2. KCK davasında 9 tahliye

İstanbul'daki 2. KCK davasında tutuklu yargılananlardan 9'unun, ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen 6352 Sayılı Kanun kapsamında tahliyelerine karar verildi.

2. KCK davasında 9 tahliye
2. KCK davasında 9 tahliye
GİRİŞ 18.07.2012 21:19 GÜNCELLEME 18.07.2012 22:46
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

PKK terör örgütünün üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında çoğunluğu avukatlardan oluşan 37'si tutuklu 50 sanık hakkında açılan davada, 9 tutuklu sanığın tahliyelerine karar verildi. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ara karar açıklandı.

Buna göre, tutuklu sanıklardan Yaşar Kaya, eski milletvekili Mahmut Alınak, Mehmet Nuri Deniz, Veysel Vesek, Cemo Tüysüz, Osman Çelik, Aydın Oruç, Hüseyin Çalışçı ve Haksan Sadak'ın, ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen 6352 Sayılı Kanun kapsamında tahliyelerine karar verildi.

İstanbul'daki 2. KCK davasında mahkeme heyeti, 28 tutuklu sanık hakkında kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması ve adli kontrol tedbirlerinin yeterli olmayacağından tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya verilen aranın ardından ara kararlar okundu.

Buna göre, sanıklar Yalçın Sarıtaş, Baran Pamuk, Meral Atasoy Atan ve Sabahat Zeynep Arat hakkında çıkarılan yakalama kararının beklenmesine karar veren mahkeme heyeti, iddianame içeriğine göre hakkındaki soruşturmanın devam ettiği anlaşılan İrfan Dündar ile ilgili soruşturmanın akıbetinin sorulmasına hükmetti.

Sanık ve avukatlarının sayısının fazla olması, İstanbul Adliyesi'ndeki mevcut duruşma salonunun kapasitesinin yeterli olmaması nedeniyle bir sonraki duruşmanın Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'' suçundan hükümlü Abdullah Öcalan'ın tanık olarak beyanının tespitine yönelik taleplerin, sanıkların savunmaları ve delillerin tespitinden sonra değerlendirilmesine karar verdi.

Tutuklu sanıklardan Yaşar Kaya, eski milletvekili Mahmut Alınak, Mehmet Nuri Deniz, Veysel Vesek, Cemo Tüysüz, Osman Çelik, Aydın Oruç, Hüseyin Çalışçı ve Haksan Sadak'ın, mevcut delil durumu, tutuklu kaldıkları süre ve ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen 6352 Sayılı Kanun kapsamında tahliyelerine karar veren mahkeme heyeti, söz konusu sanıkların ayrı ayrı adli kontrol altına alınmalarına, haklarında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına ve tahliye olan sanıkların her hafta karakola giderek imzalarının alınmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, diğer 28 tutuklu sanık hakkında ise üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, aramalarda ele geçirilen belgeler, fiziki ve teknik takip tutanakları, bir kısım sanık ile tanık beyanları, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması ve yine sanıklar hakkında isnat edilen suçların yasada öngörülen hürriyeti bağlayıcı cezanın alt ve üst sınırları değerlendirildiğinde ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen 6352 Sayılı Yasa ile değişik hükümler de dikkate alındığında diğer adli koruma tedbirlerinin uygulanmasının yeterli olmayacağından tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Heyet, bir sonraki duruşmanın 6 Kasım 2012'de yapılmasını kararlaştırdı. Tahliyelerin ardından dava kapsamında tutuklu sanık sayısı 28'e düştü.

-Sanık avukatının açıklaması-

Kararın ardından adliye çıkışında açıklama yapan sanık avukatlarından Ercan Kanar, davanın, ''barışın engellenmesi için açılmış suni bir hukuk darbesi'' olduğunu, duruşmada tüm tezleri çürüttüklerini ancak buna karşın ''yetkileri kalmamış ve geçici hale gelmiş'' mahkemenin tüm taleplerini reddettiğini savunarak, ''Bizler, özgürlükçü hukukçular, demokrat hukukçular olarak mücadelemize devam edeceğiz'' dedi.

Duruşmayı izleyen çeşitli yabancı avukat dernekleri adına açıklama yapan Fransız avukat Richard Sedillot ise ''davada yargılanan avukatların, siyasi görüşleri ve müvekkilleriyle özdeşleştirildikleri için haklarında dava açıldığına inandıklarını'' söyleyerek, davayı kınadıklarını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • efe 11 yıl önce Şikayet Et
    bu zamanda herşey tersine.... mahkeme sanıkları suçlayacağı yerde,sanıklar mahkemeyi suçluyor....hayaldi gerçek oldu...
    Cevapla
  • cemmil 11 yıl önce Şikayet Et
    terör ve darbe. terör ve darbe suçlarından yargılananlar hükümet eliyle yapılan yargı düzenlemesi ile dışarı çıktıkça akp oylarıda dibe inecektir.bu ülke oyuncak değildir.
    Cevapla
  • Ahmet EROĞLU 11 yıl önce Şikayet Et
    3. yargı paketine oy verenlere ithaf olunur.. gözünüz aydın, sayenizde demokratikleştik. terörden yargılananlar insanların arasında.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!