SNHR'den çarpıcı İran raporu

Suriye'deki Şii milislerin İran devrim muhafızları tarafından eğitildiği ileri sürüldü.

SNHR'den çarpıcı İran raporu
SNHR'den çarpıcı İran raporu
GİRİŞ 30.06.2014 16:37 GÜNCELLEME 30.06.2014 16:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yayınlanan raporda, İran devrim muhafızları ile Lübnan'daki Hizbullah'ın, Suriye'de savaşan Iraklı Şii grupların çoğunu eğittiği ve destek verdiği belirtildi.

Irak'taki Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu ile Ebu'l-Fadl el-Abbas Tugayı'na bağlı pek çok milisin Suriyeli muhalifler tarafından yakalandığına işaret edilen raporda, başta "Hz. Zeynep Makamı olmak üzere Şiiler tarafından kutsal kabul edilen türbelerinin korunması için cihad çağrısı yapıldığı" kaydedildi. Bu konuda görsel ve yazılı basının yanı sıra sosyal medyada da yoğun propaganda çalışmalarının olduğu dile getirildi.

Lübnan'daki Hizbullah'ın Nisan 2013'te Kusayr ve kırsalına girerek Suriye'deki savaşa dahil olduğu belirtilen raporda "bu durumun ülkedeki Şii savaşçıların desteklenmesi konusunda bir dönüm noktası" olduğu ifade edildi. Raporda, "Bundan sonra Suriye'de rejimin yanında savaşan Iraklı gruplar görülmeye başlandı" denildi.

Iraklı ve Lübnanlı savaşçıların baskın özelliğinin mezhepsel temele dayandığının altı çizilen raporda, sonrasında Suriye'de başta Afganistan, Pakistan, Yemen ve diğer Afrika ülkelerinden olmak üzere farklı ülkelerden gelen milislerin sayısında artış meydana geldiği ifade edildi.

Raporda ayrıca, Esed yönetimiyle dayanışmak için Suriye'ye giren Şii milis gruplarının isimlerine yer verildi. Ebu'l Fadl el Abbas Tugayı, Zülfikar Tugayı, Irak Hizbullah Tugayları, Şehitlerin Efendisi Hz. Hüseyin Tugayı, Şehit Muhammed Bakır es-Sadr Güçleri, Asaib Ehl-i'l Hak Tugayları, Hizbullah el-Nuceba'nın bu Şii örgütlerin başında yer aldığına işaret edilen raporda, "İran devrim muhafızları ve Lübnan'daki Hizbullah'ın Suriye'deki savaşta fiili şekilde yer aldığı" ve önde gelen pek çok ismin hayatının kaybetmesine neden olduğu dile getirildi.

Suriye'de işlenen katliamlara ortak olan milis güçlerin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğinin altı çizilen SNHR raporunda, söz konusu örgütlerin de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra gibi terör listesine alınması istendi.

Bu grupların Suriye'de rejimin uyguladığı etnik temizliğe ortak olduğuna işaret edilen raporda, Esed rejiminin hedef gözetmeksizin hava saldırıları düzenlediği, bölgeleri abluka altına aldığı ve gözaltındakilere sistematik işkence uyguladığı aktarıldı.

Raporda ayrıca "Şam'daki Ziyabiye ve Nebk, Halep kırsalındaki Han Aser ve Resm el-Nefel katliamlarının söz konusu milis gruplar tarafından yapıldığı" vurgulandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Muhammedi 9 yıl önce Şikayet Et
    Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) nerededir?. Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) Londra merkezlidir. öyleyse gerisi teferruattır..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık