Reklam içerikli SMS'lerle soygun

Cep telefonu kullanıcılarının reklam içerikli SMS gönderen firmalara yönelik şikayet ve yakınmalarının ardı arkası kesilmiyor. Gönderilen SMS'ler üzerinden birçok aboneden ücret kesildiği iddia ediliyor.

Reklam içerikli SMS'lerle soygun
Reklam içerikli SMS'lerle soygun
GİRİŞ 24.09.2012 11:47 GÜNCELLEME 24.09.2012 11:47

Vatandaşlar firmaların uygulamalarından illallah ederken, firmalar yaptıkları faaliyetlerin yasal olduğunu belirterek kendilerini savunuyorlar. Gönderilen SMS'ler üzerinden birçok aboneden ücret kesildiği iddia ediliyor.

Cep telefonu kullanıcılarının reklam içerikli SMS gönderen firmalara yönelik şikayet ve yakınmalarının ardı arkası kesilmiyor. Vatandaşlar operatörlerin izin ve onayı ile faaliyet gösteren firmaların uygulamalarından illallah ederken, firmalar yaptıkları faaliyetlerin yasal olduğunu belirterek kendilerini savunuyorlar. Cep telefonları üzerinden müzik, film, resim, melodi, haber paketi gibi birçok 'hizmet' pazarlayan firmalar, kimi dönemlerde de (deprem, kuraklık, kan bağışı, eğitime destek gibi...) yardım kampanyaları düzenliyor, bu kampanyaların teknik altyapısını hazırlıyorlar.


VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ


Vatandaşlar firmaların sürekli olarak kendilerine reklam içerikli mesajlar gönderdiklerini bildirerek haklı olarak yakınıyorlar. Cep telefonu kullanıcılarına sürekli sms ve link atılıyor, tekliflerde bulunuluyor. Bu tekliflere hayır dendiği vakit teklif reddedilmiş olması gerekirken, vatandaşlar bazen evet'e de bassalar hayır'a da bassalar ücret kesildiğini iddia ediyorlar. Telefon üzerinden verilen 'hizmet'in ücreti operatör firma tarafından tahsil edilerek, anlaşmalı firmaya aktarılıyor. Tabii operatör bu arada kendi payını da alıyor.


FİRMALAR SAVUNMADA


Şikayetvar gibi sitelerde bu gibi firmalarla ilgili binlerce şikayet duyurusu yayınlanıyor. Bu firmalardan biri olan Yeni Bilgi İletişim Bilgisayar Sistemleri AŞ (YBS) firmasının yetkilileri Akit'e açıklamalarda bulunarak kendilerini savundu. Firma yetkilisi, cep telefon sahiplerinin bilgisi dışında kendilerini üye yapmadıklarını, kendilerine mesaj yoluyla veya kendilerinin gönderdikleri reklam mesajlarına olumlu cevap alınması üzerine üye olunduğunu, hizmet bedeli olarak duyurulan bedelin de anlaşmalı oldukları operatörlerce tüketicinin faturasına yansıtılarak kendilerine döndüğünü bildirdiler. Firma, yaptıklarında hiçbir usulsüzlük olmadığını da öne sürdü.

OPERATÖRLER SUSKUN


Vatandaş, operatörünü arayıp 'Böyle sistemler istemiyorum' dediği halde 'Biz ilgilenmiyoruz, firmayla görüşün' cevabının verildiğini belirtiyor. Vatandaşlar üye kaydoldukları veya edildikleri paketlerden çıkmak istediklerinde bir iptal mesajı yollamaları gerekiyor. Bazı firmalar bu işlemden de kanunsuz olarak ücret kesiyor. YBS Şirketi iptal işlemlerinin ücrete tabi olmadığını söylese de vatandaşlar bu işlemden de ücret kesildiğini öne sürüyorlar.

BİLGİLER PAYLAŞILIYOR MU?


Vatandaşlar, kendilerinin onayları olmadan bu üyeliklerinin gerçekleştirildiği noktasında iddia ve şikayetlerine ısrarla devam ederken, kesilen paraların ufak meblağlar olduğu için adalete gitmediklerini/gidemediklerini belirtiyorlar. Firmaların özellikle şirket oldukları için tüketici hakları mahkemesine başvuru hakkı bulunmayan şirket hatlarına 'dadandığı' ayrı bir iddia. Şirketlerle irtibata geçen vatandaşlara, kullandıkları telefonların IP numaraları ve markaları da söylenerek, 'İşte bu IP numarası ve şu model telefondan üyelik yapmışsınız' cevabı veriliyormuş. Şikayetçi vatandaşlardan biri, kendisinin Galaxy S3 telefon kullandığını, yakındığı firmadan 'Nokia N90'dan üyelik aldınız' dendiğini söylüyor. Vatandaş 'Zarf atıyorlar, atış yapıyorlar veya operatörlerimiz bu firmalara bilgilerimizi aktarıyor' dedi.


AY SONUNDA ŞAŞIRMAYIN


Kullanılan paketler genelde haftalık olup 10-15 TL gibi bir ücrete tabi bulunuyor. Paketlere bir şekilde üye olmuş faturalı hat kullanıcıları, ay sonunda faturalarında aylık 60 TL gibi bir fark görebiliyor. Ön ödemeli, (TL - kontörlü) hat kullanıcılarından ise bu ücretler anında tahsil edilebildiği gibi, kontör olmayan durumlarda da kontör yüklenir yüklenmez derhal tahsil ediliyor. YBS Şirketinin yetkilileri vatandaşların şikayetlerinin, operatörleri tarafından yeterince bilgilendirilmemelerinden kaynaklandığını söylüyorlar.


ÖZEL SERVİSLERE KAPATTIRIN


YBS Şirketi yetkilileri cep telefonu kullanıcılarına şu uyarı ve tavsiyelerde bulundular: "Size yapılan her teklifin altında kullanım koşullarını içeren bir metin vardır. Mutlaka inceleyiniz. Yanlışlıkla tuşa basma şeklinde bir olay bulunmamaktadır. Evet tuşuna basılsa bile üyelik ilk adımda gerçekleşememekte, mesajın devamında tekrar bilgi verilmekte, birkaç adım sonra üyelik tamamlanabilmektedir. Üyelik gerçekleştirildiği ve iptal edilmediği zaman haftalık olarak yenilenir. Bu bütün kullanım koşullarında belirtilir. Tanıtım-reklam sms'i ve görsel içerikler operatörlerinizin izni dahilinde gönderilebilmektedir. Müşteri operatörüne 'özel servislere kısıtlatmak istiyorum' talebinde bulunduğu zaman sıkıntı yaşamaz." FİRMA-OPERATÖR ÇÖZÜM ORTAĞI, VATANDAŞ DERT KÜPÜ
Firma yetkilileri kendilerini denetleyebilecek teknik imkanlara sahip bir devlet kurumunun bulunup bulunmadığı, Tüketici mahkemelerinde haklarında açılan davalar bulunup bulunmadığı, varsa sayısı yönündeki sorularımızı cevapsız bırakırken, operatörlerle ne tür bir ilişki içinde bulundukları yönündeki sorumuza ise 'çözüm ortaklıkları bulunduğu' cevabını verdiler.


BİLİŞİM ZABITASI GEREKİYOR


Geçtiğimiz günlerde bir operatör, milyonlarca kullanıcısına kendi reklamını içeren ücrete tabi sesli mesaj göndermiş, kullanıcılar mesajı açamadan ne olduğunu bilemedikleri için mesajı açmışlar, operatörün reklamını dinlemişler ve ücretini de ödemişlerdi. Vatandaşlar bunun hangi ticari ahlaka sığdığı sorusunu seslendirerek, nasıl ticaretin ana kolları olan esnaf ve sanayicilere yönelik ciddi denetlemeler yapılıyorsa, bilişim hizmetleri veren firmalara yönelik de uzman kontrolörler gerektiğini, bu işin bir an evvel tüketici hakları odaklı olarak çözüme kavuşturulmasını talep ediyorlar.


KANUN HAZIRLIĞI VAR


Bu arada, 1 Ekim'de açılacak Meclis'in gündemine reklam içerikli mesajlar (sms) ve diğer bir takım sıkıntılı bilişim konularında kanun teklifleri de sunulacak. Birçok milletvekilinin bu konuda çalışma yaptığı biliniyor.


YENİ AKİT

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan'dan İsrail'e yeni uyarı: Felakete tanık oluruz!
Muhalif gazeteci, Almanya'ya çalıştığını itiraf etti! "Bunlar üst düzey isteniyor"