Kurt: Muhalefet emeklileri suistimal ediyor

Muhalefetin vaatlerini değerlendiren Ak Parti İstanbul Milletvekili Adayı Kurt, "Emekliler Türkiye'de en çok suistimal edilen kesim" dedi.

Kurt: Muhalefet emeklileri suistimal ediyor
Kurt: Muhalefet emeklileri suistimal ediyor
GİRİŞ 27.05.2015 13:39 GÜNCELLEME 27.05.2015 13:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

AK Parti İstanbul 3. Bölge milletvekili adayı Resul Kurt, muhalefet partilerinin seçim vaatlerine ilişkin, emeklilerin Türkiye'de en çok suistimal edilen kesim olduğunu belirterek, "Halen 1992 yılında başlayan erken emekliliğin acısını çeken bir ülke olarak ek bir yük getirecek vaatlerde bulunmanın doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eski Başmüfettişi Resul Kurt, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin 13 yıl önce devralınan Türkiye olmadığını ve çok büyük mesafeler kat edildiğini, muhalefet partilerinin de bu kapsamda seçim söylemlerini ekonomik vaatler üzerine kurduğunu dile getirdi. 

Türkiye'de siyasi ya da ekonomik bir kriz olmadığını, bu nedenle muhalefet partilerinin ekonomik vaatlerinin vatandaşta bir karşılık bulmadığını belirten Kurt, asgari ücret ve emekliler üzerinden bir söylem geliştirilmesinin doğru bir uygulama olmadığını söyledi.

Kurt, asgari ücretin Başbakan ya da hükümet tarafından değil işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından belirlendiğine işaret etti. 

Türkiye'deki asgari ücretin avro olarak değerlendirildiğinde Estonya, Slovakya, Macaristan, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Romanya ve Bulgaristan olmak üzere sekiz Avrupa Birliği (AB) ülkesinden daha yüksek olduğunu aktaran Kurt, "Evet, asgari ücret insanlarımızın geçim sıkıntısı noktasında bir eleştiri konusu yapılabilir ama asgari ücret, adı üzerinde, ödenebilecek en düşük ücrettir. Yani 'İnsanları asgari ücretle çalıştırın' denmiyor ki zaten, 'Bunun daha altında bir ücretle çalıştıramazsınız' deniyor" ifadelerini kullandı. 

Asgari ücretle ilgili söz konusu vaatler yerine insanları meslek sahibi yapmaya, onların kalifikasyonlarını artırmaya yönelik söylemlerin daha doğru olacağını vurgulayan Kurt, bu gerçekleştirildiği takdirde ücretlerin zaten artacağını söyledi.

"Emekliler Türkiye'de en çok suistimal edilen kesim"

Emeklilerin Türkiye'de en çok suistimal edilen kesim olduğunu ifade eden Kurt, 1992'de başlatılan genç emeklilik furyasıyla hem sistem üzerinde ciddi bir kambur oluştuğunu hem de daha az primle erken emekli olanların daha düşük emekli maaşı almalarına neden olunduğunu anımsattı. 

Türkiye'de 2014 yılında çalışanların SGK primleri toplamının 134 milyar lira, SGK'nın ödediği toplam emekli aylığının ise yaklaşık 134,4 milyar lira olduğu bilgisini veren Kurt, ülkede toplanan primlerin tamamının emekli maaşlarını bile ödemeye yetmediğini dile getirdi.

Kurt, 2015 yılında ise 149,6 milyar liralık prim geliri beklenirken ödenecek emekli aylıkları toplamının 158,6 milyar lira olduğunu belirterek, burada 9 milyar liralık açık ortaya çıktığını, bunun dışında 57 milyar lira toplam sağlık harcaması yapılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Türkiye'de devletin her yıl 70-80 milyar liralık kaynak aktardığı bir sosyal güvenlik sistemini çevirmeye çalıştığını anlatan Kurt, "Sosyal güvenlik sistemi, bugüne kadar 2002 yılında yapılan atılımlarla birlikte ancak kendini toparlayacak seviyeye geldi. Halen 1992 yılında başlayan erken emekliliğin acısını çeken bir ülke olarak insanlara ek bir yük getirecek vaatlerde bulunmanın doğru olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

"Geçmiş yıllardaki kötü yönetimlerin acısını emeklilerimiz yaşıyor"

Resul Kurt, emeklilerin çektikleri sıkıntıları görmezden gelmenin elbette mümkün olmadığını belirterek, geçim sıkıntısı çeken dar gelirli ve ev kirası ödeyen emeklileri rahatlatmak için devlet tarafından 250 lira taksitlerle onların ev sahibi olmalarının sağlanabileceğini, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından da zaten bu müjdenin verildiğini söyledi. 

