On Türk filmi 1 çizgi film kadar etmedi!

2009’da 70 yeni yapımla sayısal rekor kıran Türk sineması kâr ve kalite olarak 1 milyon 400 bin seyirciye ulaşan Buz Devri III’ün gölgesinde kaldı. 100 bine ulaşamayan 44 yapım zarar etti.

On Türk filmi 1 çizgi film kadar etmedi!
On Türk filmi 1 çizgi film kadar etmedi!
GİRİŞ 05.01.2010 03:47 GÜNCELLEME 05.01.2010 03:47
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Hakan Sadıç'ın haberi

Çevrilen film sayısı olarak 2009’da rekon kıran Türk sinema sektörü, gişede hüsran yaşadı. Sinema sektörünün en tanınmış PR’cılarından Nizam Eren’in Sinema Gazetesi’nde de yayınlanan araştırmadan da faydalanarak ortaya koyduğu rakamlar, sektörün büyük bir açmazda olduğunu ortaya koyuyor.

SON İKİ YILA İVEDİK DAMGASI

Birkaç filmin gişe başarısının istatistikleri yanılttığını belirten Eren, yıl boyunca yaklaşık 17 milyon 250 bin biletli seyircinin salonlara geldiğini bunların 4 milyon 331 bin adedinin Recep İvedik II’yi izlediğini hatırlatan Eren, geri kalan 69 filmin durumunun bu küçük örnekten anlaşılabileceğini söyledi. 2009’un bazı sinemacılar açısından gerileme ifade ettiğini bildiren Nizam Eren şunları söyledi:

“Vizontele, Vizontele Tubaa ve Organize İşler ile 2 milyon barajını aşan Yılmaz Erdoğan 31 Aralık itibariyle gişede hüsran yaşadı. Film şu an yüzde 50 indirimle oynuyor ama Erdoğan bu filmiyle eski başarılarının yanına bile yaklaşamayacak. Aynı durum Çağan Irmak için de geçerli. Irmak bir önceki yıl Issız Adam ile 2 milyon 750 seyirci toplamıştı, yeni filmi Karanlıktakiler 120 binde kaldı. Kurtlar Vadisi Gladio da 2009’un hayal kırıklığı yaratan bir diğer yapımıydı.”

TÜRK SİNEMASINDA 3D YILI

Avatar, Buz Devri III, Yeni Yıl Şarkısı gibi 3D Hollywood yapımlarının birçok ülkenin ulusal sinemasında olduğu gibi Türkiye’de yerli sinemaya darbe vurduğunu kaydeden Nizam Eren, bu yıl Türk sinemasında 3 boyutlu filmler çekileceğinin de müjdesini verdi. Çekilen 70 filmden 44’ünün 100 bin barajını aşamayarak zarar ettiğini ifade eden Eren, “12 yapım da bu barajı aşmasına rağmen yüksek kopya sayısı ve reklam harcamaları sebebiyle zarar ettiğini düşünüyorum. Geri kalan 14 filmin en azından zarar etmediği, küçük de olsa kar edebildiğini gösteriyor” dedi. 

RAKAMLARLA SİNEMADA 2009

Toplam film sayısı    70

Yılın en çok gişe yapan filmi    Recep İvedik II  (4 milyon 331 bin kişi)

Kesilen bilet sayısı    17 milyon 250 bin (yaklaşık)

En yüksek hafta sonu açılışı    13 Şubat / Recep İvedik - 1 milyon 209 bin 403 kişi

En çok film çıkan ay    Ekim - 11 adet

En az film çıkan ay    Mart - 5 adet

En çok film çıkan hafta    18 Eylül, 6 Kasım, 18 Aralık 4’er film

En çok bilet kesilen hafta    13-19 Şubat 2009-

    2 bin 575 bin 383 adet

En kötü haftasonu açılışı    Mazi Yarası - 8 sinemada

    3 gün 227 kişi

En fazla kopya sayısı    390 kopya Recep  İvedik

En az kopya sayısı    4’er kopya ile ‘Hayatın Tuzu’ ve ‘Havar’

70 film için kopya sayısı    6 bin 501 / 6.5 milyon dolar

17 günde milyarı buldu

James Cameron’un bilim kurgu filmi ‘Avatar’ın, 17 günde, dünya genelinde bir milyar dolardan fazla gişe hasılatı elde ettiği bildirildi. Exhibitor Relations şirketinden Chad Hartigan adlı uzman, filmin ABD ve Kanada’daki hasılatının 350 milyon dolardan fazla olduğunu, dünyanın geri kalanında ise yaklaşık 670 milyon dolar hasılat elde ettiğini belirtti. Hartigan, hiçbir filmin bu kadar hızlı bir şekilde milyar dolar barajına ulaşmadığını kaydederek, tahminlere göre, filmin gişe hasılatının 4 milyar dolara kadar ulaşabileceğini söyledi. ‘Titanic’, ‘Aliens’ ve ‘Terminator’ filmlerinin yönetmeni James Cameron’ın çığır açan filminde, sinema tekniklerinde son teknolojiden hiçbir masraftan kaçınılmadan faydalanıldı. Üç boyutlu olarak da izlenebilen film, Na’vi adlı bir halkın yaşadığı Pandora adlı gezegende geçiyor.

Sayı arttı SEYİRCİ azaldı

• Geçen yıl film sayısı artmasına karşın kesilen bilet sayısı azaldı. 2009 yılında şirket kampanyalarının yapılmaması, (gençturkcell’in 1 bilete 1 bilet bedava gibi), domuz gribi gerçeği, ekonomik durum ve filmlerin genel kalitesi izleyiciyi salonlardan uzaklaştırdı.

• 3D Hollywood yapımları, normal filmlerin iki katı olmasına rağmen gişede artan bir başarı elde ettiler. Söz gelimi Buz Devri III’ü 1 milyon 400 bin kişi izledi.

• Sadece 3 korku filmi çekilirken 7 romantik komedi gösterime girdi. Son 10 yılda gösterime çıkmayan tür yine western oldu ve 2010’a kaldı.

STAR

YORUMLAR 8
  • Atilla Yakar 14 yıl önce Şikayet Et
    kimsenin filmlere ilgi göstermeme sebebi !!. Malesef sinema sektörümüz her yerde olduğu gibi halkatan kopuk kendi dünyalarında yaşıyorlar !!Bakınız elit komedi yada elit aşk ve dram filmlerine izleyen yok !!Ama yönetmen ve oyunculara sorsanız süper film ama halk anlamıyor :)) bu nasıl iş ya !!recep ivedik örneği durumu acıklıyor,şahan bu filmle halkı ve halkın gerceklerini yakalamıs durumda.kabul etmesenizde recep ivedik üst,alt komşunuz ,kuzeniniz yada sizsiniz :)) bu yüzden bu kadar ilgi var.Sinema sektörü halkı Yakala artık!!!
    Cevapla
  • Tuba TAN 14 yıl önce Şikayet Et
    Buz devri. Sinemada izlediğim ve en çok hoşuma giden bir Çizgi filmdi. Ne oldu Yahşi batıya gittim..Söylene söylene çıktım..AVATAR desen mükkemmel.. Türkler AVATAR yaptıda bizmi izlemedik :)))
    Cevapla
  • Serkan Bolulu 14 yıl önce Şikayet Et
    daha fazla izleyici. Türkiyede bilet fiyatları bu kadar yüksek olduğu sürece, film ile ilgili tüm sektörlerin ilerlemesi beklenemez, çünkü yüksek yatırım ve kira maliyetlerine ek olarak birde devlete ödenen ekstra eğlence vergisi. Devlet büyüklerinin sinemayı desteklemesi gerekiyor. yoksa yakında gidilecek sinema bulunmaz.
    Cevapla
  • mehmet suyile 14 yıl önce Şikayet Et
    biz bunlara filmmi diyoruz.. bizim yonetmenlerin cektigi filmler 2 hafta suruyor. yaw bende ,sende elimize 1000-1500 usdlik kamera alsak ayni filmleri bizde cekeriz.ne var bunda. arkadaslardan biri cok guzel soylemis.eski filmlerimizi hala izliyoruz ve zevk aliyoruz. bizim reklam sektorumuzdeki cekim kalitesini sinema cekimine aktarsalar cok daha iyi filmler cikar. yapin bi aksiyon filmi, ergenekon olayimiz varki hollywood el atsa bu hikayeye 50 sene onlara hikaye cikar bu ergenekondan. bizde hala ayni hikaye.ask,mesk.yeter yaw.
    Cevapla
  • mehmet suyile 14 yıl önce Şikayet Et
    hep ayni hikayeler... turk sinemasi ,tamam gelisiyor ,her sene fazla film cekilmeye baslandi.ama genelde hep ayni tur hikayeler.komediki komedi denmez.ask desen oda hep ayni hikaye. biz avrupanin en genc nufusuna sahibiz ve bu genc nufus genelde aksiyon turu filmler izler. sen 2 haftada film cekersen kalite boyle olur. adam akilli polisiye veya aksiyon filmi veya bizim tarihimizi anlatan ciddi filmler yapmazsaniz boyle paralarimiz hep yabanci filmlere gider. yokmu ciddi ciddi bi 10 milyon yatirip guzel film ceken ve kar eden
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin dindarlık oranı ortaya çıktı! İşte kişisel sorunlarda sığınılan liman
Yönetilemeyen Türk futbolunda yeni olay! 3. kez sahadan çekilme vakası