Atatürk, saat 9'u 5 geçe anıldı / VİDEO

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bütün yurtta çeşitli etkinliklerle anılılıyor. Atatürk'ün yatağı başında bu yıl nöbet tutan asker de gözyaşlarını tutamadı. Manevi kızı Ülkü Adatepe 'Atatürk ölmedi' dedi.

GİRİŞ 10.11.2010 09:05 GÜNCELLEME 10.11.2010 09:05
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Törenler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkânının Anıtkabir'de mozoleye çelenk koymasıyla başladı. TBMM'yi Meclis Başkanvekili Meral Akşener temsil etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yılında, hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'nda saygıyla anıldı.

Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen programda, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odada bulunan yatağına çiçekler konuldu. Daha sonra 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu.

"NÖBETÇİ YİNE AĞLADI"

Saygı duruşunun ardından Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odaya ziyaretçiler alınmaya başlandı. Atatürk'ün Dolmabahçe'deki odası da ziyaretçi akınına uğradı. Gazi'nin yatağının başında bu yıl nöbet tutan asker de gözyaşlarını tutamadı.

ADATEPE: ATATÜRK ÖLMEDİ

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Atatürk'ün hiç ölmediğini, hep yaşadığını söyledi. Adatepe, "Atatürk Türk milletinin kalbinde yaşıyor ve hep yaşayacak." dedi.

Dolmabahçe Sarayı'ndaki anma töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Atatürk'ün hiç ölmediğini ifade etti. Adatepe, "Ben Atatürk'ü kaybettik demiyorum. O hep yaşıyor. Türk milletinin kalbinde yaşıyor ve hep yaşayacak. O'nu biz yaşatacağız. Gençlik yaşatacak. Dolmabahçe'deki o günlerin hepsi gözümün önünden geçti. Çocukluk günlerim bu sarayda geçti, onları unutamıyorum. Allah milletimize her zaman iyilik versin ve medeniyete doğru adımlar artırsın diye temennide bulunuyorum." şeklinde konuştu.

Atatürk'ü babası gibi sevdiğini belirten Adatepe konuşmasını şöyle sürdürdü: "Onun yanında iken onu bir baba gibi seviyordum. Okula başlamadan önce onun büyüklüğünü bilmiyordum. Okula başladıktan sonra onun büyüklüğünü anladım. Ve işte o zaman dedim ki;  Atatürk hiç ölmeyecek. Çünkü Atatürk demiş ki 'Benim yüzümü görmek mühim değil. Benim fikirlerime sahip olun.' Onun için Türk gençliğine şunu diyorum.  Atatürk'ün cumhuriyetine, ilkelerine sahip olun. Sahip olacaklarına inanıyorum. O zaman o hiç ölmeyecek hep yaşayacak."

TBMM BAŞKANVEKİLİ PAKDİL, MECLİS'TEKİ ATATÜRK ANITI'NA ÇELENK KOYDU

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 72. yılı dolayısıyla TBMM'de törenle anıldı.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, saat 09.05'de Meclisteki Atatürk Anıtı'na, üzerinde ''TBMM Başkanlığı'' yazan kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelengi koydu.

Törende, daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, DTP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, bazı milletvekilleri, TBMM Genel Sekreteri Sadettin Kalkan, Meclis bürokratları ve çalışanları katıldı.

DEVLET TÖRENİNİN ARDINDAN ANITKABİR ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 72. yılı nedeniyle düzenlenen devlet töreninin ardından Anıtkabir, ziyaretçi akınına uğradı.

Binlerce vatandaş, ellerindeki Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile geldikleri Anıtkabir'de, Atatürk'ün mozolesini çiçeklerle donattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanının saat 08.55'te Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine çelenk koyup, saygı duruşunda bulunmasının ardından, Anıtkabir ziyaretçilere açıldı.

Ziyaretin başlaması ile binlerce vatandaş Anıtkabir'e akın etti. Ziyaretçiler uzun kuyruklar oluşturdu. Bu arada yurdun çeşitli yerlerinden yüzlerce vatandaş da otobüslerle Anıtkabir'e geldi. Anıtkabir'deki turist kafileleri de dikkati çekti. Turistler ellerindeki fotoğraf makineleri ile bol bol hatıra fotoğrafı çekti.

Ziyaretçiler arasında büyük bir çoğunluğu oluşturan ilk ve ortaöğretim öğrencileri de renkli görüntüler oluşturdu. Öğrenciler, Büyük Önder'in mozolesine çiçeklerini koyduktan sonra, merdivenlerde çeşitli marşlar okudu.

-ASKERLERE VATANDAŞ SEVGİSİ-

Her yaştan ziyaretçinin bulunduğu Anıtkabir'de, nöbet değişimi yapan askerler de ilgi odağı oldu. Nöbet değişimi yapan askerler, ziyaret için Anıtkabir'e gelen vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı. Ziyaretçilerin başlarına bağladıkları ''Atam izindeyiz'' bantları ile giydikleri Atatürk tişörtleri de dikkati çekti.

Öte yandan, 10 Kasım nedeniyle Anıtkabir çevresinde çok sayıda bayrak ve Atatürk posteri satışının yapıldığı tezgahların açıldığı görüldü.

-ANITKABİR SARI-LACİVERTE BÜRÜNDÜ-

Her yıl 10 Kasımda geleneksel olarak Anıtkabir'i ziyaret eden 1907 Fenerbahçe Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ile Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği (ÜNİFEB) üyeleri, bu yıl da Anıtkabir'deydi. 1907 Fenerbahçe Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Simla Türker Beyazıt, Gökhan Ölçer ve Gökhan Akça'nın önderlik ettiği yaklaşık bin 500 ÜNİFEB üyesi, giydikleri Fenerbahçe forması ile Anıtkabir'i adeta sarı-lacivert'e büründürdü.

ÜNİFEB Başkanı Burak Berkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl 10 Kasımdaki Anıtkabir ziyaretlerinin geleneksel hale geldiğini söyledi.    

Berkol, sınav haftası, ders günü olmasına rağmen bu yıl da 20 şehirdeki 42 üniversiteden bin 500 civarında Fenerbahçe taraftarının ziyarete katıldığını belirterek, öğrencilerin bu anlamlı davranışı ile önemli bir mesaj verdiklerini söyledi.

Berkol, gelecek yıllarda da ziyaretlerinin süreceğini bildirdi.

KAYNAK: HABER 7 / AJANSLAR
YORUMLAR 33
  • idris bitlisli 13 yıl önce Şikayet Et
    .. Mustafa Kemal Paşanın vefatından sonra başına gelenler bişmiş tavuğun başına gelmiş midir bilinmez. Adam nerdeyse yattığı yerden kalkıp haykıracak, "yeter üleyynn, beni rahat bırakınn! unutun gitsin." Nereden bilebilirdi ki, adı kullanılarak Türkiyeye takoz yapılacağını.
    Cevapla
  • heval amedi 13 yıl önce Şikayet Et
    hakan koruk hesabı nasıl soracaksınız?. milli şef döneminde olduğu gibi önce idam et sonra yargıla usulu bir hesap sormamı olacak? kemalist gençlik diye bir şey kalmadı çünkü artık orada rant edinme dönemi bitti velevki birgün güçlenip koruma kanunu ile atatürkü sevmeyi kanunla sağlarsanız bizde kanunlara uyar severiz :))
    Cevapla
  • Şiran 13 yıl önce Şikayet Et
    Aferin size. Görevinizi yerine getirmişsiniz. Aferin. Hep böyle olun tamam mı?
    Cevapla
  • beytepe 13 yıl önce Şikayet Et
    asker tiyatrocu değildir !. ben askerde tören birliğindeydim ve 10 kasımda o sirenler çalarken tüylerim diken diken olmuştu. o giydiğim üniforma,o yoğun ortam sayesinde her asker aynı duyguyu hisseder. atatürkü anlamayan sevmeyen bunu anlamaz, anlayamaz. hadi ağla deyince ağlanmaz. ordaki askerler tiyatrocu değil !!!
    Cevapla
  • Temiz 13 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada kahraman cok ama böylesi degil. Her ülkenin kendine göre kahramani vardir .Ama malesef bizde bir kesim, bizim kahramanimizi millete karsi kullaniyorlar, milleti zorla Atatürk düsmani gibi göstermeye calisiyorlar .Türkiye dünyaca biliniyorki, Inanci müslüman olan bir ülke, gelgelelim .kendini Laik sayan kesin milletle kendi aralarina atatürkü sokmayla yillarca ülkemizi sömürdüler bizi fakir yoksul biraktirdilar, kendileride milletin niymetini yediler.Türk milleti atasini sever sayar.ama laik lerin tavrinda degil ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!