Sivas, Sinop, Iğdır 1 Kasım seçim sonuçları

Sivas, Sinop, Iğdır 1 Kasım seçim sonuçları. 2015 genel seçim sonuçları Türkiye 1 Kasım 2015 tarihli seçimlere kilitlenmiş durumda

Sivas, Sinop, Iğdır 1 Kasım seçim sonuçları
Sivas, Sinop, Iğdır 1 Kasım seçim sonuçları
GİRİŞ 02.11.2015 08:25 GÜNCELLEME 02.11.2015 08:25

Sivas, Sinop, Iğdır 1 Kasım seçim sonuçları ve 2015 yılı için yapılan son seçim tüm detayları ile haber7.com adresinde 2015 genel seçim sonuçları. Türkiye geneli seçim sonuçları. Türkiye 1 Kasım 2015 tarihli seçimlere kilitlenmiş durumda. İl İl Seçim Sonuçları 2015. Hangi parti ne kadar oy aldı? AK Parti, CHP, MHP, HDP, Diğer partiler ve Bağımsız Adayların il il aldıkları seçim sonuçları, oy oranları ve milletvekili sayısı merak konusu oldu? 

Sinop Genel Seçim Sonuçları 2015

Sivas Genel Seçim Sonuçları 2015

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN, BÖLGE BÖLGE OY DAĞILIMI

YSK'DAN SEÇİM AÇIKLAMASI

Güven, barajı aşan 4 parti olduğunu kaydederek "Kurumumuza intikal eden, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 10'luk barajı aşan siyasi partiler; Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi'dir. Kesin seçim sonuçları, itiraz süreleri dikkate alındığında 11-12 gün sonra açılanacaktır" dedi.
 
SEÇSİS GEÇİCİ OLARAK HİZMETE KAPALI
 
SEÇSİS'te vatandaş portalının bu akşam geçici olarak hizmete kapalı olacağını belirten Güven, "Sandık sonuç tutanaklarının taranıp sisteme alınması nedeniyle SEÇSİS'te vatandaş portalı bu akşam geçici olarak önceki seçimlerde olduğu gibi hizmete kapatılmış olup bu işlem tamamlandığında yeniden hizmet vermeye başlayacaktır. Siyasi partilerin bilişim uzmanlarıyla AGİT temsilcileri SEÇSİS Bilişim Merkezimizde veri akışını takip etmektedirler. Sandık ölçekli seçim sonuçları talep eden siyasi parti genel merkezleriyle eş zamanlı ve sorunsuz olarak paylaşılmakta ve paylaşma devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

İşte geçerli oy sayısı!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, doğudaki 32 ilde 07.00'de başlayan oy verme işlemi 16.00'da sona erdi. Diğer illerde saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi ise 17.00 itibarıyla tamamlandı. 

Gelen ilk verilere göre;

Katılım Oranı:

%86,79

Toplam Seçmen:

56.965.099

Geçerli Oy:

9.579.662

 

Seçim sonuçları 2015 - İstanbul, İzmir, Ankara 1 Kasım seçim sonuçları

Seçim sonuçlarını en iyi tahmin eden şirket

Adil Gür seçim sonuçlarını bildi mi? sorusunun yanıtı seçim sonuçlarının açıklanmasıyla netleşmeye başladı.

AK Parti oy oranını yüzde 47 bandında gösteren Adil Gür'in seçim sonucu tahmini 1 Kasım seçimlerine bir kaç günü kala eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Adil Gür'ün araştırma şirketi AG tarafından yapılan seçim anketi sonuçlarına göre 1 Kasım'da partilerin alması beklenen muhtemel oy oranları şu şöyleydi:

AK Parti yüzde 47.2
CHP yüzde 25.3
MHP yüzde 13.5
HDP yüzde 12.2

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARI NE DİYOR?

Saat 21.45 itibariyle 1 Kasım seçim sonuçları şöyle:

AK Parti: Yüzde 49.4
CHP: Yüzde 25.3
MHP: Yüzde 11.9
HDP: Yüzde 10.7

İşte kesin sonuçların açıklanacağı tarih!

YSK'nın, itirazlarla ilgili sürecin  tamamlanmasının ardından 12 veya 13 Kasım'da seçimin kesin sonuçlarını açıklaması bekleniyor. 

TBMM Genel Kurulu, kesin sonuçların yayınlanmasını takip  eden 5. gün saat 15.00'te toplanacak, bu ilk birleşimde milletvekilleri yemin  edecek 
 
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), milletvekili genel seçimi  sonuçlarına yapılacak itirazlarla ilgili sürecin tamamlanmasının ardından seçim  sonuçlarını, 12 veya 13 Kasım'da ilan etmesi öngörülüyor. 
 
Bugün ilk itirazlar sandık kurullarına yapıldı. Sandık kurulları yasa  gereği bu itirazları derhal karara bağladı. 
 
Sandık kurulu tutanakları ve kararlarına karşı itirazlar ise ilçe  seçim kurullarına yapılacak. İlçe seçim kurullarına yapılan itirazlar, 3 Kasım  Salı günü saat 15.00'te sona erecek. İlçe seçim kurullarının itirazları, 5 Kasım  saat 17.00'ye kadar karara bağlaması gerekiyor. 
 
İlçe seçim kurullarının kararlarına ise 6 Kasım saat 17.00'ye kadar  itirazda bulunulabilecek. İl seçim kurulları bu itirazları, 8 Kasım Pazar saat  17.00'ye kadar karara bağlayacak. 
 

İl seçim kuruluna ve il birleştirme tutanaklarına karşı ise YSK'ya  itiraz edilecek. YSK'ya itirazlar, 11 Kasım'a kadar yapılabilecek. YSK, 12 ya da  13 Kasım'da kesin seçim sonuçlarını açıklayacak. 
 
Buna göre, TBMM Genel Kurulu, kesin sonuçların yayınlanmasını takip  eden 5. gün saat 15.00'te toplanacak, bu ilk birleşimde milletvekilleri yemin  edecek.

Nereden nereye! En az oyu bakın kim aldı

1 Kasım seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, en az oyu Doğru Yol partisi aldı.

1 Kasım 2015 genel seçimlerinin resmi olmayan sonuçları açıklandı. Türkiye'de en az oyu 14.004 ile Doğru Yol Partisi aldı. Doğru Yol Partisi Türkiye'deki 53 milyon oyun binde 3'ünü aldı.

Oy pusulasında en sondalar

İlginç bir tesadüf ise oy pusulasına bakıldığında ortaya çıktı. Doğru Yol Partisi, Millet ve Adalet Partisi'nin seçime katılmadığı illerde oy pusulasında da en son sırada yer alıyor.

İşte en az oy alan ilk 5 parti

BTP %0.11

DSP %0.07

LDP %0.06

MP %0.04

DYP %0.03

Demirel, Çiller, Ağar...

Süleyman Demirel ve Tansu Çiller döneminde iktidar olan bir dönem Mehmet Ağar'ın Genel Başkanlığını yaptığı Doğru Yol Parti'nin durumu "Nereden nereye" dedirtti.

AK Parti'ye 4.5 milyon yeni oy nereden geldi?

AK Parti 5 aylık süre zarfında 4.5 yeni seçmenin oyunu nasıl ve nereden kazandı? 

1 Kasım erken genel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti oyların %49.4'ünü alarak seçimi büyük bir zaferle kazandı. AK Parti aldığı 23 milyon 305 bin oyla tek başına iktidar oldu. Davutoğlu 7 Haziran'da 18 milyon 867 bin oy almıştı.

Peki AK Parti 5 aylık süre zarfında 4.5 yeni seçmenin oyunu nasıl ve nereden kazandı?

MHP: 7 Haziran sonrası Türkiye siyasetini kilitleyen Bahçeli'nin Hayır'cı tavrı MHP'li seçmenin kendisini eleştirmesine neden oldu. 7 Haziran gecesi yaptığı ilk açıklamada erken seçimi işaret eden Bahçeli, seçim hükümeti ve koalisyon ihtimallerini kapatmıştı. Yıllar sonra iktidarda yer alma ihtimalini göz önünde bulunduran MHP'li seçmen bu süreçte Bahçeli'yi sıkça eleştirdi. Ülkücü camianın önde gelen isimleri 1 Kasım'da MHP'yi desteklememe kararı aldı. Milliyetçi Hareket Partisi Kurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu ve MHP'nin önde gelen isimlerinden Tuğrul Türkeş geçici seçim hükümetine girerek Başbakan Yardımcısı olmuştu. Türkeş'in bu kararı MHP'de oylar bölünür mü? sorularını beraberinde getirmişti. 

MHP 7 Haziran sonuçlarına göre 1 milyon 927 bin oy kaybetti. Türkiye genelinde hiçbir seçim bölgesinde birinci parti olamayan MHP Meclis'teki 39 koltuktan da oldu.

7 Haziran'dan 1 Kasım'a Bahçeli'nin 'Hayır'ları 1 Kasım seçimlerinde 37 milletvekili kaybeden MHP hezimete uğradı. 'Hayır' söyleminden vazgeçmeyen Bahçeli partisini eritti....

Kürt seçmen AK Parti'ye geri döndü

HDP: Kürt nüfusun çoğunlukta yaşadığı şehirlerde HDP'nin büyük oy kaybı oldu. 7 Haziran öncesi Doğu ve Güneydoğu'da yarışan AK parti ve HDP arasındaki makas 7 Haziran'da açılmış, Kürt seçmen AK Parti'ye olan desteğini azaltmıştı. 1 Kasım erken genel seçimlerinde Türkiye genelinde 1 milyondan fazla oy kaybı yaşayan HDP, bölgedeki üstünlüğünü yitirmesede AK Parti'ye çok sayıda seçmen geçişini önleyemedi. İki parti arasındaki bu oy geçişgenliğinin nedeninin, HDP yöneticilerinin terör örgütü PKK'ya yaptıkları güzellemeler ve örgütün gençlik yapılanmasının şehirlerde yaptığı terör eylemleri olduğu görülüyor.

HDP 1 Kasım seçimlerinde bir milyon oy kaybetti 7 Haziran Seçimi'nde yüzde 13.1 oy alan HDP'nin oy oranı, 1 Kasım Seçimi'nde, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 10.66'ya...

Saadet- Büyük Birlik ittifakı

Milli Görüş'ten AK Parti'ye: 7 Haziran'a ittifak yaparak giren ve 950 bin oy alan Saadet Partisi- Büyük Birlik Partisi ittifakının 1 Kasım'da ittifak kararlarını bozmasıyla iki partinin de oy oranında büyük düşüş oldu. 1 Kasım'da ayrı ayrı seçim yarışına dahil olan partiler toplamda 587 bin oy aldı. Arada kalan 363 bin oyun diğer sağ partilerde oy artışı olmadığı da göz önünde bulundurulduğunda doğrudan AK Parti'ye geçtiği anlaşılıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Samsunspor - Trabzonspor! CANLI
Hamas'a "terör örgütü" diyen İmamoğlu, metrolarda protesto edildi!