İstanbul Müftüsü Beyazıt Kitap Fuarı'nda konuştu

İstanbul Müftüsü Prof. Rahmi Yaran, "Birçok İslâm ülkesi, Diyanet İşleri Başkanlığımız gibi kurumlar olmadığı için sıkıntı çekiyor." dedi.

İstanbul Müftüsü Beyazıt Kitap Fuarı'nda konuştu
İstanbul Müftüsü Beyazıt Kitap Fuarı'nda konuştu
GİRİŞ 10.07.2015 16:33 GÜNCELLEME 10.07.2015 16:33

Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği ve İBB Kültür A.Ş.'nin katkılarıyla düzenlenen 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, son günlerine yaklaşırken imza etkinlikleri artarak devam ediyor. Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri yirmi ikinci gününde İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran’ı ağırladı.

Takdimini Türkiye Kitap ve Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Osman Sarıköse’nin gerçekleştirdiği programda Sarıköse, Prof. Dr. Rahmi Yaran ile ilgili biyografik bilgiler aktardıktan sonra kısaca eserlerinden bahsetti. 

HADİSLER GÜCÜNÜ SENEDİNDEN ALIR

Konuşmasını Peygamber Efendimizin sünneti üzerinde yoğunlaştıran Prof. Dr. Rahmi Yaran, Buharî, Müslim, Ebu Davud, İbni Mace, Nesaî, Tirmizî gibi hadis kaynaklarından oluşan Kütübü Sitte’yi geniş bir şekilde izah ettikten sonra “Eskiden Kur’ân-ı Kerim hatmi gibi Buharî ve Müslim hatimleri yapılırdı.” dedi. Mütevâtir hadislerden, zayıf kabul edilen hadislere kadar bütün hadisleri senetleri yönüyle geniş bir şekilde açıklayan Yaran, sağlam kaynak olarak gösterilen Buharî’deki hadislerin tamamının sahih olmadığını vurguladı. Farz, vacib ve sünnetlere de dikkat çeken Prof. Dr. Rahmi Yaran, “Sünnetler farzların muhafızıdır, fakat sünnetleri farzların önüne geçirmemeliyiz. Bir mesele hakkında Kur’ân-ı Kerim’de açıkça belirtilen bir ayet varsa veya Peygamber Efendimiz’den rivayet edilen mütevâtir bir hadis varsa o mesele hakkında kafamızda şüphe kalmamalıdır.” dedi ve Tarihî Yarımada’nın, camisi bol olan turistik yerlerindeki bazı küçük camilerde ezanın hoparlör yerine çıplak sesle okunmasının daha uygun olacağını ifade etti. Konuşmasında sünnetlerin mezhepler üzerindeki farklı anlayış ve uygulama biçimlerine de değinen Yaran, bir saatlik program sonunda dinleyicilerden gelen sorulara cevap verdi.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler