Kazakistan yönetimine medya tepkisi
Kazakistan'da baskılar yüzünden muhalif 4 gazetenin genel yayın yönetmenleri ülkede perşembe günleri çıkan 'Hür Söz' 'Taşyaran' gazetelerinin yarın çıkmayacağı bildirildi.
Kazakistan'da 4 muhalif gazeteye baskı yapıldığı iddia edildi. Muhalif dört gazetenin gelen yayın yönetmenleri ile ifade özürlüğü konusunda faaliyet gösteren Adil Söz Vakfı yetkilisinin yaptıkları ortak açıklamada, her hafta perşembe günleri çıkan Svaboda Slova (Hür Söz) ve Tasjargan (Taşyaran) gazetelerinin yarın çıkamayacağı bildirildi.
Gazetelerin basım işlerini yapan basım evinin iki aylık bakım ve tamirat gerekçesiyle bu süre içinde basımı kabul edemeyeceğini ilettiği belirtilen açıklamada, gazetelerin kentte başvurduğu diğer basım evlerinin de basımdan kaçındığı kaydedildi.
Açıklamada, ayrıca bu iki gazetenin idarelerine bu hafta içinde mali polis ve vergi memuru kimliği taşıyan kişilerce baskın yapılarak, ellerinde vergi kaçırıldığı yönünde bilgi ve ihbar bulunduğunu ileri süren bu kişilerin, çeşitli sorular sordukları ve bazı belgelerle bilgisayarlara el koymaya kalkıştıkları belirtildi.
Ayrıca, cuma günleri yayımlanan muhalif Vzglyad (Bakış) ve Respublika (Cumhuriyet) gazetelerinin de bu hafta çıkıp çıkmayacağının belli olmadığı bildirildi. Açıklamada, bu iki gazetenin idarelerinin de diğer iki gazetede yaşananlara benzer olaylar yaşadığı kaydedilerek, bu baskınlar sırasında Bakış gazetesinin bazı bilgisayarlarına inceleme gerekçesiyle el konarak götürüldüğü belirtildi.
Gazetelerin bu gelişmeler üzerine, Adil Söz Vakfı ve Gazeteciler Tehlikede örgütü ile hukukçulardan destek istedikleri belirtilen açıklamada, bu kuruluşlarla birlikte olayların esasına ilişkin, Mali Polis ve Vergi Komitesi nezdinde yapılan girişimlerde bir sonuca ulaşılamadığı bildirildi. Açıklamada, hükümet ile Kültür ve Enformasyon Bakanlığına çağrıda bulunularak, özgür basın yayın ve kişilerin haber alma haklarının ihlali anlamına gelen söz konusu uygulamalara son verilmesi istendi