Sürücü kursları uzman şoför yetiştirecek

Yıllardır eleştirilen sürücü eğitimine nihayet neşter vuruluyor. Milli Eğitim Bakanlığı, kurslarla ilgili yönetmeliği değiştiriyor. Yeni taslağa göre artık motor dersi yok.

Sürücü kursları uzman şoför yetiştirecek
Sürücü kursları uzman şoför yetiştirecek
GİRİŞ 10.11.2011 08:50 GÜNCELLEME 10.11.2011 08:50
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Serkan Sağlam'ın haberi

Yerine güvenli sürüş teknikleri öğretilecek. Direksiyon eğitimine ağırlık verilecek. Adaylar, yağmurlu, kaygan ve normal yol şartlarında sınavdan geçirilecek. Şerit ihlali yapan bile ehliyet alamayacak.İstatistiklere göre trafik kazalarının 10'da 9'u sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Eleştiri okları sürücü kurslarına yöneltilirken, artık buralarda verilen eğitime Avrupa Birliği (AB) standardı getirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik taslağına göre, motorlu taşıtlar kurslarında gerekliliği tartışma konusu olan motor bilgisi dersi kaldırılacak. Yerine güvenli sürüş teknikleri dersi getirilecek. Toplam 20 saatlik direksiyon eğitiminde ise kursiyerlere kaygan, yağmurlu ve normal yollarda sürüş eğitimi verilecek. Direksiyon sınavlarında da adaylardan söz konusu şartlarda araba kullanmaları istenecek.

Düzenlemeyle direksiyon sınavlarını Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenler yerine ileri sürüş tekniklerinde uzmanlaşmış eğitmenler yapacak. Yazılı sınavlar kaldırılacak. Adaylara verilen şifreyle sınavlar elektronik ortamda gerçekleştirilecek. İlgili bakanlıklara gönderilen 60 maddelik taslağın önümüzdeki ay Başbakanlık'a sunulacağı öğrenildi. Yönetmeliği 3 yıldır beklediklerini vurgulayan Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, motor dersinin güvenli sürüş teknikleri dersiyle değiştirilmesini 'gerekliliğin yerine getirilmesi' olarak değerlendirdi.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü yetkilileri, sürücü eğitimine AB standartları getirecek yönetmelik taslağını tamamladı. Taslakta sürücü eğitimine devrim niteliğinde değişiklikler getirecek maddeler bulunuyor. Buna göre sürücü adaylarının en çok şikâyet ettiği konuların başında gelen motor dersi kaldırılarak yerine güvenli sürüş teknikleri dersi getirilecek. Zira motor dersinde gösterilen eğitimin sürücüler için günlük hayatta karşılığı bulunmuyor. Yeni araçların elektronik sistemleri ve motorları derslerde anlatılanlardan çok farklı.

Sıkça tartışma konusu olan direksiyon eğitimleri de mercek altına alınıyor. Buna göre verilmesi zorunlu olan 20 saatlik direksiyon eğitimleri, sürücü kurslarının bilgilerinin işlendiği modül üzerinden denetlenecek. Adaylara, direksiyon sınavında kaygan, yağmurlu ve normal yolda sürüş sınavları yapılacak. Sınavlar MEB'e bağlı öğretmenler yerine ileri sürüş teknikleri eğitimi almış uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirilecek. Emniyet kemeri, ışık ihlali ve şerit dışına çıkma gibi ihlallerde bulunanlar direksiyon sınavında başarısız sayılacak.

Sürücü adaylarının teorik sınavları ise sürücü kurslarının teknoloji ve bilgisayar sınıflarında yapılacak. Bunun mümkün olamaması durumunda sınavların Milli Eğitim'e bağlı okulların bilgisayar sınıflarında yapılması öngörülüyor. Hazırlanan yönetmelik görüş ve önerileri alınmak üzere ilgili bakanlıklara gönderildi. Gelen istekler çerçevesinde bir kısım değişikliklere gidildi. Hazırlanan taslağın Talim Terbiye Kurulu ve Sayıştay'a gönderilmesinin ardından aralık ayının sonunda Başbakanlık Mevzuat Dairesi Başkanlığı'na gönderileceği belirtildi. Yeni yönetmeliğin, önümüzdeki yıldan itibaren uygulamaya girmesinin hedeflendiği öğrenildi.

Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, trafik kazalarında yıllardır meydana gelen ölümlerin temel sebebinin sürücü eğitimindeki yetersizlikler ve yanlışlıklar olduğunu hatırlatıyor. Önal, kursların çıkacak yönetmelikle daha sıkı denetleneceğini belirtiyor. Motor dersi yerine planlanan güvenli sürüş teknikleri dersini çok olumlu bulduklarını vurgulayan Önal, teorik derslerin 60 saatin altına düşürülmesinin ise yanlış olacağını ifade ediyor. Bu arada toplam 3 bin 240 sürücü kursunun bilgileri MEB'in denetiminde bulunan modüle yükledi. Böylece sürücü kurslarında verilen eğitimin niteliği, personel ve araç sayısı gibi bilgiler, Bakanlık tarafından detaylı şekilde görülebilecek.

Yeni düzenlemeyle kazalar azalır

Sürücü Kursları Derneği Başkanı Vedat Şahin ise güvenlik sürüş eğitiminde, hız yönetimi, sinyal, şerit ihlali, sollama ve güvenli sürüşlerde uygulanması gereken trafik kuralları gibi hususların gösterileceğini bildiriyor. Şahin, sürücülere güvenli sürüş eğitimi aşılanarak trafik kazalarının da büyük ölçüde azaltılabileceğini kaydediyor.

ZAMAN

YORUMLAR 7
  • Erhan ACUN 12 yıl önce Şikayet Et
    Yeni yönetmelikte çare olamayacak.. Çünkü kaza sebeplerinin en başında gelen unsurlar alkol ve aşırı hızdır.Şoförlerimize alkol alınarak aşırı hız yapılmaması gerekliliği iyi anlatılırsa kazalar azalır.
    Cevapla
  • Tommy Hawks 12 yıl önce Şikayet Et
    Çok geç kalındı!. 1. Başbakan en az 3 çocuk diyor ama trafik terörüne binlerce kişi ölüyor. Onların doğacak çocuklarını ve torunlarını düşünsenize! 2. 20 saat direksiyon dersi kimse vermez. Birde yağmurlu hav denmiş, karın, yağmurun yağmasını bekleyeceğiz? 3. Kurs ücretide 3 bin olur artık.
    Cevapla
  • Sercan 12 yıl önce Şikayet Et
    Tamamen saçmalık. Bana kalırsa eski sistemden daha saçma. Sınavlar elektronik ortamda yapılacakmış. Elektronik ortamda sınav sırasında aday hariç kaç kişi bilgisayarın başında sınav sorularını çözecek. Ayrıca motor dersi gereksiz diyenler için sen düz vitesli bir arabada debriyajın ne işe yaradığını bilmezsen motorun nasıl çalıştığını bilmezsen nasıl arabayı dengeli kullanacaksın. İyi bas gaza gider bu araba mantığı.
    Cevapla
  • KADIR ejderha 12 yıl önce Şikayet Et
    güzel bir gelişme. bence şerit ortalama yani teknik terimle şerit ihlali önemli bir şey. öte yandan kavşaklarda geçişle ilgili de geçiş önceliği dersi verilmeli. mesela: döner kavşakta içerideki araba geçiş üstünlüğüne sahipken, bir başkası dışarıdan gelip geçip gidiyor. öte yandan şöförler iyi eğitilirse bu sefer diğer hatalar daha da gün yüzeüne çıkarak bu hataların da giderilmesi sağlanabilir. mesela ben ingilterede bir yılm araba kullandım. oradakurallara uygun gidersen kimse kornaya basmaz ama bir hata yapmayasın; en az 10 sn korna sesi duyarsın ve neye uğtradığını şaşırırsın.
    Cevapla
  • akif 12 yıl önce Şikayet Et
    önce insan. insanlar kursa bile gitmeden kurs belgesi alıyor hadi aldı diyelim sınav yapacak kişi kendisi dahi araba kullanmasını bilmeyen ögretmenler yapıyor sadece düz yolda 2 km gidip geliyor hadi kazandın yazılı sınavlar ise tam bir komedi içinde geciyor 2 ögretmen giriyor sınava 1 si kapıda bekliyor digeride bilen bilmeyene yardımcı olsun arkadaşlar diyor ve trafik canavarları bu şekilde yetişiyor bence ehliyet direksiyon egitimini işinde uzman polis ve polis müdürleri vermeli ama emekli olayanlar olacak ehliyet verdiği kişiden devamlı sorumlu olacak sıvanlar 2 - 3 kademeli olarak verilmeli gidin bakın şöför okularına 4 tane ne oldugu belli bile olamayan insanlar saglık dersi motor dersi veriyor ehliyeti olmayan insanlar trafik dersi veriyor önce insan lütfen şöför okulları sil baştan egitimli insanların olacagı işi ticari olarak düşünmeyen zihniyetten olması lazım işi ticarete dökmüş şöför okulları pazarlıkla ehliyet veriyor canın pazarlıgı olurmu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz
Aliyev imzaladı... Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırıldı