İstanbul'da satışlar başladı, işte kurbanlık fiyatları

İstanbul'da kurbanlık hayvan satışları başladı. Büyükbaş hayvanlar3 ile 8 bin, küçükbaş kurbanlıklar 350 ile 800 TL arasında değişiyor. İşte vazgeçilmezi çay olan satış mekanlarından manzaralar ve İstanbul'da kurban hazırlıkları.

İstanbul'da satışlar başladı, işte kurbanlık fiyatları
İstanbul'da satışlar başladı, işte kurbanlık fiyatları
GİRİŞ 03.11.2010 11:59 GÜNCELLEME 03.11.2010 11:59
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Fatih Mehmet ÜNAL'ın haberi

Haber 7 okuru Fatih Mehmet Ünal, İstanbul'daki kurban hazırlıklarını fotoğraf makinesiyle görüntüledi, izlenimlerini yazdı. Fatih Mehmet Ünal'ın kaleminden ve objektifinden İstanbul'da kurban hazırlıkları.

3 İLE 8 BİN ARASI

Türkiye’nin farklı bölgelerinden getirilen kurbanlık hayvanlar İstanbul Anadolu Yakası’nda belediyelerce oluşturulan kurban satış alanlarında satışa sunuldu. Fiyatlar 3 bin ila 8 bin arasında değişiyor.

Şap hastalığını önlemek için Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçişin yasak olduğu Anadolu yakasında belediyelerce oluşturulan kurban satış yerlerinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen kurbanlık hayvanlar satışa sunuldu.

SATIŞA BAŞLAYAN DA VAR, ÇADIR KURAN DA

Ağırlıklı olarak Yozgat, Tokat, Erzurum, Kars, Ağrı gibi illerden getirilen kurbanlıklar, hayvan girişine izin verilen 30 Ekim itibariyle ilgili kurumlar tarafından gerekli kontrollerinin yapılmasının ardından pazarlarda yerlerini almaya başladılar. Kimi hayvan sahipleri henüz çadırlarını yapmaya çalışırken, pazara erken gelen hayvan sahiplerin, daha ilk günden hayvan satışına başladı. Bir karışıklık yapılmaması için satılan hayvanların sırtları işaretleniyor ya da alıcının ismi yazılıyor.

kullan

KÜÇÜKBAŞLAR 350-800 ARASI

Küçükbaş kurbanlıkların 350 ile 800, büyükbaş kurbanlıkların 3 bin ile 8 bin lira arasında satıldığı pazarlarda hararetli pazarlıklar yapılıyor. Hayvan sahipleri fiyatların normal olduğunu, geçen yıla göre fazla bir fiyat artışının olmadığını belirtirken, vatandaşlar fiyatları yüksek buluyor.

Birçok yerde çadırlar yeni kurulurken, hayvanların da yeni getirildiği ve yorgun olduğu gözlendi.

ÇAY VAZGEÇİLMEZ

Bayrama kadar kurban satış yerlerinde kalacak olan hayvan sahiplerinin kendi temel ihtiyaçlarıkullan içinde hazırlıkları göze çarpıyor, neredeyse her çadırda ilk göze çarpan eşyalardan biriside tüp ve çaydanlıklar.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN HAZIRLIKLARI

İstanbul’a kurbanlık hayvan getirecek satıcıların, ilgili belediyeden aldıkları “İstanbul’a Kurban Hayvanı Giriş Belgesi”ni, şehre girişlerdeki kontrol noktalarında Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerine ibraz etmeleri gerekiyor.

Kurbanlık Satış ve Kesim Yerleri…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığınca uygun görülen ve İlçe Komisyonlarınca tanzim edilen Kurban Satış Yerleri dışında kurbanlık hayvan satışına izin verilmeyecek. Kurban Satış ve Kesim Yerleri kriterleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tebliğinde belirtilen esaslara uymayan yerlerde satış ve kesim yapılamayacak.

İlçelerde 62’si Avrupa yakasında olmak üzere toplam 96 adet Kurban Satış Yeri ve yine 411’i Avrupa yakasında olmak üzere toplam 484 adet Kurban Kesim Yeri’nin hazırlıkları yapıldı. 2010 yılı kurban kesme ve kestirme ücretlerinin mahalli şartlara göre ilçe komisyonlarınca belirlenecek.

Kurban kesiminde, İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğünce tahsis edilen 150 adet Mobil Kurban Kesim Ünitesi kullanılacak. Bu portatif mezbahalarda kesim tamamen hijyenik olacak. Kesim sonrası yan ürünler anında değerlendirilerek, çevre kirliliğine sebep verilmediği gibi sıcak sularla da ortam temizlenecek. Bunun dışında kesim ve satış yapılan yerlerin denetimi ise Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığınca da koordine edilen ekiplerce yapılacak.

Müracaat ve Şikâyetler 153’e…kullan

Vatandaşlar konuyla ilgili her türlü müracaat ve şikâyetleri için alo 153’ü arayabilecek. Hayvanları kaçan vatandaşların 153 Beyaz Masa’yı aramaları halinde de görevli ekiplerce müdahale edilecek.

Yasalara Aykırı Kurban Satışı ve Kesimi’ne Verilecek Cezalar…

Kurbanlarını cadde, sokak, park, meydan ve otoban kenarlarında ve ilan edilen kesim yerleri dışında kesenlere Kabahatler Kanunu, Çevre Kanunu, Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu ve Hayvanları Koruma Kanunu’nun ilgili maddelerine göre para cezası uygulanacak.

5326 sayılı kabahatler kanununa göre uygulanacak cezalar;

32. maddesi gereği, emre aykırı davranmaktan 140 TL para cezası,

41. maddesi 3.fıkrası gereği tahsis edilen yer dışında hayvan kesen veya kesilen hayvan atıklarını sokağa bırakan kişiye 69 TL idari para cezası uygulanacak.

2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre her türlü atık ve artığı çevreye zarar verecek şekilde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunan tüzel kişiler için 31.062 TL gerçek kişiler ise 775 TL para cezası ödeyecek. Bunun dışında Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca kendi mevzuatları çerçevesinde cezai uygulamalar yapılacak.

İstanbul’a kurbanlık hayvan giriş noktaları;

a)    Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda; Beykoz, Sancaktepe, Çekmeköy, Ataşehir ve Kartal İlçe Tarım Müdürlüklerince, İstanbul Anadolu yakasının giriş noktası olan Çamlıca turnikesi ve Kavacık Hayvan Sevk Kontrol Noktasında,

b)    Kartal İlçe Tarım Müdürlüğünce E-5 karayolu üzerinde Büyükşehir Belediyesi Kömür Kontrol Noktasında ve sorumluluk alanındaki ilçelerin giriş ve çıkışlarında,

c)    Eyüp İlçe Tarım Müdürlüğünce Mahmutbey Turnikesi ve sorumluluk alanındaki ilçelerin giriş ve çıkışlarında,

d)    Esenyurt ve Beylikdüzü İlçe Tarım Müdürlüğünce E-6 Avcılar Çıkışında,

e)    Arnavutköy İlçe Tarım Müdürlüğünce Çilingir Girişi ve ilçe giriş ve çıkışında,

f)     Büyükçekmece İlçe Tarım Müdürlüğünce Hadımköy Turnikesi ve sorumluluk alanı içerisindeki ilçelerin giriş ve çıkışlarında,

g)    Silivri İlçe Tarım Müdürlüğünce Selimpaşa Turnikesi ve sorumluluk alanı içerisindeki ilçe giriş ve çıkışlarında,

h)    Sarıyer İlçe Tarım Müdürlüğünce sorumluluk alanı içerisindeki ilçelerin giriş ve çıkışlarında,

i)      Şile İlçe Tarım Müdürlüğünce ilçe giriş ve çıkışlarında,

 Söz konusu noktalarda İBB Zabıta Daire Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İlçe Tarım Müdürlükleri elemanlarınca denetim ve kontroller yapılacak. Özellikleri belgelerine uymayan sevkler ile raporsuz sevkler hakkında gerekli yasal işlemler başlatılacak. Belirtilen bu noktalarda, denetim ve kontroller 20 Kasım.2010 tarihine kadar devam edecek. 

(Haber 7)

YORUMLAR 10
  • Av.çetin 13 yıl önce Şikayet Et
    o nasıl bir soru öyle kardeşim?...:). kurbanını kime kaptırmalıymış?.. ne biliyim ben..siz kaptırmak istiyorsanız illa ki bulunur yani..:).neden mevzuyu ciddiyetinden sıyırıyorsunuz,kastınız nedir..faydası nedir güzel kardeşim..ayrıca şunu da biliniz sn. hilal,kurban ne kadar mühimse zekat da sadaka da o denli mühimdir islamda..benim ölçüm şudur ..islami duyarlılığına ve dürüstlüğüne güvendiğim insanlara bağışlıyorum bir kısmını..menfaati için din istismarı yapanlar yok mu piyasada?..çok malesef.. araştırmalıyız..selametle kalınız
    Cevapla
  • Kamil 13 yıl önce Şikayet Et
    hilal71. size aynen katılıyorum,evet gerçekten bir zaruret yoksa kendiniz kesin,geçen sene olanları gördük,bu kuruluşlar ne hikmetse et değil para istiyorlar neden acep,hele ki mehmetçik vakfı ,başörtüsüne hayır diyenler kurban parasını bize verin sizin adınıza biz keselim diyorlar,aslında böyle kutsal bir ibadeti oyun haline getirmenin de bir alemi yok,her kesimden duygu sömürüsü,yok afrikada ki açlar,yok pakistan ve ne hikmetse genelde kurban bayramlarında (ki böyle bir bayram da yok) akıllara geliyor
    Cevapla
  • hilal71 13 yıl önce Şikayet Et
    sayın av.çetin(2). üstelik gelip hazır kesilmiş,yüzülmüş hatta parçalanmış kurbanı almadıkları gibi bir de diyorlar ki:"abi keşke kurbandan önce parasını verseydin bize,bir de bu kadar zahmete girmişsin uğraşmıssın sana da yazık değil mi bu kadar işin gücün arasında.ben hemen arkadaşlara söyleyim müsait birisini göndersinler.ama seneye böyle yapma tamammı abi".tabi ki gelen giden de yok hazır kesilmiş kurbanı alan da yok.benim ki de iş yani.adamlar ne yapacak ki hazır kesilmiş kurbanı.
    Cevapla
  • hilal71 13 yıl önce Şikayet Et
    sayın av.çetin(1). sonuç olarak ne diyorsan açık söyle.kurban paralarını bu sene kime kaptıralım.bak kardeşim bu kurban meselesidir.sadaka ve zekat gibi değildir.o güvendiğin kişilere söyle ben kurbanımı bizzat kesince veya (başında durmak kaydıyla) kestirince gelsinler yanıma kurbanın tamamını onlara vereyim.ben her yıl rabbim kabul etsin 2 kurban kesiyorum.birni kendi namıma.diğerinin ise gramına dokunmuyorum.her yıl bu güvenilir kişilere söylüyorum gelin bu 2.kurbanı siz alın diye.dönüp bakmıyorlar bile.
    Cevapla
  • frank frank 13 yıl önce Şikayet Et
    Okuyucuyu yaniltmayin lutfen. Haber basliginda kurbanlik fiyatlari diyor ama kurban fiyatlari ile ilgili bir kisim yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrailli yetkiliden akılalmaz sözler! Fırsat verilse Harvard'ı bombalayacak
İPhone fiyatları dudak uçuklattı!