CHP'li İnce'den 'Gadir-i Hum'un anlamı

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Gadir-i Hum, Peygamberimizin Hz. Ali'yi vasi tayin ettiği, velayetini belirlediği gündür. 'Ben kimin mevlası isem Ali'de onun mevlasıdır' dediği gündür'' dedi.

CHP'li İnce'den 'Gadir-i Hum'un anlamı
CHP'li İnce'den 'Gadir-i Hum'un anlamı
GİRİŞ 02.11.2012 00:19 GÜNCELLEME 02.11.2012 00:19
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

İnce, Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) tarafından Antakya Spor Salonu'nda düzenlenen ''Hz. Ali Gadir-i Hum Bayramı ve Kardeşlik Konferansı''nda yaptığı konuşmada, Hatay'ın bir barış, kardeşlik kenti olduğunu, kardeşliğin ise birbirine tanımak ve anlamakla, komşunun değerine saygıyla başladığını söyledi.

Bayramların ortak yaşanan bir zamanı, acıyı, şenliği, bir duyguyu yansıttığını ifade eden İnce, şöyle konuştu:

''Bayramların, hangi bayram olursa olsun iki temel işlevi vardır. Bir, o dini ibadetin yerine getirilmesi görevi, iki, dayanışmanın artırılması. Eğer bu bayram bir milli bayram ise o günü anmak için yapılır. Her iki biçimde de toplumların, insanların birbirine yakınlaşması, kenetlenmesi önemlidir. Gadir-i Hum Peygamberimizin Hz. Ali'yi vasi tayin ettiği, velayetini belirlediği gündür. 'Ben kimin mevlasıysam Ali de onun mevlasıdır' dediği gündür. Bu toprağın insanları her zaman ister Sünni, ister Alevi olsun Peygamberimize ve Ehl-i Beyti'ne sonsuz saygı duymuşlardır.''

Bu topraklarda barış, kardeşlik istediklerini, Suriye ile yaşananları doğru bulmadıklarını anlatan İnce, ''Bu ülkenin evlatları neden savaşsın? Sonra bu savaşın kararını çocuğunun birine bedelli askerlik yaptırıp öbürüne çürük kararı alanlar veremezler, vermemelidirler. Biz Suriye ile 1980'den 2002'ye kadar 22 yılda 13 anlaşma yapmışız. 2002'den 2012'ye kadar yani AKP döneminde 49 anlaşma yapmışız. AKP öncesinde 22 yılda 13, 10 yılda 49 anlaşma yapmışız'' ifadesini kullandı.

İnce, kardeş kavgası istemediklerini bildirerek, Atatürk'ün dediği gibi, ''Yurtta barış dünyada barış'' için yaşamak istediklerini kaydetti.

Bugün Hatay, Gaziantep, Kilis, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa'da toplam 7 şehrin ihracatının yüzde 58 azaldığını belirten İnce, ''Birlik ve beraberliğimiz, kardeşliğimiz, özgürlüğümüz olacaksa ekonomimizin de düzgün olması lazım. Eğer bu topraklarda herkesin Türkiyesi'ni kuracaksak zengin olmamız lazım. Yoksul insanla demokrasiyi geliştirmek, yerleştirmek çok daha güç olacaktır. Bunu yapmamız için de akıllı işler yapmamız lazım'' dedi.

İnce, Cumhuriyeti meydanlarda kutlamaya giden bir parti olduklarına işaret ederek, partileri ile AK Parti arasındaki farkları anlattı.

Muharrem İnce, Alevisi, Sünnisi, Türkü, Kürdü, Çerkez'i, Arap'ı bu ülkenin demokrat, laik Cumhuriyete yürekten bağlı insanlarıyla birlikte iri ve diri olacaklarını belirtti.

EHDAV Başkanı Ali Yeral da bugünün Hz. Muhammed'in Mekke ile Medine arasındaki ''Gadir-i Hum'' denilen yeşil ve sulak vadide Veda Hacı dönüşünde 130 bin civarındaki Müslüman'a, iki büyük ve ağır emanet olan Kur'an-ı Kerim ile Ehl-i Beyti'ni vasiyet ettiği gün olduğunu söyledi.

Her şeye rağmen Alevi-Sünni kardeşliğinden ödün vermeyeceklerini ifade eden Yeral, Antakya'nın huzurunu hiç kimseye bozdurmayacaklarını kaydetti.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunduğu etkinliğe, Hatay Vali Vekili Kadim Doğan, CHP Hatay Milletvekilleri Hasan Akgöl, Mehmet Ali Ediboğlu ile ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu arada, CHP Grup Başkanvekili İnce, Gadir-i Hum Bayramı etkinliği öncesinde, 24 Eylül'de kente gelmesine ve programda yer almasına rağmen Yeşilpınar Belediyesi'nin etkinliğine katılmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki olarak partisinden istifa eden Belediye Başkanı Malik Kılıç'ı ziyaret etti.

İnce, istifa eden Kılıç'a yeniden partilerine katılmaları için teklifte bulundu. Kılıç da konuyu düşüneceğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • Hiçkimse 11 yıl önce Şikayet Et
    3-] aslında mesele basit.kendi siyasi fikirlerini islamdan üstün gören bir grup,sahabeyi boşverip kendi önderleriyle çakma bir "ali" davası icat etmişler, . bunu da gelenekleştirip "din"haline dönüştürmüşler.öyleki 26 civarında alt grubu olan bu inanç sistemi en sol diyebileceğimiz kolu ile hz.aliye ilahlık yüklerken (aynı hristiyanların isa (a.s)a yaptıkları gibi.) en imana yakın kolu olan caferiler namazda kılar,zikirde yapar(tabi kendine özgü farklarla).işin garibi en uç kollar dahi birbirini savunur.namaz kılan caferi,namazı sazla değiştiren grubu kınamaz örneğin.yada salman rüşdiye (haklı olarak) kafir diyen iran,beşer eşşedk e gelince kanka oluyo.anlayacaanız tamamen siyasal... tarihde de , bugünde.....
    Cevapla
  • Hiçkimse 11 yıl önce Şikayet Et
    2-] 5-) ya hz.ali hakkı çatır çatır yenilirken korktudamı ses etmedi ? (-hakkınız yendiğinde hakkınızı arayınız,yoksa hakkınızla beraber şerefinizi de kaybedersiniz- diyen hz.ali) ) . 6-) artık son günleri geldiğini anlayan resulullah (s.a.v) neden mescidine açılan tüm kapıları kapatıp hz.ebubekirin kapısını açık bıraktı ? 7-) açıkca "ebubekir namazları kıldırsın" diye neden emretti. defalarca söylemesine rağmen babasının daynamayacağını düşünüp emri iletmeyen hz.aişe anamıza kızıp,fırçaladıktan sonra emrini tekrarla ilan ettirdi. 8-) her 3 halifeye de gelip biat eden hz.ali korkakmıydı,hakkını bilemeyecek kadar cahilmi (haşa).hz.osman mısırdan gelen siyasi azgınların kuşatmasında iken hz.hasan ve hz.hüseyin mübarekleri hz.osmanın kapısına nöbete dikip korumaya alan hz ali osmandan nefretmi ediyordu ? böylece uzaaaar gider.
    Cevapla
  • Hiçkimse 11 yıl önce Şikayet Et
    1-] bu meseleler inatla,gelenek arasına sıkışmış taassup sosuylada servis edilmiştir.dolayısıyla mantığı kaybetmeden değerlendirilemiyor maalesef. . herkes kendi durduğu yerden değerlendirme yaptığı için ister istemez yanlı oluyor.belki mantıklı 1-2 soru faydalı olabilir gizemi çözmeye.tabii zaman makinesiyle götürüp göstersen,genede inanmayan çıkacaktır "hayır öyle değil böyle " diye.sorulara gelirsek 1-) 130.000 den fazla sahabinin bulunduğu bir yerde peygamber efendimiz (s.a.v), hz.aliyi halife tayin ettiyse,efendimizin vefat ettiği gün o 130.000 kişiden hiçbiri yokmuydu orada ki hz.ebubekir'e biat edilirken çıkıp "resulullah (s.a.v) böyle emretti" diyecek ? 2-) 130.000 den fazla sahabinin hepsi yalancımıydı ? 3-) 130.000 den fazla sahabinin hepsi korkakmıydı ? 4-) 130.000 den fazla sahabinin hepsi çıkarcımıydı ?
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    her zamanki gibi. inceden incege sacmalamis !!
    Cevapla
  • kamil hisarlı 11 yıl önce Şikayet Et
    meselenin düğüm noktası: hz. alinin halifeliği, hz.ebubekirin ve hz. ömerin halifeliğini nakzetmez. hz.ali müminlerin halifesidir demek, hz.ebubekir veya hz.ömer halife değildir anlamında yorumlandığı için problem çıkıyor. yoksa hz.alinin halifeliğine ehli sünnetin zaten itirazı yok. ama şiiler hz.ebubekir, hz.ömer ve hz.osmanın hilafetini kabul etmiyor. üstelik hz.ali kabul ettiği halde bunu takiyye sayıp kabul etmiyorlar. mesele de burada düğümleniyor zaten.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saraçhane provokasyonunda polislere kaldırım taşı atıldığı anlar ortaya çıktı!
İsmailağa liderini yurt dışına götürmeye çalışmışlar! İkinci Gülen vakası böyle önlenmiş