Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşayan şehzadeleri

Padişah 5. Murad'ın torunun torunu Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı üyelerini bir çatı altında toplayacak bir vakıf kurmak istediklerini açıkladı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşayan şehzadeleri
Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşayan şehzadeleri
GİRİŞ 14.07.2010 12:18 GÜNCELLEME 14.07.2010 12:18
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Padişah 5. Murad'ın torunun torunu Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı üyelerini bir çatı altında toplayacak bir vakıf kurmak istediklerini dile getirerek, ''Bu vakıf bizi daha birleştirsin. Gençleri Türkiye'ye daha yakınlaştırmak için. Türkiye'de olan biteni bilsinler, Türk kültürüyle bağdaşlaşsınlar'' dedi.
 
Osmanoğlu, Beylerbeyi'ndeki evinde AA muhabirinin sorularını cevaplayarak, babası Şehzade Ali Vasıb Efendi ile annesi Mukbile Sultan'ın sürgüne gidişlerini ve hayatlarını anlattı.

Babası Şehzade Ali Vasıb Efendi'nin 1903 yılında Çırağan Sarayı'nda doğduğunu ve 5. Murad'ın torunu Ahmet Nihat Efendi'nin oğlu olduğunu dile getiren Osmanoğlu, annesinin ise Sultan 5. Mehmed Reşad'ın torunu Mukbile Sultan olduğunu kaydetti. Babası Ali Vasıb Efendi'nin Galatasaray Lisesi (Mekteb-i Sultani) ve Harp Okulu'nda (Harbiye Mektebi) okuduğunu anlatan Osmanoğlu, şunları dile getirdi:

''Ama ne yazık ki 1924'te, 21 yaşında iken sürgüne gitmeye mecbur oldular. Annem o zaman 12 yaşındaymış. Hepsi Sirkeci'den Budapeşte'ye gittiler. Budapeşte'de bir süre kaldılar. Viyana'ya uğradılar, oradan da Nice'e gittiler. Orada 11 yıl yaşadılar. O zaman evli değillerdi, 1931 yılında evlendiler. 1935'de Nice'den Mısır'a gittiler ve son senelerini Mısır'da geçirdiler. Ben 1940 yılında İskenderiye'de doğdum. Orada İngiliz okuluna gittim. Orası çok kozmopolit bir yerdi. Biz İngilizce, Fransızca, Türkçe, Arapça konuşurduk. 18 yaşına kadar Mısır'da yaşadım. Liseyi bitirdikten sonra yüksek tahsilim için İngiltere'ye gittim. Orada finans ve muhasebe okudum. Kariyerim İngiltere'de geçti. Orada evlendim. 4 çocuğum vardı, biri vefat etti. 3 çocuğum, 8 torunum var. Hepsi İngiltere'de yaşıyor. Büyük oğlum Orhan Murad, küçük oğlum Selim Süleyman kızım ise Ayşe Gülnev.''

Çocuklarının ve torunlarının her yaz Türkiye'ye gelerek Bodrum civarında hep birlikte tatil yaptıklarını da ifade eden Osmanoğlu, böylelikle onların da Türkiye ile bir irtibatlarının bulunduğunu söyledi.

Osmanoğlu, Mısır'da yaşadıkları dönemde Osmanlı Hanedanı üyesi olmalarının her zaman bilindiğini ve dönemin kraliyet ailesinin de Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın sülalesinden olduğu için orada kendilerine büyük bir itibar gösterildiğini de anlattı.
 
ÜÇ BEŞ SENE İÇİNDE DÖNECEKLERİNİ DÜŞÜNDÜLER
 
Babasının sürgüne gönderildikleri dönemine ilişkin de Osmanoğlu, ''Babamlar ilk seneler, '3-5 sene içinde döneriz' diye düşündüler. Uzadıkça uzadı. 1924'ten sonra 1952'de Sultan ve sultanların çocuklarına izin çıktı. Şehzadelere 1974'e kadar izin çıkmadı. Tam 50 sene geçmişti ve babam 71 yaşına varmıştı. 50 yıl içinde İstanbul çok büyük değişiklere uğramıştı. Ben de ilk geldiğimde 34 yaşındaydım. Geldiğimde de turist olarak gelirdim. Sonra İngiltere'de emekli oldum ve buraya yerleştim'' diye konuştu.

Beylerbeyi Sarayı'nın yakınında ve babasının doğduğu Çırağan Sarayı  manzaralı evini satın aldığını da ifade eden Osmanoğlu, ''Boğaz'da olmak istedim ve Beylerbeyi nasip oldu'' dedi.

Babasının sürgündeki yılları boyunca özlemlerini dile getirdiğini, özellikle okulundan ve arkadaşlarından bahsettiğini de belirten Osmanoğlu, ''Babam döndüğünde arkadaşları ona yakınlık gösterdiler'' şeklinde konuştu.

Osman Selaheddin Osmanoğlu, atalarının yaşadığı ve devleti idare ettikleri saraylara gittiğinde yaşadığı hisleri de ifade ederek, ''İlk geldiğimde çok etkilendim. Artık çok gidiyorum. Arkadaşlarımı götürüyorum gezdiriyorum, adeta bir rehber gibi oldum'' dedi.
 
HAYATTAKİ OSMANLI HANEDANI ÜYELERİ
 
Hayattaki Osmanlı hanedanı üyeleri hakkında da bilgi veren Osmanoğlu, hayatta 25 şehzadenin var olduğunu, yani babadan oğula Osman Gazi soyundan gelenlerin bulunduğunu, bunların 6'sının da kendisi, 2 oğlu, 3 torunu olduğunu anlattı.

Ailenin en yaşlı üyesi olan aile reisi Osman Bayezid Osmanoğlu'nun New York'ta yaşadığını kaydeden Osmanoğlu, ayrıca hayatta 16 sultan, 23 sultanzade, 13 de hanım sultan bulunduğunu, dolayısıyla 77 hanedan üyesinin var olduğunu vurguladı.

Osmanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bizim aile dağıldığında bazıları Orta Doğu'ya gittiler ve Arapça bilirler,  Türkçe bilirler, doğu mantalitesi vardır. Bazıları da batıya gitmişler. Oraya  gidenler arasında bir çok Türkçe bilmeyen kişiler var. Ailede 2 değişik kitle var. Birbirleriyle tanışıyorlar ama bazılarının aralarında konuşabildikleri ortak bir dil yok. Bu çok hazin bir şey. Ben çok şanslıydım. Mısır'da doğdum evde Türkçe konuşurduk, şark usulü büyüdüm, batıda kariyerimi yaptım. İkisine de uyuyorum. Belki diğer kişilerden daha çok aileye hakimim ve yakın irtibatım var. Bir vakıf kurmak istiyoruz. Bu vakıf bizi daha birleştirsin. Gençleri  Türkiye'ye daha yakınlaştırmak için. Türkiye'de olan biteni bilsinler, Türk  kültürüyle bağdaşlaşsınlar. Vakıf inşallah bu sene kurulacak. Aile reisimizle konuştum ve Osman Bayezid Efendi Başkan olmayı kabul etti.''

5. MURAD'IN BESTELERİNİ YAPTIĞI PİYANOSU 

Osman Selaheddin Osmanoğlu, evinin salonunda bulunan piyanoya dikkati çekerek, piyanonun büyük dedesi Sultan 5. Murad'ın olduğunu söyledi. 5. Murad'ın 550 bestesi olduğunu hatırlatan Osmanoğlu, piyanonun sürgüne gittikleri dönemde büyük babası tarafından bir arkadaşına verildiğini ifade etti.

Osmanoğlu, ''Türkiye'ye döndüğümde, 'Bu eşyalar sizindir' diye iade ettiler. Büyük babam demek ki arkadaşlarını iyi seçmiş'' dedi.  Salonda yer alan aile fotoğrafları dikkati çekerken, Osmanoğlu, oğullarıyla birlikte çekilmiş şehzade kıyafetli ve nişanlı fotoğraflar hakkında da bilgi verdi.
 
HAYATTAKİ ŞEHZADELER

İsim Doğum tarihi Kökü
 -------- -------------- --------
Osman Bayezid 3 Kasım 1924 Burhaneddin Efendi
Dündar 20 Aralık 1930 Sultan Hamid
Harun 22 Ocak 1932 Sultan Hamid
Mehmet Cengiz 20 Kasım 1939 Sultan Reşad
Osman Selaheddin 7 Temmuz 1940 Sultan Murad
Ömer Abdülmecid 4 Haziran 1941 Sultan Reşad
Hasan Orhan 9 Eylül 1946 Sultan Reşad
Mehmed Ziyaeddin 17 Eylül 1947 Sultan Reşad
Roland Selim 5 Mayıs 1949 Sultan Hamid
Selim 5 Eylül 1955 Burhaneddin Efendi
Orhan İbrahim 16 Temmuz 1959 Sultan Aziz
Orhan 25 Ağustos 1963 Sultan Hamid
Eric Ziyaeddin 18 Haziran 1966 Sultan Reşad
Orhan Murad 26 Aralık 1972 Sultan Murad
Mahmud Francis 27 Nisan 1975 Sultan Reşad
Osman Rene 23 Ağustos 1975 Sultan Hamid
Daniel Abdülhamid 20 Eylül 1977 Sultan Hamid
Abdülhamid Kayıhan 4 Ağustos 1979 Sultan Hamid
Selim Süleyman 15 Aralık 1979 Sultan Murad
Nazım 24 Eylül 1985 Sultan Reşad
Yavuz Selim 22 Şubat 1989 Sultan Hamid
Turan Cem 7 Ocak 2004 Sultan Murad
Tamer Nihad 15 Nisan 2006 Sultan Murad
Harun 1 Aralık 2007 Sultan Hamid
Batu Bayezid 23 Nisan 2008 Sultan Murad

KAYNAK: AA
YORUMLAR 24
  • davut 8 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı hanedanlıgi ailesine aile itibarları tekrar verilmeli ve tam bir türkiye cumhuriyetı vatandaşı olarak yasamalılar
    Cevapla
  • Kağan 8 yıl önce Şikayet Et
    Kimse kusura bakmasın başında Rolland, Richards olan şehzadelerin kabullenilmesi mümkün değil. Kendi özlerini unutacak kadar ingiliz olmuşlar. Yazıyı okuduğum kadarıyla röportajın sahibi yani
    Cevapla
  • evren 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben çok üzgünüm bu asıl insanlara atalarımıza neler yaptılar evet siyasete girmeleri olabilir ama bu aileye tam anlamıyla iadeyi itibar verilmeli. Birde bir sarayı tahsis etmeliler onların evleri o saraylar nedemek ev satın almak herkezden çok onların hakkı var.
    Cevapla
  • PUTURGELI 13 yıl önce Şikayet Et
    avrupai mi osmanlivari mi?. arkadaslar kusura bakmasinlar fakat osmanli soyunu temsil edecek tipler deiller.osmanliya canimiz fedd fakat ben sahsim adina bu sahislara verdigim deger ve maneviyat yok.ACABA islerinde bir tane kapali veya namaz kilan varmidir.oyle soyisim alarak soy devam ettirilmez sanina yakisani yapmak lazim
    Cevapla
  • burak tezel 13 yıl önce Şikayet Et
    Onları da yanımıza alalım. Onlar bizim atalarımızın torunları. Tabi ki sahip çıkmamız lazım. Tabi ki kendi vatanlarında yaşamaları lazım. Allahın izniyle Türk İslam Birliği kurulacak ve yine Osmanlı ihtişamını tüm dünya görecek..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Ekrem İmamoğlu'na karşı Özgür Özel mi öne çıkartılıyor?'
Ferrari en güçlü otomobilini tanıttı! 820 beygirlik canavar! Fiyatı inanılmaz