Savcı, saat 04'ün sırrını açıkladı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Engin, 'Ergenekon' soruşturmasıyla ilgili açıklama yaptı. Baskın niye gece yapıldı? Başka davalarla ilişkisi var mı? Soruşturma ne zaman bitecek?

Savcı, saat 04'ün sırrını açıkladı
Savcı, saat 04'ün sırrını açıkladı
GİRİŞ 24.03.2008 14:23 GÜNCELLEME 24.03.2008 14:23

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, yaptığı yazılı açıklamada, kolluk makamlarına yapılan ihbar üzerine 2007 yılı Haziran ayında Ümraniye ilçesinde bir evde ele geçirilen patlayıcı maddeler sebebiyle başlatılan ve devam eden süreçte teknik takip ve diğer soruşturma yöntemleriyle genişletilerek sürdürülen ve kamuoyunda "Ergenekon soruşturması" olarak bilinen soruşturma kapsamında 21 Mart 2008 tarihinde yapılan operasyonla ilgili olarak basın ve yayın organlarında yer alan haber, yorum ve değerlendirmelerin önemli bir bölümünün gerçeği yansıtmadığının görüldüğünü bildirdi.

Soruşturmanın gizliliği ve yayın yasağı kararları dikkate alınarak açıklama yapılmasının gerekli görüldüğünü dile getiren Engin, açıklamasında, CMK'nın 250. maddesinde belirtilen suçlara bakmakla yetkili biriminde görevli 3 Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen soruşturmaya ilişkin olarak bu birimlerden alınan şu bilgilere yer verdi:

-EŞ ZAMANLI OPERASYON ZORUNLULUĞU-

"21 Mart 2008 tarihinde yapılan operasyonda gözaltına alınanlardan birçoğunun Ergenekon adı verilen soruşturma dosyasındaki delillere göre, önceki tarihlerde bu soruşturma kapsamına alınan kişiler olup, yapılan işlemlerin de bu soruşturmanın devamı niteliğinde olduğu,

Yetkili Cumhuriyet Savcılarının talimatıyla bu soruşturmanın icrasıyla görevlendirilen kolluk biriminin başvurusu üzerine, acil sebepler ve operasyonun eş zamanlı olarak yapılmasının gerektirdiği zorunluluk nedeniyle ve mahkeme kararlarına istinaden arama, el koyma ve gözaltı işlemlerinin gece yapıldığı,

Bu soruşturma sebebiyle gözaltına alınan şüphelilerin, tüm yasal haklarının korunması hususunda gerekli özenin gösterilmesi ve tedbirlerin alınması için görevli cumhuriyet savcıları tarafından ilgili birimlere talimat verilerek, yasal işlemlerin kısa sürede ikmal edilmesinin sağlandığı tespit edilmiştir."

Başsavcı Engin, gözaltına alınan şüphelilere ilişkin soruşturma sonucunda Doğu Perinçek, Mehmet Adnan Akfırat, Ferit İlsever ve Serhan Bolluk'un CMK'nın 100. maddesi kapsamında tutuklandığını, İlhan Selçuk ve Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun da CMK'nın 109/1-3/a maddeleri kapsamında adli kontrol tedbiri ile nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakıldıklarını, Yusuf Beşirik, İbrahim Benli, Yusuf Tuncer, Aydın Gergin, Mahir Çayan Güngör ve Aykut Tokak'ın da soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları tarafından ifadelerinin alınmasını müteakip serbest bırakıldıklarını bildirdi.

-"ERGENEKON'UN DİĞER DAVALARLA HİÇBİR İLİŞKİSİ BULUNMAMAKTADIR"-

"Bu operasyonun başlatıldığı tarih ve saatten itibaren basın ve yayın organlarında yapılan yayınlarda son günlerde Türkiye'nin gündeminde yer alan önemli başka davalarla Ergenekon soruşturması arasında paralellik kurulmaya çalışıldığı ve bu doğrultuda yanlış ve gerçek dışı yorum ve değerlendirmeler yapıldığının görüldüğüne" işaret eden Engin, açıklamasında şunları kaydetti:

"Ergenekon adı verilen soruşturma, 2007 yılı Haziran ayında başlatılmış olup gerek 21 Mart 2008 tarihinde, gerekse daha önce bu kapsamda yapılan operasyon ve işlemlerin kamuoyu gündeminde yer alan diğer davalarla hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır.

