Mina'da izdiham: Yüzlerce ölü ve yaralı

Mekke'de Hac ibadeti için hacı adaylarının bulunduğu Mina'da yaşanan izdihamda 753 kişi öldü, 887 kişi yaralandı.

GİRİŞ 24.09.2015 16:09 GÜNCELLEME 25.09.2015 09:17
Bu Habere 157 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin dışında yer alan Mina'da 204. sokakta yaşanan izdihamda 753 kişi hayatını kaybetti. 887 kişi yaralandı.

Ölen hacıların önemli bir bölümünün kaçak yolla gelen Afrikalı kişiler olduğu ve kimliklerinin belirlenemediği açıklaması yapıldı.

HACI GRUPLARI ANİ KARŞILAŞTI, KÖPRÜDEN DÜŞENLER OLDU

Suudi yetkililer, izdihamın, Kabe’den şeytan taşlama alanına giden 204 ve 223 numaralı caddelerin kesişiminde, hacı gruplarının aniden karşılaşması sonucu yaşandığını açıkladı.  Ölü sayısının artmasının sebeplerinden biri de izdiham sonucu hacıların köprüden düşmesi oldu. Şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtildi.

Mehmet Görmez'den Mina açıklaması

Ölen ve yaralananların tahliyesi için olay yerinde çalışmaların sürdüğü, bölgeye sevk edilen 4 bin personelin 200 ambulansla olayda hayatını kaybedenleri ve yaralananları hastanelere taşıdıkları bildirildi. 

Faica sonrası bölgeye çok sayıda ambulansın gönderildiği ve yaralıların hastaneye kaldırıldığı belirtildi. 

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. 220 ambulans ve 4 bin kurtarma görevlisi olay yerinde. 

Mekke'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr Mehmet Görmez, ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Türk hacı adaylarının durumları ile ilgili bilgi toplanması adına bölgede bir kriz masası oluşturdu.  

İŞTE İZDİHAMIN İLK GÖRÜNTÜLERİ:

DİYANET YETKİLİLERİNDEN TÜRK HACI ADAYLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA 

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre, Türk hacı adaylarının bulunduğu kafileler şeytan taşlamaya gece yarısından sonra gitti, facia ise sabah saatlerinde yaşandı. Kafilelerden bağımsız Türk hacı adaylarının bölgede bulunup bulunmadığı ise henüz netlik kazanmış değil. 

Erdoğan'dan hacılara taziye mesajı

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, şu ana kadar Türk hacı adaylarından herhangi bir vefat haberi ulaşmadığını belirtti. 

İzdihamın yaşandığı 204 numaralı sokak, hacı adaylarının Mina'da şeytan taşladığı bölgeye giden iki anayoldan biri.  

2006 yılında yine aynı bölgede benzer bir facia yaşanmış, izdihamda 364 kişi hayatını kaybetmişti. 

YORUMLAR 157
  • Uyan Müslüman 2 8 yıl önce Şikayet Et
    Geçenlerde gazetelerde Hilton Oteller zincirinin sahibeleri (mirasçıları) Paris Hilton ve kız kardeşinin, erotik dergiye vermiş oldukları çıplak pozları görünce; bir Kâbe’ye ve Mescid-i Nebevî’ye tepeden bakan Hilton otellerini düşündüm, bir bu otellerde kalarak hac yapan Müslümanları düşündüm, bir de Hilton kardeşleri düşündüm de içim sızladı, bir tuhaf oldum….
    Cevapla
  • Uyan Müslüman 1 8 yıl önce Şikayet Et
    Gerek Mekke’de Kâbe’ye, gerekse Medine’de Hz. Peygamber’in kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevî’ye tepeden bakan bir sürü otel var. Hatta aralarında Hilton, Sherton ve İntercontinantel gibi kapitalist sermayenin ve batı emperyalizminin bayraktarlığını yapan grupların otelleri de mevcut. Arap, Mekke ve Medine’nin girişine “Non Moslim” yani “Müslüman olmayanlar giremez!” yaza dursun, Müslüman olmayanlar, bırakın Mekke ve Medine şehrine girmeyi, otelleri sayesinde Kâbe’ye ve Mescid-i Nebevî’ye burun kıvırıp tepeden bakacak kadar girmişlerdir.
    Cevapla
  • engin kaya 8 yıl önce Şikayet Et
    2000 den önce haçta meydana gelen ayaklanmalarda Müslüman olmayanlar giremez denilen yerlere Fransız ve İngiliz askerleri girmiştir.bir araştırın bunuda..otellin kabenin dibinde ne işi vardır.ve kimlerindir.satılmış suudilerden bu kutsal mekanlar alınmalıdır.yoksa kimse hacca gidemeyecek binalar yüzünden
    Cevapla
  • ehli sunnet Turk 8 yıl önce Şikayet Et
    Almanyada evvelde bir pop konserinde izdiham yasanmisti.15/20 kisi hayatini kayb etmisti.AMA O KONSERI YONETENLERDEN RUHSATI VERENLERDEN HERKES YARGILANDI.insaf olalimda bu olayi oldu bitti diye gecmeyelim
    Cevapla
  • KafadanKontak 8 yıl önce Şikayet Et
    Tum muslumanlar bir gunde oraya toplanirsa o sicakta, seytani taslamaya giderlerse hep beraber, seytan da bir gun cikar, yeter artik deyip dalar o kalabaliga... Bu is yanlistir. Bu is 365 gune yayilmalidir. Bir gidene birdaha izin verilmemelidir (ne kadar zengin olursa olsun, ne kadar unlu olursa olsun) Nufus her sene artiyor! yoksa her sene binler onbinler yakinda yuzbinler olur gider tum anti-musluman dunya da bize kis kis guler, bunlar cahil cuhelâ diye...
    Cevapla
  • gercekci 8 yıl önce Şikayet Et
    Izdihami normal olabilir diye yorumlayanlar Suudi Vehabiler gibi katliama ortak olurlar.Bu ne ya,utanc verici olaya nasil olur da normal denilebilinir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü