Uzmanlara göre Soros'taki 6.2'lik depremin anlamı

Deprem uzmanları, Ege Denizi'nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Jeoloji Mühendisi Prof. Ahmet Ercan, çarpıcı bir iddiada bulundu.

GİRİŞ 08.01.2013 16:30 GÜNCELLEME 08.01.2013 19:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ege Denizi'de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremi NTV canlı yayınında yorumladı. Ercan, bölgede üç gün önce sarsıntı olduğunu belirterek, "Anlaşılıyor ki o deprem bugünkü depremin öncüsüymüş" dedi.

Bölgedeki fayların bir süredir gergin olduğunu vurgulayan Ahmet Ercan, şöyle konuştu: "Ege'de 'deprem gerdanlığı' diye andığım Girit, Rodos, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Kuşadası, İzmir, Dikili, Çanakkale, Dedeağaç ve Kavala'da yaklaşık bir aydır deprem yoğunlaşması vardı. Bu bölgede bir süredir yanardağ çalışmaları yapıyoruz. Bu gerdanlığın üzerinde bir deprem olması beklentilerimizin arasındaydı.

Nitekim üç gün önce Saros Körfez'inde bugün depremin olduğu yerde 4.0 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Şu anda anlaşılıyor ki, o deprem bugünkü depremin öncüsü olarak ortaya çıkıyor."

Ercan bölgenin bu büyüklükte bir depremle daha önce karşılaşmayan bir bölge olduğunu ifade etti. "Anadolu gergin" diyen Ercan, yakın bir zamanda daha büyük bir deprem beklenmediğini de ifade etti.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz de depremin Saros'la alakalı olmadığını ifade ederek, "Bozcaada'nın güneyinde, Biga Yarımadası'nın açığındaki bir bölgeyi işaret ediyor. Saros Körfezi'yle alakalı bir fay olarak görünmüyor. Saros'un bir hayli güneyinde, aşağı yukarı Edremit Körfezi'nin biraz açıklarında olan bir deprem. Biga Yarımdası'ndan Ege Denizi'nin içine uzanan çeşitli fay kollarının olduğunu biliyoruz. Bu fay kollarının üzerinde gelişmiş bir deprem olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Saros Körfezi'nde az kırılmış faylar olduğunu ifade eden diğer deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaklaşık 100 kilometrelik bir yüzeyin kırılması 10-12 kilometrelik bir kırıktan söz edebiliriz." dedi.

Üşümezsoy, en son bölgede 1912 yılında benzer bir depremin yaşandığını söyledi.

BÜYÜK DEPREMİN DEVAMI DEĞİL 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç, Ege Denizi'ndeki 6.2 şiddetindeki depremle ilgili, ''Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil'' dedi.

-İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür:

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin, Marmara Denizi'nde beklenen sarsıntıyı oluşturacak Kuzey Anadolu fayının kuzey koluyla doğrudan ilişkisi olmadığını bildirdi.

Görür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin, Ege Denizi'nde mevcut olan irili ufaklı fay hatları içerisindeki bir fayda meydana gelmiş olabileceğini söyledi.

Naci Görür, depremin, Ege Denizi'nin içinde ve Batı Anadolu'da görülen kendine özgü kuzey-güney gerilmeye bağlı olarak gelişmiş, değişik yönlerde oryantasyonları olan faylardan birinde meydana geldiğini kaydetti. 

Sarsıntının, tahminen kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu bir fayın meydana getirdiği bir deprem olabileceğini aktaran Görür, şöyle devam etti:

''Depremin, Marmara Denizi'nde beklediğimiz sarsıntıyı oluşturacak Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu ile doğrudan ilişkisi yok. Bu nedenle depremin Marmara'da beklenen depremi tetikleme olasılığı yok denecek kadar zayıf. Ege'nin, Marmara'nın tabanında bu depremlerin olması olağan.''

PROF. ULUĞ: BÖLGEDEKİ KÖYLERDE CİDDİ TAHRİBATLARA YOL AÇABİLİRDİ

Türkiye'nin batı bölgelerinde bugün saat 16.15'de geniş bir alanda hissedilen depreme ilişki açıklamada bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Deprem Uzmanı Jeofizikçi Prof. Dr. Atilla Uluğ, "Bunun merkez üssü Çanakkale'de karasal bölgede o bölgedeki köylerde ciddi tahribatlara yol açabilirdi" diye konuştu.
Merkez üssü Ege Denizi olan 6.2 büyüklüğündeki deprem, İzmir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İsktanbul, Balıkesir, Edirne'de hissedildi. Herhangi maddi hasara yol açmayan deprem kısa süreli de olsa paniğe neden oldu. Söz konusu depremin ‘öncü' bir deprem niteliği taşımadığını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi deprem uzmanı jeofizikçi Prof. Dr. Atilla Uluğ depremin Kuzey Anadolu fayının Ege Denizi'ndeki uzantısında meydana geldiğini söyledi. Uluğ; "Aslında beklenen olağan depremler bunlar. Bizimi için manidar anlamlı. Aslında basit sıradan bir lokal deprem değil. Arkasından artçıları geldi. Normaldir. Bunun arkası ne kadar gelir? Bundan daha büyükleri olabilir mi? Olabilir. Çünkü jeolojik yapı müsait. 7,00 büyüklüğünde deprem üretse bu fay üretir. Yine de olabilir de. Ama dileyelim ki olmasın. Bunun merkez üssü Çanakkale'de karasal bölgede o bölgedeki köylerde ciddi tahribatlara yol açabilirdi" diye konuştu.

UZMANLARIN DEPREM YORUMLARI:

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • SELO UMAR 11 yıl önce Şikayet Et
    deprem için tedbir almak. depremler için alabileceğimiz tedbirleri almalıyız. bu depremler neyin habercisidir? rabbe dönmemizin, kulluğumuzun habercisidir. kimse işin bu yönünü düşünmüyor.
    Cevapla
  • ARZU GÜNDÜZ 11 yıl önce Şikayet Et
    şimdi yine başlıyacaklar. yok neyin habercisi, yok büyük deprem ne zaman, yok hangi fayın üstündeyiz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati tarihinde bir ilk! Kapılarını basına açtılar
‘Sorun afet mi kafa mı?’ Ankara’yı sel götürdü Mansur Yavaş suskunluğa büründü