Bağımsız yargı organları, görevlerini sadece yasalardan aldığı yetkiye dayanarak ve yasalar çerçevesinde yapmakta olup, tüm soruşturma ve kovuşturmalarda herhangi bir kişi, kurum ve kuruluşun etkisi, yönlendirmesi ile veya başka maksatlarla hareket etmeleri kesinlikle mümkün bulunmamaktadır.

Bunlara rağmen yazılı ve görsel basın yayın organlarımızda yapılan ve gerçek durumu yansıtmayan asılsız haber ve yorumlar bu soruşturmanın sağlıklı olarak yapılmasını zorlaştırmakta, yargı organları aleyhine haksız eleştiri, değerlendirme ve güvensizliğe sebebiyet vermektedir."

-"SÜRECİN SONUNA YAKLAŞILDI"-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, basın ve yayın organlarının bu soruşturmayla ilgili gizlilik ve yayın yapma yasağını dikkate almalarının soruşturmanın selameti açısından gerekliliğini vurguladı.

Başsavcı Engin, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Soruşturmanın kapsamı, elde edilen deliller, bilgi ve belgelerin yüz binlerce sayfa oluşturması, bunların incelenmesi, analizi ve tasnifinin uzun süreyi gerektirmesi, bu belgelere istinaden ek operasyonlar yapılması gibi zorunlu sebeplerle soruşturmanın bugüne kadar uzadığı, ancak bu süreçte bu soruşturma sebebiyle tutuklu bulunanların tutukluluk halleri ve hukuki durumlarının en geç birer aylık sürelerde hakim tarafından incelenerek tutukluluk hallerinin devam edip etmeyeceği hususunda kararlar verdiği ve bu sürecin sonuna yaklaşıldığı tespit edilmiştir."

YORUMLAR 11
  • kerem kereste 18 yıl önce Şikayet Et
    hayır olur inşallah.... şu son 1 aydır ülkenin yaşadıklarına bakınca iki eski dostun yaptığı sohbet aklıma geldi benim evde misafir olan ve birisi yüksek bir makamda bulunan bu ülkücü dostlar eskilerden bahsederken 80 olaylarında yaşadıkları üzücü hadiselerin aslında dış güçlerin oyunu olduğunu on yıl sonra anlayabildik itirafında bulunuyorlardı acaba diyorum bu güneri 5 yıl sonra nasıl değerlendiririz?...
    Cevapla
  • türkiye laiktir laik kalacak 18 yıl önce Şikayet Et
    başsavcı. Başsavcı saat 4 ün sırrını açıklayacağına iddanameni açıklada bu insanlar ne için sorgulandı onu bilelim bari.Bırakın bu lafları.Açıklayında biraz güven ortamı sağlayın.Ne yaptığınızı siz biliyormusunuz acaba.
    Cevapla
  • CILGIN TORNADO 18 yıl önce Şikayet Et
    sanki bana dersin. bu adam cok önemli biride olmazsa olmaz devlete millete ülkeye vatana ne faydası var bu adamın yaşı 83 işi bitmiş isterlerse gece 2 de alırlar isterlerse sabah 9 da yazar olması üst sınıf insan sıfatı kazandırmaz svacıya tebriklerimi iletiyorum ülkeye kastedenler en ağır şekilde cezalandırılsınki ibret olsun
    Cevapla
  • alper türkoğlu 18 yıl önce Şikayet Et
    çifte standart. bu savcıyı eleştirenler neden başsavcıyı eleştirmiyor hatta ona sahip çıkıyor ne dedi bazı köşe yazarları hukuka sahip çıkalım hadi şimdide sahip çıkın ama siz işiniz hukuk değil mazlumu ezmek halkı ezmek ama son demleriniz beyler iyi bağırınnn:))
    Cevapla
  • BÜNYAMİN EROL 18 yıl önce Şikayet Et
    ergenekonla mücadele 1000 yıl sürmelidir.. bu süreç bitmemelidir. bu bin yıl devam edecek bir süreçtir. tüm elebaşları ortaya çıkartılmalı ve meydanda asılmalıdır. ayrıca yurtdışı bağlantıları da araştırılmalıdır. bu çetenin ve yandaşlarının kanunsuz olarak elde ettikleri tüm servetlerine el konulmalı, suça bulaşmamış tüm yakınları sürgün edilmelidir. bize yaşattıkları acıların 1000 misli onlara da yaşatılmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump 'vuracağız' demişti: İran'dan son dakika açıklaması! Piyasaları sarsacak duyuru
İran-ABD cephesinde çıkmaz sokak: Çatışmalar çözüm getirmedi