Ovit Dağı tünelinde sona yaklaşıldı

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize-Erzurum Karayolu'nun İkizdere-İspir arasında kalan 2600 rakımlı Ovit Dağı'nda yaşanan çığ ve mahsur kalma olaylarıyla ilgili, ''Bu afetler bize burada daha iyi yol yapın diyor'' dedi.

Ovit Dağı tünelinde sona yaklaşıldı
Ovit Dağı tünelinde sona yaklaşıldı
GİRİŞ 15.04.2011 11:15 GÜNCELLEME 15.04.2011 11:15

Hacımüftüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ovit'te son 16 ayda yaşanan 2 mahsur kalma olayının, bu yolun insanlar tarafından ne kadar istendiğini gösterdiğini vurgulayarak, ''İnsanlar illa buradan gitmek istiyorsa buraya kendisini sevk eden bir gerekçe vardır. Bunlar ekonomiklik, yolun kısa olması gibi nedenler olabilir. Bütün bunlar bize bu yolun yeniden ele alınıp bugünkü standartlarının yukarısında, kaliteli bir yola kavuşturulması gerektiğini gösteriyor'' diye konuştu.

Ovit Dağı'nda 20 Kasım 1999 ile 12 Nisan 2011 tarihlerindeki 2 çığ olayının kendilerine böyle bir gerekçeyi hatırlattığını dile getiren Hacımüftüoğlu, ''Bu afetler bize 'burada daha iyi yol yapın. Siz yapmasanız da vatandaş bu yolu kallanacak, yolu kapatsanız da buradan gitme gayreti içinde olacaklar' diyor. Böyle olunca her olaya zor şartlarda müdahale etmemiz gerekecek. Bunları her yıl yaşamaktansa kaliteli, şartları uygun bir yol yapılması önem taşıyor'' dedi.

''YOL MARDİN'E KADAR ULAŞMALI''

Yapılacak yolun Erzurum'da bitmeyeceğini, Mardin'e kadar uzaması gerektiğini ifade eden Hacımüftüoğlu, şunları söyledi:

''Büyük oranda bahsedilen güzergahın yolları yapılmış. Asıl problemli olan kısım Ovit mevkisi. Bunun da İyidere'den İkizdere'ye kadar olan ilk 17 kilometresi bitmek üzere. Ovit'i de gerçekleştirsek İspir'e kadar rahatlıkla gideceğiz ama İspir'e kadar gidince de iş bitmiyor. İspir-Aşkale arasında da bir tünele ihtiyaç var. Bunu da gerçekleştirirsek çok kısa mesafeden Erzurum'dan sahile inmek mümkün olacak. O zaman Rize'nin yıllardır hayalini kurduğu Ovit tüneli gerçekleşmiş, Kuzey Güney aksının en önemlilerinden biri olan Rize-Erzurum hattı tamamlanmış olur. Böylece belirli standarda kavuşmuş olan bu yolda bu tür olaylarla karşılaşmayız. Bugüne kadar yaşanan çığ olaylarında kimsenin burnu kanamadı ama her zaman bu kadar şanslı olmayabiliriz. Bu nedenle bir an önce projeyi gerçekleştirmeliyiz.''

PROJE BU YIL TAMAMLANACAK

Vali Hacımüftüoğlu, Ovit Dağı'nda yaşanan ilk olayda işin ciddiyetinin görüldüğünü, o zaman bölgeye gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a Ovit tüneli yapımının şart olduğunu, önemini bir kez daha anlattıklarını belirterek, ''Daha sonra proje çalışmaları başladı. Böylece projesiz olan bir söylem, projeli hale geldi. Bu yılın sonuna varmadan Ovit ile ilgili proje, maliyeti ile elimizde olacak. Ön çalışmalar şunu gösteriyor ki, Ovit tüneli, yapıldığında Türkiye'nin en uzunu tüneli olacak. 14-15 kilometre arasında bir tünel olacak. Maliyeti ile önümüze gelince 'projemiz budur, yapılmasını istiyoruz' diyeceğiz'' diye konuştu.

Hacımüftüoğlu, ''Rize Mardin Sevgi Yolu'' adı verilen proje çerçevesinde geçen yıl Rize'de 12 ilin ticaret odaları yöneticilerinin katılımıyla toplantı yapıldığını anlatarak, ''12 il projeye sahip çıktı ve benimsedi. Gerçekleştirebilirsek Rize'nin rüyasını gerçekleştirmiş olacağız. Bu Rize'nin, bölgenin hevesi, rüyasıdır. Gerçekleştiğinde bölgeye maddi anlamda da önemli katkı sağlayacaktır. Liman ve çevreye ciddi manada katkı sağlayacak'' dedi.

Seçim nedeniyle şu anda iller arasında yapılan toplantılara ara verildiğini ama yoğunluğun geçmesinin ardından toplantıların devam edileceğini kaydeden Hacımüftüoğlu, şöyle dedi:

''Bölgede yol ile ilgili heyecan kaybolmadı. Maya tuttu diyebiliriz. Karşılaştığım bölgedeki illerin yöneticileri, hep bu konuyu soruyor. Bu da davanın benimsendiğini, Rize'yi de öncü il olarak kabul ettiklerini gösteriyor. Dolayısıyla valilik olarak projeyi olması yönünde destekliyoruz. Aynı zamanda Kuzey Güney aksı gerçekleşince batıya gidenler, bu sefer de kuzeye gidelim diyecekler. Bölgemizdeki insanlar da aynı şekilde batıya gideceklerine güneye gidelim diyecekler. Böylece karşılıklı ciddi etkileşim olacağını düşünüyorum.''

YOLUN BİR AN ÖNCE BAŞLANIP BİTİRİLMESİ İÇİN...

Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir arasında kalan 2600 rakımlı Ovit Dağı geçidi, kış mevsiminde kar yağışının durumuna göre çığ tehlikesi nedeniyle kasım ile nisan ayları arasında, bazen de mayıs ayına kadar ulaşıma kapalı tutuluyor. Yolun 12 ay boyunca ulaşıma açık tutulabilmesi için Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir arasındaki bölümünün tünelle geçilmesi planlanıyor.

Ulaştırma Bakanlığınca 2023 yılına kadar bitecek projeler arasına alınan ve ''Rize-Mardin Otoyol Projesi'' adı verilen projenin en önemli bölümünü, Rize'nin İkizdere ilçesi ile Erzurum'un İspir ilçeleri arasındaki Ovit Dağı Tüneli Projesi oluşturuyor. Proje kapsamında kamulaştırma sorunu bulunan birkaç yerin dışında hemen hemen tamamlanan İyidere-İkizdere otoyolu çalışmalarının, kısa süre içinde bitirilmesi planlanıyor.

Rize ve bölge ekonomisine önemli kazanımlar sağlayacağı belirtilen otoyolun en önemli bölümü olan Ovit Dağı tüneli için bu alanda zemin etüdü, uzunluğu, giriş ve çıkış yerlerinin belirlenmesi ve yaklaşık maliyetinin hesaplanması amacıyla 1 yıl kadar önce toprak etüt ve sondaj çalışmaları başlatıldı. Çalışmaların yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Ovit Dağı Tüneli tamamlandığında 14 kilometreden fazla uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun tüneli olacak.

Proje ile Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birbirine bağlanması, böylece bölge illeri arasındaki ticari ve kültürel alışverişin canlandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda Rize-Mardin otoyolu güzergahı ile çevresinde bulunan 12 ilin ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu başkan ve üyeleri, yolun yapımına bir an önce başlanıp öngörülen tarihten önce bitirilmesi amacıyla kamuoyu oluşturmak için ilk olarak Ankara'da, ardından Rize ve Mardin'de toplantılar yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fırtına'ya derbide Samsunspor çelmesi!
İsrailli yetkiliden akılalmaz sözler! Fırsat verilse Harvard'ı bombalayacak