AK Parti'de ibre MHP'ye döndü

Hükümet kurulamaması halinde Anayasa’nın 114. maddesi, tüm partilerin temsili ile bir Bakanlar Kurulu oluşturulmasını öngörüyor

AK Parti'de ibre MHP'ye döndü
AK Parti'de ibre MHP'ye döndü
GİRİŞ 03.07.2015 06:30 GÜNCELLEME 03.07.2015 09:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Meclis Başkanı seçimi sonrası AK Parti’de koalisyon arayışlarında ibrenin kesin gözle bakıldığı CHP’den MHP’ye döndüğü ifade edilirken, hükümetin kurulamaması halinde gündeme gelecek Anayasa’nın 114. maddesi, AK Parti ve MHP’yi koalisyona zorlayacak en önemli faktör olarak gösteriliyor.

Anayasa’nın 116. maddesi, TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşumundan sonraki 45 gün içinde hükümetin kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı’na TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verme yetkisi tanıyor.

Buna göre bir hükümetin kurulamaz ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimin yenilenmesine karar verirse, 114. madde uyarınca her koşulda iktidardayken seçime gitmek isteyen Ak Parti, hükümet yetkisini dört parti ile paylaşma zorunluluğu ile karşı karşıya kalacak. HDP ile aynı tarafta yer almamak adına Meclis Başkanı seçiminde, “geçersiz oy” kullanma taktiği izleyen MHP ise bu parti ile aynı kabinede yer alma ya da kendisi dışarıda kalıp üç partili geçici Bakanlar Kurulu’na göz yumma arasında tercih yapacak. siyaset kulislerinde bu nedenle iki parti açısından da “koalisyon” seçeneği “ehveni şer” olarak gösteriliyor.

Anayasa 114 açmazı çerçevesinde Ak Parti cephesinde iki formül gündemde olduğu belirtiliyor. Kurulacak her türlü koalisyonun 4 yıllık seçim dönemini tamamlamasının mümkün olmadığını düşünen Ak Parti, bu süreçte atacağı adımları “iktidarda seçime gitme” hesabıyla planlıyor. Davutoğlu cephesinden yansıyan bilgilere göre, Ak Parti bu çerçevede öncelikle oy oranına göre makul bir bakanlık paylaşımıyla koalisyon seçeneğini sonuna kadar zorlamak istiyor. TBMM Başkanı seçiminin ardından CHP ile koalisyon olasılığının zayıfladığı ifade edilen Ak Parti’de, MHP’li koalisyonun artıları ise daha yüksek dille telaffuz ediliyor. AK Parti cephesinde MHP’li koalisyonun artıları şöyle sıralanıyor:

Meclis kararıyla seçim

“Uyum daha kolay sağlanır çünkü tek söz sahibi Devlet Bahçeli. Grubuna hakim olan Devlet Bahçeli ile bir konuda anlaşma sağlanması tüm MHP’yi bağlar. CHP’li koalisyonda bu güvence yok. Milli eğitim, İçişleri gibi kritik öneme sahip bakanlıkların MHP’ye verilmesi bizim açımızdan çok fazla sorun çıkartmaz. İçişleri’nin MHP’de olması ise belki bizi büyük ölçüde rahatlatır.”

MHP’li koalisyonun yaşamasa geçirilememesi halinde anayasanın 114. maddesine karşı, mevcut hükümetin iş başında kalmasını sağlayacak Meclis’ten erken seçim kararı çıkarma formülü de gündemde.

YORUMLAR 2
  • en büyük mecburiyet 8 yıl önce Şikayet Et
    kıyak emeklilik
    Cevapla
  • en büyük mecburiyet 8 yıl önce Şikayet Et
    kıyak emeklilikten yararlanabilmek için iki sene vekil kalınması
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
'Türkler ilk savaşı kazandı' Bulgar dergisi KAAN, F-35 ve S-400'leri yazdı