ABD'den Mısır'a askeri yardım kararı

ABD yönetimi, Mısır'a yapmayı öngördüğü 1,3 milyar dolarlık askeri yardım için Kongre tarafından getirilen demokrasi şartını kaldırarak, yardımlara devam kararı aldı.

ABD'den Mısır'a askeri yardım kararı
ABD'den Mısır'a askeri yardım kararı
GİRİŞ 23.03.2012 23:55 GÜNCELLEME 23.03.2012 23:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD Kongresi, geçen yılın sonlarında geçirdiği bir tasarıyla ABD'nin Mısır'a yardımlarını, bu ülkenin demokrasiye geçişinde sağlayacağı ilerlemelere bağlayan bazı kısıtlamalar getirmişti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, bugün yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Amerika'nın ulusal güvenlik çıkarları temelinde, Mısır'a askeri yardım akışının devam etmesine yasama organınca getirilen, Mısır'ın demokratik değişimiyle alakalı şartları kaldırdığını bildirdi. Clinton'ın, söz konusu karara dair Kongre'ye resmi bildirimde bulunduğu bildirildi.

Nuland, ''Bu karar, ABD'nin, demokrasiye yönelik başarılı değişimle daha istikrarlı ve daha güçlü bir Mısır'la stratejik ortaklığınızı muhafaza etmeye dönük kapsayıcı hedefini yansıtıyor'' ifadesini kullandı.

Mısır'ın son 15 ayda parlamento seçimleri ve yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri dahil olmak üzere demokrasi yolunda önemli ilerleme katettiğini belirten Nuland, bununla birlikte, Mısır'ın demokrasiye geçişinin henüz tamamlanmadığını ve evrensel hak ve özgürlüklerin korunması için daha yapılması gereken işler bulunduğunu ve Mısır halkına hak ve özgürlükler yolundaki mücadelelerinde verdikleri desteğin devam edeceğini kaydetti.

Nuland, Clinton'ın, Mısır'ın İsrail'le barış anlaşması altındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini de Kongre'ye bildirdiğini belirtti.

Mısır'da son aylarda aralarında ABD merkezli olanların da bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşlarına yapılan baskınlar, Amerikan yönetimi ve Kongre üyelerinin yoğun tepkisini çekmiş, ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, Mısır'ı, ABD yardımlarının tehlikeye girebileceği yönünde uyarmıştı.

Clinton'ın Mısır'a yardımlara devam edilmesi kararına, Mısır'ın askeri liderlerinin insan hakları ihlallerini ve ülkedeki demokratik koşulların geriye gittiğini görmezden geldiği gerekçesiyle bazı Kongre üyeleri ve insan hakları gruplarından eleştiriler geldi.

Mısır'a yardımları koşula bağlayan düzenlemenin hazırlayıcısı Demokrat senatör Patrick Leahy, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Bu karardan hayal kırıklığı duydum. Biliyorum Bakan Clinton, Mısır'da demokratik geçişin başarılı olmasını istiyor, ama şartları ortadan kaldırarak çelişkili mesaj göndermiş oluyoruz. Mısır ordusu, demokrasi için çalışanları taciz etmek ve tutuklamak yerine, temel özgürlükleri ve hukukun üstünlüğünü savunmalı'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • okan uzun 12 yıl önce Şikayet Et
    birileri uyarmali. birileri misiri uyarsin yardim demek elindeki eski silahlarin kodlarini israile silahlari misira baska yerden silah almasini engellemek ve kendi silahini yapmasini engellemek yardimi artik bu yardimlar yalan ve ise yaramayan silahlar bos israile karsi gelismis silahlari turkiyeden almamasi icin bir yardim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi resmen başladı! İşte alınan tedbirler...
AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe: Sorumluluğu üstüme alıyorum