Hz. Muhammed'in hayranı ünlü Rus şairler

Rus şair Mihail Sinelnikov, 180 Rus şairin İslamiyet ve Hz. Muhammed (s.a.v) ile ilgili şiiri olduğunu belirterek, bu şairler arasında Rusya'nın ünlü şairleri olduğunu söyledi. İşte o şairler:

Hz. Muhammed'in hayranı ünlü Rus şairler
Hz. Muhammed'in hayranı ünlü Rus şairler
GİRİŞ 15.02.2013 12:07 GÜNCELLEME 15.02.2013 12:07

Rusya Müftüler Konseyi'nin bu yıl 7'incisini düzenlediği "Âlemlere Rahmet, Hz. Muhammed" adlı şiir yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Yarışmanın jüri üyesi şair Mihail Sinelnikov, "180 Rus şairin İslamiyet ve Hz. Muhammed (s.a.v) ile ilgili şiiri var. Bu şairler arasında Rusya'nın ünlü şairleri Aleksandr Puşkin, Mihail Lermontov ve İvan Bunin önde gelenler. Bu şairlerin şiirlerinde Hz. Muhammed'e hayran olduklarını görüyoruz. " ifadelerini kullandı.

Yarışmaya Rusya'dan yüzden fazla şiir gönderildi. Şiirlerde 74'ü ön elemeyi geçti. Birinciliğe hak eden şiir bulunmazken İslam'ı 12 yıl önce kabul eden Rus şair Cennet-Sergey Markus "Kur'an'ın uçsuz bucaksız genişliği" şiiri ile ikincilik kazandı. Genç şair Rinat Suleymanov "Karanlık güneş" adlı şiiri ile ikinciliği paylaştı. Rus asıllı şair Valeriy İvanov ise Kadir Gecesi'ne atfen yazdığı "Leylet'ul Kadr" şiiri ile üçüncülüğe layık görüldü.

Rusya Müftüler Konseyi'nde (RMK) düzenlenen ödül törenine Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, RMK Kültürel ve Sosyal İşlerden sorumlu başkan yardımcısı Mustafa Kütükçü, juri üyeleri ve yarışmacılar katıldı.

Ödül töreninde konuşma yapan RMK Başkanı Gaynuddin, Hz. Muhammed'in(s.a.v) doğduğu Rabiul Evel ayı boyunca Rusya'da yaşayan Müslümanların, hayırlı etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Gaynuddin, etkinlikler çerçevesinde hapishanelere ziyaretler gerçekleştirdikleri, seminer ve konferanslar düzenlediklerini ifade etti.

Moskova'nın en büyük konser salonlarından Crocus City Hall'da yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı mevlit programı düzenlediklerini hatırlatan Müftü Gaynuddin, "Bu programın devamı olan şiir yarışmasına da çok sayıda vatandaş katıldı. Farklı dinlere mensup, farklı milletlerden insanlar Peygamberimizi(s.a.v) anlatmak için şiir yazdı. Her yıl yarışmaya katılmak isteyenlerin sayısı daha da artıyor. Bu çok gurur verici ve bizim için önemli bir sevinç kaynağı." diye konuştu.

Yarışmanın Rusya Parlamentsou Alt kanadı Duma, Moskova Belediyesi, Rusya İlimler Akademisi ve Moskova Devlet Üniversitesi tarafından desteklendiğini belirten, RMK Kültürel ve Sosyal İşlerden sorumlu başkan yardımcısı Kütükçü, "Bu yarışma ile amacımız Efendimiz'in bize örnek olarak takdim ettiği hayatını sanatın çeşitli kollarından istifade ederek günümüze aktarmak. Bu sefer Peygamber Efendimiz'in hayatından kesitleri şiirlerle okuduk. Çok mutluyuz, çünkü bu yarışmaya sadece Moskova'dan değil, Rusya'nın farklı şehirlerden de katılım gerçekleşti. Ayrıca bir diğer sevinç kaynağı ise farklı din mensuplarının da bu yarışmaya katılmış olmaları ve Efendimiz hakkında düşüncelerini şiirle ifade etmeleri oldu." şeklinde bilgi verdi.

Şiirleri okurken büyük sevgi ile yazıldıklarını hissettiğini belirten Juri üyesi Rusya Yazarlar Birliği mensubu şair Mihail Sinelnikov, "Çok sayıda şiir geldi. Şiirlerin yapıları, kaliteleri farklıydı. Aralarında çok güzel ve yetenekli şairler tarafından kaleme alınan şairler de vardı. Ancak bizim arayıp birincilik verebileceğimiz şiir maalesef yoktu. Bu yüzden bu yıl ikincilik ödülü verebildik." dedi.

Öte yanda Sinelnikov Rus şairlerinin de İslam ve Hz. Muhammed'le ilgili bir çok şiir yazdıklarını belirterek, "Rus Şiir Antolojisi'nde 180 şairin İslamiyet ve Hz. Muhammed ile ilgili şiiri var. Bu şairler arasında Rusya'nın en ünlü şairleri Aleksandr Puşkin, Mihail Lermontov ve İvan Bunin var. Şiirlerinde bu şairlerin Hz. Muhammed'e hayran olduklarını görürsünüz. Ben, bu şairlerin İslamiyet ve Peygamberi ile ilgili şiirler yazdıkları anda tüm kalpten inandıklarını iddia edebilirim. O anda tamamen İslam'ı benimseyerek tüm güzelliklerini hissederek bu şiirleri yazdıklarına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Hz. Muhammed'in öğretilerine bakıldığında insanın şaşırmamasının imkansız olmadığını belirten Sinelnikov, "Bence bir insan İslam öğretilerini ve Hz. Muhammed'in büyüklüğünü hissetmiyorsa ya da görmemezlikten geliyorsa, bu insanın şiiri anlaması hiç mümkün değil" diye konuştu.

İkincilik ödülü kazanan Markus, İslamiyet ile yeni bir hayata başladığını ve şiirini yazarken bu duygularını ifade etmeye çalıştığını belirtti. Markus'un şiirinin Türkçe anlamı şöyle:

Ben de sizin gibi yarı uykulu, karanlık içinde,
Gücümü harcadım, aklımı kaybettim,
Bir kertenkeleden daha aşağı
Buldum, saklandım, yaşamadım
Işık nerede, Allahın ışığı,
Ölen ruhların dağlardan daha yüksek uçmasını sağlayan?
Kur'an-ı Kerim ile yaşamayan, uçsuz bucaksız genişliği bilemez.

İkinciliği Markus ile paylaşan Rinat Süleymanov da şiir yazarken kendisi gibi gençlere hitap etmek istediğini kaydetti. Hz. Muhammed'in öğretilerini anlatmaya çalıştığını belirten Süleymanov, "Kendimden soyutlanıp elimde kalem değil de fırçanın olduğunu düşündüm. Adeta bir resim çiziyor gibiydim. Bu resimde İslamiyet'in tüm güzelliklerini ve Hz. Muhammed'e olan sevgimi aktarmak istedim." dedi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim