptığımız çalıştay, '3 boyutlu yazıcılar-Three D printing' oldu. Gençler arasında da kamuoyunda da çok ilgi çekti. Önümüzdeki süreçte, 'giyilebilen teknolojiler', 'bulut bilişim', 'big data', 'nesnelerin interneti', 'gen teknolojileri', 'kablosuz enerji aktarımı', 'akıllı şebekeler' gibi pek çok konuda çalıştaylar yapacağız. Bakanlığımız paydaşları ile birlikte bu alanlarda yol haritalarımızı netleştireceğiz. Bilgi güvenliği, iletişim güvenliği konularında da çalışmalarımız sürüyor. TÜBİTAK önemli bir rol oynuyor. Güvenliği daha da artırmanın çalışması içerisindeyiz" diye konuştu.

PARALEL ERİYOR

Paralel yapı hakkında açıklamalarını sürdüren Işık, son yapılan bir ankete ilişkin bilgileri paylaştı. Işık "Araştırma paralel yapının kamuoyunda mahkum olduğunu ortaya seriyor. Toplumun yüzde 75'i AK Parti'nin paralel yapı ile mücadelesini gerekli ve haklı görüyor. Bu oran geçen yıl yüzde 63 idi. AK Parti'nin desteğinin daha üzerinde bir desteği toplum veriyor. Bu çok önemli” dedi. 

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...