Sokullu'nun torunu, Bill Gates'e rakip

Geçtiğimiz günlerde ziyareti ile gündeme gelen Microsoft’un patronu Bill Gates’e Türkiye’den bir rakip çıktı. İstanbul’da yaşayan Emre Sokullu, açık kodlu Linux işletim sistemini geliştirerek Turkix ismiyle Türkçe'ye uyarladı.

Sokullu'nun torunu, Bill Gates'e rakip
Sokullu'nun torunu, Bill Gates'e rakip
GİRİŞ 13.02.2005 10:37 GÜNCELLEME 13.02.2005 10:37

www.turkix.org adresli internet sitesinden ücretsiz indirilebilen Turkix’in en önemli özelliklerinden biri, bilgisayara kurmadan CD üzerinden çalıştırılabilmesi. Türkiye’nin Linux tabanlı ilk entegre Türkçe işletim sistemi olan Turkix, Avrupalıların da ilgisini çekti. Avrupalı şirketler, sattıkları bilgisayarlara Turkix’i kurmak için Sokullu ile temasa geçti. Sokullu Mehmet Paşa’nın 10. kuşak torunlarından olan Emre Sokullu Turkix ile stratejik bilgisayarlarda güvenlik problemi yaşanmayacağını, virüs yönünden de güvenilir olduğunu savunuyor. Sokullu, “Bill Gates’in Türk rakibi” yerine “Windows’un Türk rakibi” ifadesini tercih ediyor.

İlk sürümü 2004 Haziran ayında hizmete sunulan Turkix, Sokullu’nun başkanlık ettiği bir ekip tarafından hazırlandı. Ücretsiz olması sebebiyle lisans derdi olmayan Turkix, Windows’un en büyük rakibi Linux temeli üzerine inşa edildi. Linux’un zengin program arşivinden çevre yazılımları eklendi. Bilgisayarın sabit diskine kurulmadan CD üzerinden de çalıştırılabilmesi, Windows’a benzeyen dosyalama ve çalışma sistemi, kolay dağıtım ağı, dilinin Türkçe olması, kurulum kolaylığı ve Windows ile birlikte aynı bilgisayarda bulunabilmesi Turkix’i benzerlerinden farklı kılıyor. Son versiyon olan Turkix 3.1’in önümüzdeki ay çıkacağı müjdesini veren Sokullu, Turkix’in ününün Türkiye sınırlarını aştığını söylüyor. Turkix’e internet sitelerinde gösterilen ilgi, Avrupalı şirketlerin de dikkatini çekmiş. ABD ve Fransa’dan bazı bilgisayar firmaları, Sokullu’ya başvurarak Turkix kurulu sistem satmak istediklerini bildirmiş.

HABER: Şerif Erdikici
KAYNAK: ZAMAN

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den İsrailli Bakana 4 fotoğrafla cevap!
Süper Lig'de 7 maç sona erdi! Bir takım daha düştü