Orta Karadeniz'in Safranbolu'su olacak

Samsun Valiliği ve Vezirköprü Belediyesi öncülüğünde eski kent dokusunu tekrar hayata geçirmek amacıyla hazırlanan ''Vezirköprü Sokak Sağlıklaştırma Projesi'' kapsamında restore edilen tarihi konaklar turizme açılacak.

Orta Karadeniz'in Safranbolu'su olacak
Orta Karadeniz'in Safranbolu'su olacak
GİRİŞ 03.03.2013 11:26 GÜNCELLEME 03.03.2013 11:26

Vezirköprü ilçesinde eski kent dokusunu tekrar yaşatmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında yapımına başlanan ve 4 etaptan oluşan çalışmanın tamamlanmasıyla, 110 binanın restoresi yapılacak.

Projenin ilk etabında 2'si tarihi eser olarak tescilli, 17'si ise geleneksel toplam 19 tarihi binanın restorasyonu tamamlandı. İkinci etap çalışması sürdürülen projede 3'ü tarihi eser, 23'ü de geleneksel 26 tarihi bina restore ediliyor. Son iki etapta ise toplam 65 tarihi binanın sağlıklaştırılması gerçekleştirilecek.
Tüm etaplar tamamlandığında Vezirköprü'nün, Karabük'ün tarihi konaklarıyla UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu ilçesindeki turizm potansiyeline benzer bir yapıya kavuşması, projenin hedefleri arasında yer alıyor.

Vezirköprü Konakları turizme açılacak

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, AA muhabirine, uygulaması devam eden projeyle, Vezirköprü'de bulunan iki sokakta eski kent dokusunun canlanması, özlenen kent dokusunun tekrar gün yüzüne çıkması, turistik ve kültürel ziyaretlerin artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Vezirköprü Belediyesi'nin valiliğe sunduğu ve 4 etap halinde yapılması planlanan çalışmanın ilk etabının tamamlandığını, ikinci etabının da tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Aksoy, şöyle devam etti:

''İlk iki etapta 45 konağın restoresi tamamlanacak. Bu projenin hazırlanmasına 252 bin lira destek verdik. Onarımı için de 1 milyon 600 bin lira destekte bulunduk. Proje bedelinin yüzde 95'ini İl Özel İdaresi'nde birikmiş olan emlak vergilerinden toplanan ve eski eserlerin onarılması amacıyla ayrılan bölümden karşıladık. Yüzde 5'i için de Vezirköprü Belediyesi kendi imkanlarını kullandı.''

Vali Aksoy, Vezirköprü'nün var olan değerlerinin ortaya çıkarılması ve turizminin gelişmesi adına önemsedikleri bir çalışma gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Vezirköprü tarihi bir ilçemiz, bu özelliğinin yaşatılması, ilçeye gelen insanların güzelliğini görebilmesi açısından üzerinde hassasiyette durduğumuz bir çalışma yapıyoruz. Bölgemiz turizmine ve kültür turizmine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu tür çalışmalarımızı diğer ilçelerimizde de yürüterek daha fazla bir alanı koruma altına almak ve turizmin kullanımına açmak istiyoruz.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!