Osmanlı tarihinin ilginç olayları bu kitapta

Osmanlı tarihinde yaşanan çok ilginç olayları, enteresan gelenekleri, tuhaf uygulamaları akıcı bir dille okura sunan eser, Osmanlı dünyasının hatıralarını yeniden gözler önüne seriyor.

Osmanlı tarihinin ilginç olayları bu kitapta
Osmanlı tarihinin ilginç olayları bu kitapta
GİRİŞ 09.11.2012 15:28 GÜNCELLEME 09.11.2012 15:43

Tarih, öğrencisini arayan bir ödevdir adeta. Zamanın bir yerinde unutulan anları, anıları, bilgileri ve belgeleri muhteşem hafızasında biriktire biriktire büyür. Araştırmacı ise bu muazzam birikimin içinde meraklı bakışlarla ilerleyen öğrenciye benzer çoğu zaman. Dünü bugüne taşımanın heyecanını yaşar her defasında. Evvel zamanın sırlarını açığa çıkarmak için sabır ve itina ile çalışır, kimi zaman ciltler dolusu eserlerle, kimi zaman da olabildiğince küçük hayat parçacıklarından oluşan öz bilgilerle karşımıza çıkar.

Citlerin takdire şayan ömürlük hacimleri bir yana, günden güne artan tarih merakını gidermeye yarayan sade bir dille yazılmış ve öz bilgileri ihtiva eden kitaplar, zaman içinde keyifle seyahat etmeyi sağlayacak pratik bir kulvar açar okuruna.

Bugüne kadar yayımladığı eserlerle tarih okumalarına farklı bir boyut kazandıran Yitik Hazine Yayınları, İlginçlikler Tarihi isimli kitap serisi ile yeni ve geniş bir saha açıyor kendine. Savaşların, antlaşmaların, sebep ve sonuçların yoğunluğu arasında kaybolan tarihi bilgiler ana hatlarıyla bu seride ustaca ele alınmış. Zamanın bir yerinde var olup kaybolan ya da unutulan ilkler, benzerlikler, rastlantılar, zıtlıklar, tuhaflıklar, gelenekler ve bugünle ilgili karşılaştırmalardan oluşan farklı bir üslupla hazırlanmış İlginçlikler Tarihi. Tansiyonu düşürülmüş ve insani tarafı daha önde duran bir tarih anlayışı var bu seride.

Birinci kitap OSMANLI HATIRASI aynı zamanda serinin Osmanlı Tarihi ile ilgili ilk kitabı. Yazar Salih Gülen'in uzun süreli tarih araştırmaları sırasında karşısına çıkan ilginç anekdotları bir araya getiren kitap Düğünler, Merasimler, Günlük Hayat, Savaşlar, Saray, Saltanat ve Padişahlardan Hatıralar gibi bölümlerden oluşuyor. Dünya üzerindeki varlığı ve etkinliği altı asır boyunca devam etmiş bir devletin pek bilinmeyen ilginç yönleri etkin, sade bir dille anlatılmış, adına yakışır ilgi çekici bir tasarımla basılmış.

Osmanlı tarihindeki en ilginç düğün hangisiydi? Osmanlı'ya gelen ilk yabancı gelin kimdi? Gelinlikler neden kırmızıydı? Kap Kacak Vakfı niçin kurulmuştu? Atlar iletişim için nasıl kullanılırdı? Sokağa tükürme yasağı ilk defa hangi padişah devrinde uygulanmıştı? Yabancılar Kadir Gecesi'nde Ayasofya'ya neden akın ederlerdi? İncil'i ilk defa Türkçe'ye çeviren Enderunlu kimdi? Osmanlı 30 Ağustos'ta neden kutlama yapardı? Kanuni devrinin Şeyhülislâmı Ebussuud Efendi kimi zaman kendisine yöneltilen ilginç sorulara ne tür ilginç cevaplar veriyordu? Osmanlı'da bayram namazı neden bugüne göre daha geç kılınırdı? Osmanlı Ordusunda Sırp madencilerin ne işi vardı? Saltanatı boyunca mağlup olmayan Yavuz Sultan Selim'e ilk ve son askeri mağlubiyetini kim yaşattı? Osmanlı Mehter'i neden yasakladı? Don Kişot'un yazarı Cervantes Osmanlı ile ne zaman karşı karşıya geldi? At sahibi vefat ettiğinde neden atları da ağlatılırdı? Hürrem, Sultan mıydı? Topkapı Sarayı'nı dürbünle gözleyen kimdi? Harem'de her gün neden davul çalınırdı? Padişahlar sonsuz yetkilere sahip miydi? Osmanlılar padişahlarını nasıl anardı? Tahta çıkan birinci sıfatlı ilk ve son padişah kimdi? Kanunî ve IV. Mehmed'in ilginç benzerlikleri nelerdi? Kardeşleri en fazla padişah olan sultan kimdi? Ayasofya'yı kendi camii olarak gören ve haziresine defnedilen padişah kimdi? Türkiye dışında vefat eden padişahlar kimlerdi? Nesli devam etmeyen padişahlar kimlerdi? Osmanlı'da savaş yılları vardı, peki ya sıvış yıllarından haberiniz var mı? Hangi padişah hangi mesleğin erbabıydı? Yoksa şu meşhur üçlemenin doğrusu At, Av, Silah mıydı? Tahttan indirildikten sonra en fazla yaşayan padişah kimdi? Saltanat usulü neden değişti? Osman Gazi Germiyanlı bir Türkü niçin dövdü? Fatih Sultan Mehmet'le Yavuz Sultan Selim karşılaşınca ne oldu? Yeniçeriler, dertlerini afişle nasıl anlatmışlardı? Yavuz Sultan Selim askerini ‘saltanat bırakma' ile tehdit edince neler yaşandı? Pramitleri gezen ilk padişah kimdi? Yavuz Sultan Selim, kırk sekizinci Memlük Hükümdarı mı? Padişahın kitabı kaybolunca ne oldu? Askerin Türküsü, padişahın kulağına giderse eve dönülür mü? Çiçek sevdasıyla meşhur III. Ahmed, çiçek hastalığına yakanınca ne oldu? Başkentine uğramayan Osmanlı Padişah'ı kimdi? Cuma ezanı okunurken müezzinin ‘Haya a'lel felah' (Haydin kurtuluşa) demesi ile son nefesini veren padişah kimdi? Medyayı en çok kullanan ilk padişah kimdi? gibi birçok ilginç sorunun cevabı ve tarihi detayları İlginç Yönleriyle Osmanlılar OSMANLI HATIRASI isimli kitapta. 

Kitap hakkında teknik bilgi almak ve sipariş şartlarını görüşmek için bu linki kullanabilirsiniz

KİTAP HAKKINDA

Kitabın adı: Osmanlı Hatırası (İlginç Yönleriyle Osmanlılar)

Yazar: Salih Gülen

Yayınevi: Yitik Hazine Yayınları

Türü: Tarih

Yayın tarihi: Kasım 2012,

Sayfa sayısı: 176 sayfa,

ISBN: 9789944766524

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık