30 Kasım TOKİ konut başvurusu, TOKİ ev başvur

TOKİ'den emeklilere konut projesi! TOKİ'nin 250 lira taksitle satışa sunması beklenen konutlara vatandaş yoğun ilgi gösteriyor.

30 Kasım TOKİ konut başvurusu, TOKİ ev başvur
30 Kasım TOKİ konut başvurusu, TOKİ ev başvur
GİRİŞ 30.11.2015 09:51 GÜNCELLEME 30.11.2015 09:52
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tokat'ta konut sahibi olmak isteyen emekliler üye kaydı yaptırmak istedikleri dernek binasında yoğunluk oluşturduğu gelen son haberler arasında. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) başta emekliler olmak üzere düşük gelirliler için TOKİ'den emeklilere konut projesi! Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) başta emekliler olmak üzere düşük gelirliler için 250 lira taksitle satışa sunması beklenen konutlara Tokat'ta vatandaş yoğun ilgi gösteriyor.

TOKİ'DE EMEKLİ KONUT BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Tokat Şubesi'ne 15 günde 1500 emekli müracaatta bulundu. Çekenli İş Merkezi'nde kayıt işlemleri devam ederken, emeklilerin oluşturduğu yoğunluk nedeni ile kısa süreli tartışmalar yaşandı. Türkiye Emekliler Derneği Tokat Şube Başkanı Kadir Eryüre, 21 Ekim'de Türkiye Emekliler Derneği'nin yapmış olduğu kongrede Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun emekli derneği üyelerine ve evi olmayanlara TOKİ kanalıyla söz verdiğini söyledi. Tokat halkı bunu televizyonlardan duyarak derneklerine üye olmak için müracaata başladığını ifade ederek Eryüre, “Şu anda biz derneğimize üye müracaatı yapıyoruz. Ne kadar müracaat yapmışsak biz o sayıyı TOKİ'ye bildireceğiz, TOKİ de gelip Tokat'ta konut yapımına başlayacaktır. Resmi yazışmalarımız bitti. Sadece biz TOKİ'nin gelmesini bekliyoruz" dedi.
Başkan Eryürek, TOKİ'nin iki projesi olduğunu ifade ederek, “Birisi kendi adına yapmış olduğu binalardan yüzde 25'ini emekliye kurayla dağıtacak. Bir de emekliler derneği üyelerine TOKİ kanalıyla evi olmayan emeklilere yapılacak. Daireler 2 1 ve 3 1 şekilde yapılacak. 2 1'lerin ödemesi aylık 240, 3 1'ler ise 340 TL olarak ödenecek. Şu anda TOKİ'nin ne zaman geleceğini bekliyoruz" diye konuştu.
Çekenli İş Merkezi'ndeki dernekte yoğunluk oluşturan emekliler ise Tokat'a da emeklilere yönelik konut yapılmasını beklediklerini kaydetti.

TOKİ'DEN BÜYÜK MÜJDE!

TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ'nin  insanların en temel gereksinimi olan barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye'nin dört bir yanında yeni yerleşim alanları kurduğunu ve onlarca konut  projesini hayata geçirdiğini belirtti. 

Turan, "Emekliye İkinci Bahar Projesi" kapsamında da yeni konut  üretimine devam edeceklerini ifade ederek, "Hedefimiz, hiç konut sahibi olmayan emeklilerimizin yüzünü güldürmek, ikinci baharı müjdelemektir" dedi. 
 
Dar ve orta gelirli vatandaşlara dönük konut üretimlerinde emeklilere  yüzde 25 kontenjan ayırdıklarını aktaran Turan, "Talep doğrultusunda, emeklilere  özel konut projeleri geliştiriyoruz. Başta emeklilerimiz olmak üzere dar gelirli  vatandaşlarımızı 250 lira gibi düşük taksitlerle ve uzun vadeli ödeme  koşullarıyla yuva sahibi yapmak için faaliyetlerimizi hızlandırdık" diye konuştu.  

17 ilde ön talep toplanacak 

 
TOKİ Başkanı Turan, konut sahibi olamamış emeklilerin ev sahibi  yapılması amacıyla ilk etapta 17 ilde, 4 bin 354 konut için ön talep  toplanacağını bildirdi. 
 
Talep toplanacak illere ve konut sayılarına ilişkin, Turan şu  bilgileri verdi: 
 
"Bursa-Nilüfer bin 200 konut, Balıkesir Bandırma-Edincik 32 konut,  Karaman-Kırbağ 400 konut, Şanlıurfa-Akabe 304 konut, Konya-Meram 499 konut, Elazığ-Merkez 280 konut, Amasya-Merzifon 150 konut, Kütahya-İnköy 300 konut,  Afyonkarahisar-Merkez 300 konut, Karabük-Merkez 426 konut, Çorum-Alaca 35 konut,  Erzincan-Yoğurtlu 24 konut, Gaziantep-İslahiye 31 konut, Giresun-Alucra 16 konut,  Muğla-Yatağan 79 konut, Sivas-Yenimahalle 184 konut-Akıncılar 33 konut, Trabzon  Vakfıkebir 47 konut-Çaykara 14 konut."  

Kimlik kartı ile başvurabilecekler 

2+1 planında inşa edilecek konutlar için TOKİ, ilgili bankalar  aracılığı ile 9-30 Aralık tarihleri arasında ön talep toplayacak. Bu çerçevede  emekliler kimlik kartlarını gösterip, bankalara başvurularını  gerçekleştirebilecekler. 
 
Talebin üretilecek konutlardan fazla olması halinde "hak sahibi  belirleme kurası" çekilerek, konutlardan almaya hak kazanan emekliler  belirlenecek. 
 
Hak sahibi olamayan emeklilerin başvuru bedelleri kendilerine iade  edilecek. Konut belirleme kurasının ardından da emeklilerle sözleşme imzalanacak.  

Konut sahibi olmayanlar başvurabilecek 

 
İkinci Bahar Projesi kapsamında ilk aşamada 17 ilde ön talep  toplanacak konutlardan satın almak isteyen emeklilerin, daha önce TOKİ'den konut  satın almamış olması, başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki  çocukları üzerine tapuda kayıtlı konutun bulunmaması, il sınırları içinde bir  yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması gerekiyor. 
 
Ayrıca hane halkı gelirinin en fazla net 3 bin 200 lira olması ve bir  hane halkı adına yalnızca bir başvuru yapılabilmesi de aranan şartlar arasında  yer alıyor.

TOKİ Nedir?

TOKİ; çoğumuzun bildiği üzere ülkemizde birçok kişiye uygun fiyatlı konut sunan, projelerinde genellikle dar ve orta gelirli aileleri hedefleyen kurumdur. Başbakanlık bünyesinde çalışan ve tam adı T.C. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olan kurumun projelerini 81 ilin tamamında görebilirsiniz.

TOKİ; nüfus artışıyla ortaya çıkan konut ihtiyacını karşılayarak düzenli kentleşme amaçlarına hizmet eden ve  dar ve orta gelirli vatandaşlara konut sağlayan bir kurumdur. Televizyonu açıp haberlerde bir TOKİ kurasını izlediğinizde ev sahibi olan insanların mutluluğu dikkat çekicidir ve bu ev sahibi olmak isteyen aileler için TOKİ'nin önemini belirten en güzel şeydir. Tüm bunların haricinde TOKİ toplu konut üretiminde bulunan işçilerle birlikte ülkemizde işsizliğin azaltılmasında görev alır. 

 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 1984 yılında kurulan Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı'nın 1990 yılında iki ayrı kola ayrılmasıyla oluşan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Kamu İdaresi Başkanlığı adındaki iki ayrı idareden biridir.

Daha önceki yıllarda var olan Toplu Konut Fonu'nu kullanan TOKİ günümüzde projelerine kaynak sağlamak amacıyla gayrimenkul satış, kira kredi geri donuslerini, faiz gelirlerini ve bütçe ödeneklerini kullanıyor. TOKİ sadece dar ve orta gelirli vatandaşlara hizmet etmiyor, yüksek gelirli vatandaşlara yapılan konutlarla gelecek projelerine kaynak desteği sağlıyor.

Eğer siz de TOKİ'ye başvuracaksanız  ;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız,
Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ediyor olmanız ya da il/ilçe nüfusuna kayıtlı olmanız,
TOKİ' den konut almamış  ve kredi kullanmamış olmanız,
Kendizin, eşinizin veya çocuklarınızın bir gayrimenkule sahip olmaması,
En fazla net 2600 TL toplam gelire sahip olmanız
şartlarına sahip olmanız gerekir. Bu şartlar haricinde önemli bir nokta olan  bir aile halkı içerisinden yalnızca bir başvurunun alınması da unutulmamalıdır! Proje başvuru şartları şehit aileleri, maluller, dul ve yetimler, engelli vatandaşlarımız için değişmektedir. TOKİ'nin bu vatandaşlarımız için sağladığı öncelikler de göz ardı edilemiyecek kadar önemlidir.

Bir TOKİ konutuna sahip olmak başvuruyla bitmiyor. Başvurular alındıktan sonra belirlenen tarihlerde yapılan kura çekimleriyle konutlar sahiplerini buluyor. Kura farklı kategorilerden oluşuyor ve az önce de şartlar için bahsettiğim gibi şehit aileleri, maluller, dul ve yetimler ve engelli vatandaşlarımıza öncelik sağlıyor.

YORUMLAR 3
  • Gökhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim çocuklarının ne alaka hadi eşinin olmasını anlarımda çocukları nedir yaa işi yokuşa sürmekten başka birşey değildir bu bence yani bide kontenjan nedir arkadaş yani yapılıyorsa tüm halka yapılsın yeni evlenenler faydalansın fakir fukara faydalansın tabi emekli demişler es geçmeyeyim böyle birsey olmussa tüm halk faydalanması gerekli ayrım yapılmasın lütfen durumu çok zorda olan insanlara yardım eli uzansın bu konuda yani ayrim olmasin tc kimlikli olan sadece emekliler degil turk halkidir saygılarımla...
    Cevapla
  • umut 8 yıl önce Şikayet Et
    Evet ölen emeklinin eşine veya yakınında verilsin
    Cevapla
  • zehra 8 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen sadece yaşayan emekliye değil vefat etmiş emeklinin dul ve yetimine'de ucuz konut hakkı verilsin kayseriden selamlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!