Çin'de 191 ton dinamitle gerçekleşen yıkım

Çin, dünyanın en büyük üçüncü nehri üzerinde yaptığı dünyanın en büyük barajındaki geçici seddi 191 ton dinamitle yıktı.

Çin'de 191 ton dinamitle gerçekleşen yıkım
Çin'de 191 ton dinamitle gerçekleşen yıkım
GİRİŞ 06.06.2006 18:07 GÜNCELLEME 06.06.2006 18:07

Çin, dünyanın en büyük üçüncü nehri üzerinde yaptığı dünyanın en büyük barajındaki geçici seddi yıktı. Barajın yapımı için geçici olarak inşa edilen kısmın bugün yıkılmasıyla birlikte baraj, nehrin dev sularıyla tanışmış oldu.

Nehirdeki su seviyesinin yaz yağmurlarının ardından şimdiki seviyesi olan 440 fitten 510 fitte yükseleceği kaydedildi. Yetkililer nehrin sularının en yüksek seviye olan 575 fitte çıkacağını belirtikten, uzmanlar, çökelme sonucu oluşan kum ve çamur ve bölgenin düzensiz coğrafyasından dolayı kimsenin suyun ne kadar yükseğe çıkacağını bilmediğini ifade etti.

Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua, nehirdeki balıkların elektrik dalgalarıyla baraj bölgesinden uzaklaştırıldığını bildirdi. 1900 fit uzunluğunda ve 460 fit yüksekliğindeki geçici barajın yıkımı esnasında 191 ton dinamit kullanıldı. Çinli yetkililer inşaat kısmı tamamlanan 2 bin 309 metrelik dev barajın operasyonel olabilmesi için son jeneratörlerin yerleştirilmesinin de yer alacağı çalışmaların 2008'e kadar devam edeceğini söyledi.

HER YIL 50 MİLYON TON KÖMÜR TASARRUFU SAĞLANACAK

Yetkililer, 1993'te yapımına başlanılan Üç Boğaz Hidro-Elektrik Santrali'nin her biri 700 megawatt kapasiteli 28 adet jeneratörün bir araya getirilmesi ile, toplam yıllık elektrik üretim kapasitesinin 18 milyon 200 kilovata ulaştığını kaydediyor. Çin enerjisinin yüzde 70'nden fazlasını kömürden elde ediyor ve bu enerji her yıl 6 binden fazla madencinin hayatına mal oluyor. Üretilen bu elektriğin her yıl Çin'de 50 milyon ton kömür tasarrufunu sağlayacağı da belirtiliyor. Bunun ayrıca komşu ülkelerin çevre kirliliğinin azaltmasında büyük rol oynayacağı ifade ediliyor.

Barajın genel tepe uzunluğu 3035 metre, su alanının normal su seviyesi ise 175 metre. Genel su kapasitesi 39 milyar 300 milyon metreküp olan baraj Hubei eyaletinin Yichang (Yiçan) kentindeki Sandouping ( Sendovpin) bölgesinde yer alıyor.

Barajın burada yapılmasının nedeni ise nehir vadisinin çok geniş olması ve tam ve sert granit üzerinde bulunması. Barajın yapılması sonucu su seviyesinin yükselmesi ve bundan dolayı bölgedeki doğal dengeye zarar vermesi ile 1 milyondan fazla kişinin başka yerlere göç ettirilmesi konuları bazı çevrelerin tepkisine neden olmuştu.

Baraj, elektrik üretme, selleri önleme, taşımacılık, turizm, ekolojik koruma, su ürünleri yetiştirme,çevre temizliği, "kalkınma niteliğindeki göç", Çin'in güneyinden kuzeyine su nakledilmesi ve sulama gibi çok sayıda fonksiyonu gerçekleştirmek için kullanılacak. Proje ile Yantze nehrinden kuzey eyaletlerine yılda 48 trilyon litre su aktarılacak. Üç Boğaz Barajı'nın toplam maliyeti ise 25 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yönetilemeyen Türk futbolunda yeni olay! 3. kez sahadan çekilme vakası
Hamas'a "terör örgütü" diyen İmamoğlu, metrolarda protesto edildi!