Gogonasus fosili 'kayıp halka' iddiası

Avustralya’da bulunan 380 milyon yıllık fosilin, balıkların evrim geçirerek kara hayvanı olması sırasındaki en önemli kayıp halkalardan birini oluşturduğu ileri sürüldü. Evrimi savunan bilimcilere göre balıklar sanılandan daha erken karaya çıkmışlar

Gogonasus fosili 'kayıp halka' iddiası
Gogonasus fosili 'kayıp halka' iddiası
GİRİŞ 20.10.2006 09:52 GÜNCELLEME 20.10.2006 09:52

Avustralya’daki Viktorya Müzesi’nde dört aydan bu yana sergilenen ve bozulmadan bugüne dek gelen 380 milyon yıllık fosile Gogonasus’ adı verildi. Gogonasus’un 'Panderichthys' ile 'Tiktaalik roseae' arasındaki kayıp halkayı oluşturduğu iddia edildi. Fosili inceleyen araştırmacı John Long, 'Elimizde devoniyen dönemine (400-350 milyon yıl öncesi) ait mükemmel şekilde korunmuş bir fosil var. Hem de üçboyutlu' diye konuştu. .


John Long, fosilin şu ana kadar bilinen bir tür olmadığına dikkat çekti ve balıkların evrim geçirerek kara hayvanı olma aşamasındaki kayıp halkalardan birisi olduğunu ifade etti.


BAŞINDAN NEFES ALIYOR


'Gogonasus' fosilinin Avustralya’nın batısındaki Kimberley bölgesinde eski mercan kayalıklarında bulunduğu belirtildi. Long, balığın kafatasında nefes alması için geniş bir delik olduğunu ve hayvanın kafasının üzerinden soluk alıp verdiğini belirtti. Fosil yüzgeçlerinin ön kısımlarında kas yapılarına rastlanıldığı, ayrıca çok iyi şekilde gelişmiş bir kol pazı kemiği tespit edildiğini belirtildi. Pazı kemiği ile birlikte dirsek ve ön kol kemiği de fosilde rahatlıkla seçilebiliyor. Araştırmacılar aynı kemiklerin memelilerde de bulunduklarına dikkat çektiler.

Gogonasus fosili sayesinde dört ayaklı erken hayvanların biçimi hakkında daha fazla bilgi edilebileceği ve bu hayvanların figürlerinin daha farklı olarak çizileceği ifade edildi. Long, 'Suda yaşayan balıkların hava soluyan kara hayvanlarına dönüşümünde el ve ayakların oluşumu en çarpıcı evreyi oluşturuyor. Gogonasus sayesinde bu evrim sırasında akıllara gelen soruların cevaplarını kolayca bulabileceğiz' diye konuştu.


KARADAKİ İLK CANLI İDDİASI



Bu yılın ilk aylarında keşfedilen 375 milyon yıllık 'Tiktaalik roseae' fosili de kayıp halkaların en önemli parçası olarak nitelenmişti. Grönland’ın Ellesmere adasında bulunan Tiktaalik roseae sudan karaya çıkan ilk canlı olarak tanımlanmıştı. Tiktaalik roseae sığ suda ve karada yaşayabiliyordu. Hem suda hem de karada yaşayabilen Tiktaalik roseae ile karşılaştırıldığında Gogonasus daha çok balığa benziyor


(Hürriyet)


 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'li siyasetçi İsrail'e tepki gösteren kadına saldırdı
79 yıl sonra ibadete açılmıştı... Kariye Camii’ndeki Osmanlı eserleri kayıp!