Taraf’a Başbakanlık’tan çifte yalanlama

CIA’nın gölge kuruluşu Stratfor’un yazışmalarını yayınlayan Taraf’ın önceki günkü haberlerine Başbakan Erdoğan'ın danışmanlarından yalanlama geldi.

Taraf’a Başbakanlık’tan çifte yalanlama
Taraf’a Başbakanlık’tan çifte yalanlama
GİRİŞ 09.03.2012 14:16 GÜNCELLEME 09.03.2012 14:16
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

CIA’nın gölge kuruluşu Stratfor’un yazışmalarını yayınlayan Taraf’ın önceki günkü “İbrahim, cemaatle aram bozuk!” haberine Başbakan Erdoğan’ın Başdanışmanı İbrahim Kalın’dan yalanlama geldi
Kalın, Taraf’a şu açıklamayı gönderdi:

Taraf Gazetesi’nin 7 Mart 2012 tarihli nüshasında şahsımla ilgili yapılan haber, yorum ve değerlendirmeler tamamen asılsız, gerçekdışı ve uydurmadır. Stratfor adlı kuruluşa dayandırılan haberler ve bu haberlerin veriliş biçimi, gazeteciliğin temel mesleki ve ahlaki ilkelerinden yoksundur. Taraf Gazetesi’nin 4’üncü sayfasında yer alan haber ve Ahmet Altan’ın 11’inci sayfada yer alan “Neler Var” başlıklı köşe yazısında, Stratfor kaynak gösterilerek söylenti, dedikodu ve muhayyel senaryolar, gerçek haber gibi verilmekte ve bu çarpıtmalardan hareketle asılsız iddialarda bulunulmaktadır. Bu iddiaların habere konu yapılması sırasında şahsımızla görüşülmemiş, bilgimize başvurulmamış, adeta yargısız infaz ve kasıtlı karalama yapılmıştır. Gerçeklere dayalı gazetecilik yaptığını iddia eden bir gazetenin bu iddiaları hiçbir şekilde doğrulama ihtiyacı hissetmeden sansasyonel bir şekilde vermesi, dürüst gazeteciliğin temel ilkeleriyle bağdaşmadığı gibi, “tuhaf kuruluş” dediği bir kaynağın arkasına sığınılarak bir karalama kampanyasının içine girildiğini göstermektedir.

Bu asılsız ve çirkin iddiaları açık ve kesin olarak reddediyorum. Özellikle dışilişkilerle ilgili bir Başbakan Başmüşavirinin öncelikli görevi, yerli ve yabancı uzman, akademisyen ve gazetecilerle görüşerek Türkiye’nin politikalarını anlatmaktır. Stratfor’un ve Taraf Gazetesinin ima ve iddialarının tersine bu görüşmelerin hiç bir gizli niteliği yoktur. Bu görüşmeleri “istihbari” bir niteliğe büründürmeye çalışarak, “Başbakanlıktaki kaynak” şeklinde imalı nitelemelerde bulunmak, akıl ve ahlak dışı bir suçlamadır. Bu çerçevede bir tekzip yazısını Stratfor’a da göndermiş bulunuyorum.

Stratfor’un ortaya attığı iddialar ve Taraf Gazetesi’nin bunları veriş biçimi akla ziyan, gülünç senaryolardan ibarettir. İsrail’le ilgili olarak Haaretz gazetesinde çıkan haberin asılsız olduğu, yazının çıktığı gün tekzip edilmiş, adı geçen gazete de düzeltme yayınlamıştır. Aynı şekilde “danışmanın gözü bakanın koltuğunda” şeklindeki çirkin haber ile diğer iddialar, külliyen asılsız ve temelsizdir.
Bizim açıklamalarımızı ve analizlerimizi birilerinin bağlamından kopararak farklı amaçlarla spekülasyonlara alet etmesi, ancak bu yanlışı yapanları bağlar.

Sn. Başbakanımıza gayr-ı insani bir şekilde ömür biçen Stratfor ve Taraf Gazetesi’nin yorum ve haberleri ne kadar asılsız ve çirkin ise, şahsıma yönelik ortaya atılan iddialar da o kadar asılsız ve çirkindir. Bu açıklamanın Gazetenizde aynen yayınlanmasını ve konuyla ilgili yasal haklarımın mahfuz olduğunu bildiririm.
İbrahim Kalın

Friedman, Kalın için ne demişti

Stratfor’un kurucusu George Friedman’ın 4 Eylül 2010’da Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim Kalın’a gönderdiği e-postanın, Kalın’ın tekzibine yol açan kısmını yeniden yayımlıyoruz: Friedman söz konusu e-postada, kuruluşun Gülen cemaatiyle arasının bozulması üzerine devreye soktuğu Kalın’ın yardım öneren mesajını yönetim kurulu üyelerine iletiyor. “Gülen, hükümetin korktuğu bir hareket. Çok karmaşık. Bunu burada açıklamayacağım ama İbrahim’in müdahale yeteneği bizim statümüzü ortaya koyuyor. [...] Tahmin edebileceğiniz gibi bu adam çok büyük bir kaynak, o yüzden dikkatli olmalıyım. Stratfor’un kendi dış politikasını yürüttüğü zamanlar oluyor. Tüm yönetim kurulu üyelerinin meselenin bu boyutunu görmesi çok önemli. Bize para getiriyor. Çok daha fazla para getirebilir. Dünyada böyle bir erişimi olan az şirket vardır. [...] Bu adamla kurduğum ilişki ve yaptığım görüşme kesinlikle gizli kalmalıdır. Hepinizin İşçi Bayramı kutlu olsun. Türk teröristlerin bizi toptan öldürme ihtimali ortadan kalktı. Bu iyi bir şey.”

ARSLAN DA YALANLADI

Taraf’ın dün “Hizbullahlı siyaset planı” başlıklı haberinde, Stratfor yazışmalarında Emre Doğru’nun, Hizbullah liderlerinin serbest bırakılmasıyla ilgili yorumda Erdoğan’ın özel kalemlerinden Mücahit Arslan’ın Hizbullah’a  yakın isim olduğu iddia edilmişti.

Stratfor yazışmalarında Emre Doğru’nun, Hizbullah liderlerinin serbest bırakılmasıyla ilgili Taraf’ta şu yorumu yer almıştı: “Tahminim, Erdoğan bizzat gayrıresmî özel kalem müdürü Mücahit Arslan’a, ki AKP’nin içinde Hizbullah blokuna en yakın isim o, bu durumu organize etmesini söyledi.”

Mücahit Arslan’ın konuya ilişkin yalanlaması şöyle:

“Gazetenizin, 08.03.2012 tarihli nüshasında “Hizbullahlı siyaset planı” başlığı altında sunulan ve Stratfor’un sözde Türkiye uzmanı Emre Doğru’nun analizi olduğundan bahisle aktarılan haberde, şahsımla ilgili ileri sürülen iddiaların tümü gerçek dışıdır. Hizbullah’la hiçbir yakınlığım ya da ilgim bulunmadığı gibi, bana haberde iddia edildiği türden bir görev verilmesi de asla söz konusu olmamıştır. Asılsız iddialara dayalı bir kurgu içerisinde ismimin anılmış olmasını, esefle karşılıyorum. Şahsımla ilgili iddiaların, “Mücahit Arslan’ı devreye soktu” biçiminde hüküm bildiren bir ara başlık altında haberleştirilmesini; ayrıca, haberi yayınlamadan önce söz konusu iddialara dair benden görüş alınmamasını tarafsız gazetecilikle bağdaştıramadığımı da belirtmek durumundayım. İftiradan öteye geçmeyen bu tür iddiaların yayınlanmasıyla ilgili her türlü yasal başvuru hakkımı saklı tutuyor; okurların doğru bilgilenme hakkına saygı çerçevesinde bu açıklamanın yayınlanması için gereğini rica ediyorum.”

YORUMLAR 3
  • Nihat Özbudun 12 yıl önce Şikayet Et
    Yahu kardeşim Tarafa ne yükleniyorsunuz.. Taraf yanlızca Stratfor hokkabazlık şirketinin Wikileaks'e sızan haberlerinin Türkiye ile ilgili olan kısmını neşrediyor. Bunu yanlızca Taraf değil, bu yayın hakkını satın alan 20 kusur dünya gazetesi de yapıyor. Tarafa saldırmakla ne elde edeceksiniz ki? Ben bu yaptığı gazetecilik başarısı yüzünden Tarafı kutluyor ve destekliyorum. Haberin doğruluğu yanlışlığına mahkemeler karar verir. Eğer CIA ya dahi haber servisi yapan bir Amerikan ajansı, isim vererek, kaynak göstererek bunları yazabiliyorsa bizim de bilmeye hakkımız var vesselam.
    Cevapla
  • hursit dilaver 12 yıl önce Şikayet Et
    taraf sayesişnde bu günlere geldik,belki doğrudur.. elbet inkar edecek.. doğru değilse tabi. ama bu statford denilen kuruluş bu ismi nasıl biliyor. niye şu londraya kaçan danışmana laf etmiyor. doğruysa doğru. bizde hafif gaza gelinince bülbül olunur malum. müslümanlığımızın iyi niyeti, hüsnü zannı falan elin gavuruna,düşmanına bilgi verdirebilir. samimiyet, özel görüşma falan ayağıyla.. kusura bakmasınlar. yalanlama ile bu iş kapatılmaz.taraf gazeteye güvenim var. türkiye onun sayesinde bağırsaklarını boşaltıyor..herkes hakkını vermeli..
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 12 yıl önce Şikayet Et
    Mücahit Arslan. Mücahit Bey başka hangi işlerle ilgilenir, gazeteciler bir anlatsalar ya onu.. Metehan Demir vs. bildiklerini bir söylesinler, vatandaş da öğrensin.. Hizbullah iftiradır da, iftira olmayan 1001 çeşit şey de vardır belki..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya’da akıllara zarar kaza, facia böyle geldi! Yolcu otobüsü nehre uçtu: Ölüler var...
10 soruda hastanede "onaylı randevu" dönemi! 13 Mayıs'ta uygulama başlıyor...