Kuş uçuşu Mars gezegeniVideo

NASA mühendisleri, Mars'ın yörüngesindeki Yörünge Kaşifi'nin kamerasıyla çektiği görüntülerden, Kızıl Gezege'nin 3 boyutlu sanal haritasını hazırladılar. İşte görüntüler:

Kuş uçuşu Mars gezegeniVideo
Kuş uçuşu Mars gezegeniVideo
GİRİŞ 14.03.2007 17:32 GÜNCELLEME 14.03.2007 17:32

Yörünge Kaşifi'nin, şimdiye dek bir başka gezegene gönderilen en güçlü kamera olan High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) ile çektiği görüntülerden oluşturulan 3 boyutlu sanal harita, uzay aracının 3 boyutlu harita çıkarmadaki şaşırtıcı yeteneğini gösterirken, Victoria kraterine inmeye çalışan Opportunity robotuna güvenli bir yol göstermesi açısından da yararlı olabileceği düşünülüyor.

3 boyutlu harita programı ekibinin başkanı Randolph Kirk, 800 metre çapındaki kraterde kuş uçuşu dolaşabildiklerini ve bu sayede Opportunity'nin kendisine kratere indirecek ve karşı duvarından çıkaracak uygun bir yol bulabilmeyi umduklarını söyledi.

Bir başka 3 boyutlu haritada da Spirit adlı robotun aylardır dolaştığı Columbia tepelerini kuş uçuşu görebildiklerini belirten Kirk, kameranın 20 cm yüksekliğindeki yükseltileri bile görebildiğine dikkati çekti.






Kirk, 'Hele kameranın bunu 300 km yükseklikten yapabildiğini düşününce bu inanılmaz' dedi. Harita ekibi, 3 boyutlu görüntülerin ayrıca, daha önceki görüntülerde dikkat çeken ve birçok bilim adamının suyun neden olduğunu düşündüğü küçük vadi ya da yarıklara neyin yol açtığının anlaşılmasında da yardımcı olmasını umuyor.

YÖRÜNGEDE TOPLAM 4 ARAÇ VAR

Halen Mars'ın yörüngesinde dönen dört uzay aracı bulunuyor. Bunlar, NASA'nın Mars Yörünge Kaşifi, Mars Global Surveyor ve Mars Odyssey, Avrupa Uzay Dairesinin Mars Express uzay araçları. NASA'nın ikiz robotları Spirit ve Opportunity ise Kızıl Gezegen'in yüzeyinde bilimsel araştırmalarına devam ediyor.

TARİHİN EN BÜYÜK MARS ARACI

Ancak Yörünge Kaşifi'ni diğerlerinden ayıran bir özelliği var. Şimdiye dek Mars'a gönderilmiş en gelişmiş ve en güçlü uzay aracı olan Mars Yörünge Kaşifi, diğer tüm araçların göndermiş olduğundan çok daha fazla bilgi elde edecek. Aracın bir önemli görevi de gelecekte Mars'a gidecek uzay araçları için uygun iniş yerleri keşfetmek. Uzay aracının görevinin 2010'da sona ermesi öngörülüyor.



YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?