Pomak Türklerinin minare hayali gerçek oldu

Osmangazi Belediyesi, Kırcaali'nin Koşukavak ilçesine bağlı Eğrek köyünde yaşayan Pomak Türklerinin 14 yıllık hayalini gerçeğe dönüştürdü.

Pomak Türklerinin minare hayali gerçek oldu
Pomak Türklerinin minare hayali gerçek oldu
GİRİŞ 27.10.2008 13:10 GÜNCELLEME 27.10.2008 13:10
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bulgaristan'nda hayırseverlerin katkılarıyla birçok yatırıma imza atan Osmangazi Belediyesi, Kırcaali'nin Koşukavak ilçesine bağlı Eğrek köyünde yaşayan Pomak Türklerinin 14 yıllık hayalini de gerçeğe dönüştürdü.
Yunanistan sınırı yakınlarında yer alan köy, merkeze uzaklığı sebebiyle adeta kendi haline terk edilmiş durumda. Müslüman Pomak Türklerinden oluşan köyün nüfusu yaklaşık 400 kişi. Yıllardır kültürlerini yaşatmak için mücadele veren Eğrek köyü sakinleri, 14 yıldır camilerine minare yaptırmak istiyordu. Pomaklar, kendi imkanlarıyla yapamadıkları minareyi geçen yıl köylerini ziyaret eden Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'den istediler.
Başkan Altepe, hayırseverlerin de katkılarıyla Pomak köyünün 14 yıllık hayalini gerçeğe dönüştürdü. Bulgaristan'daki kardeş şehir Kırcaali'de okul onaran, çocuk parkı yapan Osmangazi Belediyesi, Eğrek köyü camiine de bir minare yaptı.
Başkan Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, "Bizler farklı ülkelerde yaşan kardeş topluluklarız. Bursa'da pek çok Pomak Türk'ü yaşıyor. Bizler sizlerin dertleriyle dertleniyor, sevinçlerinizi de paylaşıyoruz. Sizler için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Caminin minaresini yaptık. Halılarını yeniledik, Mimberini de önümüzdeki günlerde yenilemiş olacağız" dedi.
Osmangazi Belediyesi heyetinde yer alan Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan da, Pomak Türklerinin meselelerinin Türkiye'de takipçisi olduklarını dile getirdi.
Törene Bulgaristan Başmüftü Yardımcısı Vedat Sabri Ahmet, Koşukavak Müftüsü Nasuf Halil ve belediye yetkilileri katıldı.

kullan

İHA

YORUMLAR 6
  • Halil Topkara 15 yıl önce Şikayet Et
    Hani burda niye gençlerden kimse yok???. Allah razı olsun yapmışlar ama bunlar bizim Halkın Cehalet Partisi gibi,gençlerini camilere göndermiyorlar.Gitmeleri için teşvik etmiyorlar(Biliyorumda konuşuyorum )Bu kardeşlerimizin bir çoğu için,yenilir,içilir (ALKOL)gezilir tozulur,namaz vakti camiye yaşlılar gider.Önce bunlara bu ruhu vermek lazım.onların suçu değil yıllarca asimile oldular(aslında onların suçu )ama biz onlara hiç sahip çıkmadık.Zaten kurtuluş savaşından,balkanlardan ileri,güneyde de ıraktan öteye neden gitmedik hala anlamış değilim.
    Cevapla
  • özkan 15 yıl önce Şikayet Et
    Yörük Türkü. Türk, slav yada bulgar olmaları önemli değil.. Şuan kendilerini Türk hissediyorlar ve Türk gibi yaşıyorlar.. Bizler Yaratılanı Yaradan dan ötürü seven bir milletiz.. O kardeşlerimizle aynı sınırları paylaşmasak da kalplerimiz, gönüllerimiz hep beraberdir ve birlikte geçirdiğimiz mazimizi asla unutmayacağız. O iman dolu kardeşlerimize şunu söylerim; Eğer ki yaşadığınız memleketlerde mutlu değilseniz buyrun bu topraklara gelin.. Bu topraklar hepimize yeter. Kalp kalbe yaşarız.
    Cevapla
  • murat sözer 15 yıl önce Şikayet Et
    BİR POMAK OLARAK. pomaklar türkiye , yunanistan ve bulgaristan üçgeninde yaşayan bir halktır. çoğunuluğu müslüman olmakla beraber bulgaristanda hristiyan olanı da vardır.Pomaklar; türk tarih tezine göre peçenek ve kuman türklerinin uzantılarıdırlar.yunan tarih tezine göre makedon müslümanlarıdırlar.bulgar tarih tezine göre de slav müslümanlarıdırlar.Dillerine bakarsanız türkçe , bulgarca ve diğer slav dillerinin bir karışımıdır.kesin olan tek şey anadoludan gelmedikleri ve bu bölgenin yerli halkı olduklarıdır.
    Cevapla
  • afakan zorlu 15 yıl önce Şikayet Et
    bunu söylerken ne amaçlıyorsun ki. Pomaklar Türktür arkadaşım. bilip bilmeden atıp tutmanın ne mantığı var okuyanlara ne yararı var. sende böyle bir yorumu okuyup Pomakların Türk olmadığını öne sürüyorsun. yapmayın ne olur. ben Tarih bölümü öğrencisiyim ve tezim Pomak Türkleri üzerine. sizin kullandığınız Slav kavramı çok geniştir ve yaşadığımız coğrafyada onlarla olan bağlarımız mevcuttur Peçeneklerden bu yana.
    Cevapla
  • abdullah poyraz 15 yıl önce Şikayet Et
    osmanlıdan öncede muslumandılar. pomaklar türk değller dogru ama omanlı zamanından once müslüman olmuslar osmanlı bulgarstanı fetedınce bakıyor musluman adı olan kısıler var osmanlıda musluman oldugunu gorunce yardım edıyorlar bulgarcada "pomagam" yardımcı manasına gelen pomak ısmını takıyor osmanlıda ben su anda o bolgedeyim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den müttefiklere mesaj: Aklımızla dalga geçmesinler!
Sosyal medyada lüks otomobil satışı: Piyasaya göre 5 kat aşağıda fiyatlar!