Ala, Alman bakanla dinlemeleri konuştu

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'le biraraya geldi.

Ala, Alman bakanla dinlemeleri konuştu
Ala, Alman bakanla dinlemeleri konuştu
GİRİŞ 29.08.2014 16:16 GÜNCELLEME 29.08.2014 18:07

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile başta dinlemeler olmak üzere her iki ülke arasındaki sorunları görüştüklerini açıkladı. Konuk Bakan Maiziere ise görüşmenin çok verimli geçtiğini belirtirken, "Birbirimize çok ihtiyacımız var" dedi.

BİRÇOK KONULAR ELE ALINDI

İşleri Bakanı Efkan Ala, konuk bakan Thomas de Maiziere ile Gölbaşı Vilayetler Evi'nde yaklaşık 1.5 saat özel bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası iki bakan birlikte basın toplantısı yaptı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Almanya İçişleri Bakanı ile yılda bir kez bir araya gelip, iki ülke arasında iç güvenlik konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi. Ala, "Görüşmede bir çok konu ele alındı. Başta dinlemeler, terörizim, terörizmle mücadele, örgütlü suçlar, kaçakçılık, vatandaşlarımızın oy kullanma sırasında karşılaştıkları sorunlar, ülkemize gelen turistlerin karşılaştıkları sorunların çözülmesi, pasaport kontrolleri, vatandaşlık konuları ve bunlara ilişkin bir çok konular ele alındı" dedi.

BİRBİRİMİZE ÇOK İHTİYACIMIZ VAR

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise yaptığı açıklamada, yapılan görüşmenin çok verimli geçtiğini belirtti. Bakan Maiziere, "Sayın Türkiye İçişleri Bakanımız ile yaptığımız görüşmenin çok verimli geçtiğini belirtmek isterim. Almanya'dan Türkiye'ye gelen 5 milyon turist var ve ayrıca Almanya'da Türkiye kökenli 3 milyon insan yaşıyor. İki ülke arasındaki bilim, ekonomi, kültür anlamında değişimin yoğun olduğunu biliyoruz ve biz de içişleri bakanları olarak kendi alanımızda bu değişimin daha da yoğunlaşması konusunda kanaat getirdik. Mevcut ilişkilerimiz içerisinde güvenlik alanında da gayet verimli bir iş birliğimiz var, ancak bugün itibari ile bu işbirliğini daha da ileriye götürmek istiyoruz. Türkiye'yi ilgilendiren bütün iç politikayla ilgili olarak güvenlik konusunu ilgilendiren konularında birebir Almanya'ya etkisi olduğunu söyleyebilirim. Aynı şekilde Almanya'daki güvenlik konusuyla ilgili konularında Türkiye'ye etkisi olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla şunu düşünüyorum; birbirimize ihtiyacımız var" dedi.

KENDİMİZE EV ÖDEVİ HAZIRLAYACAĞIZ

Bakan Maiziere, Bakan Ala'nin dile getirdiği yeni oluşumun çok önemli olduğunu belirttiği açıklamasında, "Çünkü bu yeni oluşum içerisinde bakanlık müsteşarlarımız yılda iki defa toplanacak. Biz de İçişleri Bakanı ile bir araya gelecek ve kendimize ev ödevi hazırlayacağız. Bu doğrultuda projelerimiz olacak ve bunların yerine getirilmesi için bu toplantılar sayesinde takipçisi olacağız. Çok büyük önemli sorun olduğunda da telefonlaşma kararı aldık. Bakanlık içerisinde yeni bir oluşuma gidildi ve yeni bir genel müdürlük kuruldu. Bu yapı Almanya'ya da benzeyen bir yapı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nde bundan sonra daha yoğun işbirliği içerisinde olacaklar ve irtibat görevlisi olacak" dedi.

ALMANYA'DA FECİ BİR CİNAYET SERİSİ

Konuk Bakan Maiziere açıklamasının devamında, "Almanya'da son yıllarda yaşanan feci bir cinayet serisi var. Bir oluşum tarafından işlenen bu cinayetler ve henüz çözüme kavuşmamış cinayetleri tekrar inceleyip araştırarak, yabancı düşmanlığı gibi düşünceler var mı diye yeni bir çalışma başlattık" dedi.

DİNLEMELER

Bir gazetecinin, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlemesiyle ilgili sorusu üzerine Bakan Ala, "Bu konuyu da ele aldık. Ben Sayın Bakana da ifade ettim, bu dinlemeler kabul edilemez. Kendisiyle de mutabakata vardık. Zaten istihbarat birimlerimiz, Dışişleri Bakanlığımız da açıkladı. Bu konuyu çözmek için görüşmelere başladılar. Türkiye'de Milli İstihbarat Teşkilatımız (MİT) Müsteşarlığı ile Alman istihbaratı arasında görüşmeler başladı. Bu sorun ele alınıyor, çözümü için çalışılıyor" diye konuştu.

Bakan Maiziere ise bu soruya verdiği cevapta, "Son haftalarda konu edilen husus ile ilgili olarak Türk hükümetinin tabi ki soruları, düşüncelerini anlayışla karşılıyorum. İstihbarat denildiği zaman kamuoyuyla açık bir şekilde paylaşılan bir çalışma değil. Basın toplantısında da bu konuların açık bir şekilde konuşulması da mümkün değil. Dün ve bugün yaptığım görüşmelerde şöyle bir mutabakata vardım. İstihbarat sorumluları başkanlarımız çabuk, hızlı bir şekilde bir araya gelerek bu şekilde bu sorunun gündemden kalkmasını sağlayacak" yanıtını verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...