Belirli kriterleri taşıyan emeklilerin elektrik, doğalgaz ve su faturası giderlerine belli oranlarda devlet sübvansiyonu getirilebileceği önerisinde bulunan Kurt, ayrıca bu emeklilere belirli harcamalarında kullanılabilecek sosyal destek kartları sağlanabileceğini dile getirdi.

Bu üç unsur sağlandığında emeklilerin geçim derdinin hafifleyeceğini ifade eden Kurt, "Türkiye'de geçmiş yıllardaki kötü yönetimlerin bütün acısını emeklilerimiz yaşıyor. Bunu daha kötüye götürecek bir ekonomik model önerimi yanlıştır" yorumunu yaptı.

"Engelli ve 65 yaş aylığında kriterler esnetilebilir"

Türkiye'de emeklilere yönelik çok sayıda sosyal destek düzenlemesi olduğunu anlatan Kurt, ancak engelli aylığı ve 65 yaş aylığında değerlendirme kriterlerinin esnetilerek kendi geliri yoksa bu kişilerin hane halkı gelirine bakılmaksızın desteklenmesinin daha doğru olacağını söyledi. 

Emeklilikte yaş bekleyenlerin Türkiye'de sürekli gündemde olduğunu aktaran Kurt, "Türkiye'de artık 30'lu, 40'lı yaşlarda insanların emekli edilebilme beklentisi olmaması gerek. Ancak bu kesimlerin bir mağduriyeti varsa bunlar değerlendirilerek en azından emeklilik için gereken prim gününü doldurup iş bulamayan, çalışabilme imkanı olmayan vatandaşlarımızın genel sağlık sigortasından prim ödemeden sağlık hizmetlerini emekli oluncaya kadar alabilmelerini sağlayacak bir düzenleme yapılabilir" diye konuştu.

Emeklilik için staj dönemi borçlanmasına yönelik beklentiyi karşılayacak bir çalışmanın yapılabileceğini de belirten Kurt, annelere sigortalılık öncesi doğumlar için de borçlanma hakkı verilmesi ve doğum borçlanmasının 3 doğumla sınırlandırılmaması gerektiğini ifade etti. 

Part time çalışanlar için genel sağlık sigortası primini 30 güne tamamlama zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini dile getiren Kurt, havacılık sektöründe çalışanlar için de Hava İş Yasası'nın çıkarılmasının bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Resul Kurt, bu başlıkların hepsini milletvekili seçildiğinde Meclis gündemine getireceklerini belirterek, "Meclis'e milletvekili olarak girdiğimiz takdirde halkımızın beklentileri doğrultusunda bahsettiğim yasaların çıkarılması, vatandaşlarımızın talep ve beklentilerinin Meclis'te karşılık bulması için çalışacağız. Bu yönde vatandaşımızın yararına olan her yasanın arkasında olacağız" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • ben 8 yıl önce Şikayet Et
    dadaş kardeş SGK daire Başkanlığımı Yaptınız AKP nin bütün açıklamalarına yalanlama geliyor yalana da alet olmak dinimizce yasak,günah,gerçi onlara her şey mubah.bu ülkede bır kaç kurumdan otuz kırk milyon maaş alanlar varken 670-1200 tl arası dokuz mılyon emekliye iki maaş çok mu geliyor Ayıp
    Cevapla
  • hüseyin şahin 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu muhalefet denen partilerin çoktan emeklileri gelmiş ama direniyorlar. Direngezi zihniyetiyle.
    Cevapla
  • ayşe 8 yıl önce Şikayet Et
    ak parti emekliyi de düşünür. ev verir....
    Cevapla
  • dadaş 8 yıl önce Şikayet Et
    bu millet yalana dolan palana asla itibar etmiyor kılıcdaroğlu seni sskdan iyi biliyoruz emekliye maaş veremiyordunuz kuyruklarda kaç kişi vefa etti bahceli bey senide iyi biliyoruz 3/5 yılda zor kaçtın 2001 krizini bu millet asla unutmadı 19 yaşında oğlum oy kullacak baba diyor bahceli ecevite baston olmuş rahşan katil caniler demiş mhpye 25 banka batırmışlar 40 milyar dolar hiç olmuş gerçek ülkücü vatanı bırakır kaçarmı chpye vagon olmuş paralele teslim olmuşlar gençler herşeyi çok iyi biliyorlar ak parti tarih yazıyor gerçek miliyetçi gerçek vatan sever ak parti diyor oğlum işte gençlik onlar konuşur ak parti yapar vesallam
    Cevapla
  • bankacı 8 yıl önce Şikayet Et
    bank asya kirizi bu ülkeye maliyeti ne kadardı biliyormusun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?
Bahisçi trollün naylon şirketine İBB’den 1.5 milyonluk ihale! İşte belgesi