Gaziantep'in bakırları çeyizleri süslüyor

Gaziantep'te evlilik çağına gelmiş genç kızlar, çeyizlerinde bakır eşyalara da yer veriyor.

Gaziantep'in bakırları çeyizleri süslüyor
Gaziantep'in bakırları çeyizleri süslüyor
GİRİŞ 18.08.2016 14:33 GÜNCELLEME 18.08.2016 14:33

Gençler, çeyizlerini seçerken daha çok Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin kullanıldığı bakır eşyaları tercih ediyor.

Çeyizlerini eksiksiz oluşturmak isteyen genç kızlar, son yıllarda ilginin daha da arttığı bakır eşyalar için Gaziantep Bakırcılar Çarşısı'nın yolunu tutuyor.

Fincan takımlarından cezve ve çaydanlıklara, tencere, tabak ve servislerden kaşık bıçaklara kadar pek çok seçeneğin bulunduğu çarşıya aileleriyle gelen gençler, daha çok Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin kullanıldığı bakır eşyalara ilgi gösteriyor.

Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık,Bakırcılar Çarşısı'nda yapılan tüm eserlerde çeşitli motiflerin yer aldığını belirtti.

Vatandaşların sadece bir eşya almadıklarını üzerinde Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait tarihi ve kültürel motiflerin kullanıldığı eşyaları satın aldıklarını dile getiren Açık, "Bunlar bizim tarihimiz ve kültürümüzdür. Bizim zamanımızda bakır çeyiz olmayana kız verilmiyordu. Bakır sektörü böyle bir durumdaydı. Bu yüzden bakır çeyizler çok fazla ilgi görüyor." dedi.

Gaziantep mutfağındaki eşyalarının çoğunun bakır olduğunu anlatan Açık, bir dönem unutulmaya yüz tutan, ilgi görmeyen bakıra rağbetin yeniden arttığını artık demirin insanların hayatından yavaş yavaş çıktığını dile getirdi.

Açık, Gaziantep'te insanların daha çok bakır tencerelerde yemek yaptığını ifade ederek, bakırda yapılan yemeğin, çay ve kahvenin tadının daha farklı olduğunu ifade etti.

Evlenecek çiftlerin daha çok baharatlıklar, tencereler, bardaklar, çaydanlık ve kahve fincanlarına ilgi gösterdiğini kaydeden Açık, "Bu yüzden evlenecekler buraya geldiklerinde titizlikle eşyaları inceliyorlar. Bakır bir çaydanlıkta çay içerseniz tadına hayran kalırsınız. Evlenecek çiftler, kendileri ya da aileleriyle buraya gelip mutfaklarını diziyor." diye konuştu.

Farklı illerden de geliyorlar

Sadece kentte yaşayan gençler değil farklı illerden de müşterileri bulunduğunu anlatan Açık, şöyle devam etti:

"İl dışından gelenler de burada çeyizleri için bakır eşyalar bakıyor. Bakır eşyaların fiyatları da oldukça uygun. Burada zamak (bir metal alaşım) eşyaların fiyatını sorduklarında bazılarının çifti 20 lira ancak bakır 60-70 lira diyoruz. Bunun geri dönüşümüne baktığımızda bakır ondan daha uyguna gelir. 20 lira verdiğin zamak, eskiyince atıyorsun. Bakırı kullandığında torunlarına antika kalıyor. Daha çok fincan takımlarımızı, çaydanlıkları tercih ediyorlar. İnsanlar evlenmeden önce buraya gelip çeyizlerini kuruyorlar. Ömründe bir sefer evlenecek bu yüzden güzel bir şey olsun diye buraya geliyorlar. Yapılan işlemeleri gördüklerinde fiyatının ne kadar uygun olduğunu görüyorlar. Bizim ürünlerimizin bir özelliği de eskidikçe değeri artar."

Çeyiz için çarşının yolunu aşındırıyorlar

Evlilik hazırlığı yapan Rabia Gökdeniz, Bakırcılar Çarşısı'na çeyizini dizmek için geldiğini, daha çok bakır kahve fincanlarını tercih ettiğini belirterek, "Bunlar hem sağlık açısından iyi hem de görüntü açısından çok güzel oluyor. Bakır cezve ve fincanlarda kahvenin köpüğü ve tadı daha güzel oluyor. İşlemelerinden dolayı görselleri daha güzel. Yumurta tavalarından kahve fincanlarına, cezvelere ve tencerelere kadar birçok şeyi kendi çeyizime hazırlıyorum." dedi.

Kızına çeyiz bakan Fatma Sevdaoğulları da evlenirken kendi çeyizinde de bakır eşyalar bulunduğunu söyledi.

Evlilik hazırlığı yapan kızı için de bakır eşyaları tercih ettiğini dile getiren Sevdaoğulları, "Bakır çok değerli ve tarihimizden bugüne kadar geldiği için tercih ediyoruz. Kahve takımı, cezve, çaydanlık ve buna benzer birçok eşyanın çeyizde bulundurulması gerekiyor. Bakırın fiyatı biraz yüksek ama daha kaliteli oluyor." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas: Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz
Kredi notu kararı sonrası çarpıcı yorum: Türkiye tehlikeyi atlattı