Topuğu 5 cm den yüksek ayakkabı giymeyin

Ayakkabı seçerken yalnızca model ve renk seçimine özen göstermek yerine topuk boyuna özellikle dikkat etmek gerekiyor.

Topuğu 5 cm den yüksek ayakkabı giymeyin
Topuğu 5 cm den yüksek ayakkabı giymeyin
GİRİŞ 08.08.2016 17:18 GÜNCELLEME 08.08.2016 17:18

Kadınlar ayakkabı seçimlerine çok önem veriyor. Ama bu seçim sırasında genelde renk ve model konusu rahatlıktan daha elzem bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bazı ayakkabılar sırf estetik kaygılar yüzünden alınıyor ve pek çoğu ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr.İbrahim Oymak 4-5 cm' den yüksek topuklu ayakkabı giymenin bir çok rahatsızlığı ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Doğru ayakkabı seçimi nasıl olmalı

Öncelikle ayakkabının kişinin ayak yapısına ve fonksiyonuna uygun olması gerekir. Kullanılan ayakkabı kişinin ayağı ile uyumlu olmalı ve rahatlık ön planda tutulmalı. Bir ayakkabı ne çok dar ne de büyük olmalıdır. Ayağın hava almasını sağlayacak ve ayağı terletmeyecek malzemeden yapılmış olmalıdır.

Kadınlar ayakkabı seçerken nelere dikkat etmeli

Kadınlar ayak sağlığı için ayağını tam olarak kavrayan, dar ya da bol olmayan topuğu 4- 5 cm'yi geçmeyen, kalın topuklu, geniş uçlu, ayağı terletmeyen, ayağın hava almasını sağlayan maddelerden üretilmiş ayakkabıları tercih etmeleri ayak sağlıkları açısından doğru olacaktır.

İdeal topuk yüksekliği ne olmalı

İdeal topuk yüksekliği 2-4 cm arası olmalıdır.

Yanlış ayakkabılar ne gibi sorunlara yol açabilir

Dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabılar sıklıkla baş parmakta olmak üzere ayaklarda kalıcı kemik çıkıntılarına, ciddi nasır ve tırnak sorunlarına neden olmaktadır. Son dönemlerin trendi babet ayakkabılarsa vücudun yükünün topuklu ayakkabılara göre ayağın ön tarafına değil de daha çok topukta toplanmasına sebep olmaktadır. Bu da ayak bilek, kalça ağrıları ve topuk dikeni gibi sorunlara neden olabilmektedir. Uzun süre giyildiğinde ayak taban çökmesi, topuk dikeni, plantar fasiit, kalsifik aşil tendiniti ve yürüyüş bozuklukları gibi sorunlara neden olmaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor
Miçotakis'ten Yunan S-300'ünün Ukrayna'ya sevkiyatına veto