Sit alanı nedeniyle turizm bölgesine su götürülemiyor

Gökova Körfezi'ndeki Akbük Koyu'na, birinci derecede doğal sit alanı olması nedeniyle kazı yapılamayınca içme suyu şebeke hattı getirilemiyor

Sit alanı nedeniyle turizm bölgesine su götürülemiyor
Sit alanı nedeniyle turizm bölgesine su götürülemiyor
GİRİŞ 07.07.2015 18:02 GÜNCELLEME 07.07.2015 18:02

Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Akbük Koyu'nda içme suyu şebeke hattı bulunmaması nedeniyle işletmeler ve tatilcilerin kullandığı su, artezyen kuyularından ve tankerlerle taşınarak karşılanıyor.

Akbük Koyu, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Bölgenin dünyada kendi kendini temizleyen 10 koy arasında bulunması, tatilcilerin tercih nedenleri arasında yer alıyor.

Birinci derecede doğal sit alanı kapsamında yer alması nedeniyle altyapı çalışmalarının yapılamadığı bölgede, pansiyon ve işletmelerde içme ve kullanma suyu, yakın mahallelerden traktörlerle taşınarak veya artezyen kuyuları açılarak karşılanmaya çalışılıyor.

Bölgede 8 yıldır işletmecilik yapan Selçuk Çelik, gazetecilere, Akbük Koyu'nun dünyanın en iyi koyları arasında yer aldığını, kendi kendini temizleyen özelliği bulunduğunu söyledi.

Koyun Gökova Körfezi'nin "cennet köşesi" olarak bilindiğini vurgulayan Çelik, "Bu güzelliğin devam edebilmesi ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için bölgede her gün sabah akşam muntazam şekilde temizlik yapıyoruz. Bu plajı korumak için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz" dedi.

Akbük Koyu'nda yaşanan en büyük sorunun su olduğuna işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

"Bölge sit alanı olduğu için kazı yapılamıyor. Bundan dolayı da içme suyu hattı döşenemiyor. Kullanma suyumuzu genellikle traktör ve tankerlerle yakın mahallelerden getiriyoruz. Yetkililerimizden bu soruna çözüm bulmalarını bekliyoruz. Böylece hem turizmcilerimiz hem de misafirlerimiz mağdur olmaz."

Bölgedeki bir turizm tesisinin işletmecisi Öner Altaş ise yaklaşık 10 yıl önce şebeke suyunun Hayıtlı mevkisine kadar getirildiğini ancak suyun yetersiz olduğu gerekçesiyle Akbük Koyu'na kadar iletilmediğini kaydetti.

Birkaç yıl önce de İl Özel İdaresinin Akbük'te bir sondaj çalışması yapmasının gündeme geldiğini anlatan Altaş, daha sonra koyun birinci derecede doğal sit alanı olması ve kazı yapılamayacağı gerekçesiyle bunun da iptal edildiğini söyledi.

Yaz sezonunda Akbük Koyu'na her gün 2-3 bin kişinin geldiğine dikkati çeken Altaş, tatilcilere, tankerlerle getirdikleri veya artezyen kuyularından elde ettikleri suyla hizmet vermeye çalıştıklarını belirtti.

Artezyen suyu kullanımının tatilcilerin tepkisine neden olduğunu dile getiren Altaş, "Taşıma suyla hizmet vermek, maliyeti yükseltiyor. Hijyen açısından da sorun yaşıyoruz. Yetkililerden sorunumuza çözüm üretmelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

MUSKİ'nin açıklaması

Muğla Su ve Kanalizasyon İşleri (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen ise Akbük Koyu'nda yaşanan su ve altyapı sıkıntısının giderilmesi için çalışma yaptıklarını ancak bölgenin birinci derece doğal sit alanı olması nedeniyle ilerleme sağlayamadıklarını belirtti.

Sorunun ilgili bakanlık yetkililerine aktarıldığını, ilgililerin de "sit ve özel çevre koruma bölgeleriyle ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını" kendilerine bildirdiğini anlatan Ülgen, "Mevzuaten önümüzün açılması durumunda bölgeye altyapı getirmeyi planlamaktayız. Turizme, dolayısıyla Akbük'e MUSKİ olarak değer katmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MİT'ten vatandaşlara casusluk uyarısı
'Ekrem İmamoğlu'na karşı Özgür Özel mi öne çıkartılıyor?'